Press "Enter" to skip to content

D.A.SPO: Правилният начин за ограничаване на хулиганите.

В Италия ULTRAS културата е истински разпространена. Мащабите доста често достигат немислими размери. Тогава се намества т.нар. D.A.SPO!

Интересно е съкращението D.A.SPO. Ако трябва да сме точни, на италиански това означава “Divieto di Accedere alle manifestazioni SPOrtive“. Буквалната задача на този акроним е мярка, предвидена от италианското законодателство с цел предотвратяване на насилствени атаки по време на спортни събития.

Проблемът с насилието по време на спортни събития избухва с цялата си тежест на 29 май 1985г., по повод финала на европейската купа между Ювентус и Ливърпул , на стадион Хейзел в Брюксел, когато насилието на английски хулигани причинява смъртта на 39 души, включително 32 италианци(1).

Катастрофата от Хейзел е един от най-трагичните футболни моменти в историята на играта.

Този епизод разтърсва общественото мнение на европейско ниво и довежда, под егидата на Съвета на Европа, до подписването на ратификация на специална конвенция, сключена в Страсбург на 19 август 1985г.(2)

Европейската конвенция влиза в сила, а през годините множество препоръки, резолюции и решения на институциите на ЕС следват една след друга. Всички те са свъразани с различни забрани, но е изключително трудно Съвета на Европа да следи всички събития в различните държави. Размириците биват преустановени в европейските клубни турнири (въпреки се наблюдават случаи и след 85-а година), но в националните първенства хаосът продължава.

Една от големите битки на трибуните е тази между Лацио и Рома в италианската столица Рим.

Това е и причината да се стигне до национална политика за предотвратяване на подобни трагични събития. Мярката D.A.SPO е въведена със закон през 1989г. Най-просто казано става дума за забрана на лице, което се счита за опасно, да влиза в места, където се провеждат определени спортни събития.

Разпоредбата се издава от комисар на дадено районно управление и нейната продължителност варира от една до пет години, въз основа на измененията на така наречения указ “Пизану”, приет през февруари 2007г. след сблъсъците в Катания, които причиниха смъртта на полицейския инспектор Филипо Рачити(3).

Полицаят Филипо Рачити, който става жертва на футболните размирици в Катания.

То може да бъде придружено от задължение за появяване на място в полицейското управление по време на даденото забранено за посещение спортно събитие. По този начин се гарантира, че даденият фен не може да присъства на спортното събитие, защото трябва да сложи подписа си в управлението едновременно с провеждането на мероприятието.

Южната трибуна в Милано, както и тази в Рим помещава едни от най-крайните запалянковци.

Mнението на “Ритнитопъ”: В България все още клубовете плащат за неадекватните изпълнения на своите привърженици. Неведнъж сме в “Ритнитопъ” сме изразявали мнението, че това не е правилно и тази порочна практика трябва да бъде незабавно преустановена. Българските фенове често са обвинявани за начините, по които се забавляват по време на футболните срещи, но много рядко същите тези запалянковци получават истински наказания.

В Италия направо си става дума за присъда. И вероятно трябва да бъде точно така. Всеки футболен стадион трябва да бъде сцена, на която зрителите да могат да се насладят, а не да се притесняват. Въведната още през миналия век мярка D.A.SPO. е прекрасно решение, което може да бъде незабавно въведено и по българските стадиони.

Защо обаче това не се случва? От десетилетия насам публиката по родните стадиони става все по-рехава. Причината, разбира се, не са само крайните фенове, но и ниското качество на футболния продукт. Все пак сме на мнение, че с покачване спокойствието по трибуните, зрителският интерес може и да набъбне. За целта трябва да бъдат прекратени някои политически интереси в крайните агитки. Тоест – да им се бие шута! Персонално.

Източници:
(1) Katastrophe von Heysel – Wikipedia. (2006, June 25). Wikipedia – Die freie Enzyklopädie. Retrieved July 19, 2022, from https://de.wikipedia.org/wiki/Katastrophe_von_Heysel
(2) Lista completa. (n.d.). Ufficio Trattati. https://www.coe.int/it/web/conventions/full-list?module=treaty-detail&treatynum=120
(3) https://www.rdes.it/RDES_1_07_nazzaro.pdf

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *