Press "Enter" to skip to content

Преглед на българския футболен пейзаж! Едно проучване на Енскай: Играчите.

Прегледът е базиран на данни на играчите в българската efbet Лига!

Целта на този документ от Енскай е да предложи обективен, базиран на данни, преглед на тенденциите в българския футбол и да създаде основа за дискусия за бъдещето на най-великия спорт в България. Напомняме, че именно партньорите ни от Енскай правят възможно висококачественото видеосъдъражние, което наблюдавате в нашето предаване “ОБЗОР НА КРЪГА” всяка сряда от 20:00ч. в YouTube канала на “Ритнитопъ”.

Прегледът обхваща изминалия сезон в родната efbet Лига, а числата, които виждаме в него са изключително интересни. Нека се потопим в тях. За изграждането на документа са анализирани цели 473 играчи.

Още от първата инфографика разбираме, че средната възраст в родното първенство е 25.4 години, а съставът на “Ботев” (Враца) е най-младият, със средна възраст от почти 23 години. Говорейки за възраст, няма как да не отбележим, че само 13% от играчите в efbet Лига са под 23-годишна възраст.

Много пъти в предаванията на “Ритнитопъ” е ставало дума за треньорските рокади, които са постоянна част от родния футболен елит. За изминалия сезон общо 35 наставника са водили клуб от шампионата на България.

След обобощението на възрастта, Енскай обръща солидно внимание на играчите в родното първенство. Причината е ясна. Именно те имат най-голямо влияние върху крайните резултати от футболните срещи.

В последното десетилетие броят играчи, които даден отбор използва се увеличава. На фигура 1 можем да видим, че през последния сезон, средният брой играчи, използван от отборите в efbet Лига, е 32, значително по-висок от първенства като Англия и Германия (между 27 и 29), но и значително по-нисък от най-високите дивизии на Сърбия и Унгария.

Фиг 1: Диаграмата показва националностите на различните играчи в родното първенство

Общо 437 футболисти са записали минути в efbet Лига през сезон 21/22, като 226 (49.7%) от тях са играли в 14 мача или повече, тоест са основни футболисти на своя отбор. От друга страна, 107 футболисти (22%) са записали минути в 5 или по-малко срещи през
целия сезон
. Цели 43 от тях са се появили само в една среща за целия сезон 21/22.

Що се отнася до възрастта на играчите, средните стойности в заобикалящите ни стрнаи са сходни: Грузия (25.48), Сърбия (25.19), Унгария (26.39) и Румъния (26.95). Както споменахме по-горе, средната възраст в България е 25.37 години. Все пак трябва да се подчертае, че това не е никак ниска средна възраст. Явно се залага на опита.

Ако погледнем средната възраст при стартовите 11 на отборите и първенствата, картинката е малко по-различна. Силно се откроява Сърбия, където почти 21% от стартовите състави са от играчи на максимум 22 навършени години. В сравнение, в България и Грузия това число е 13%, Румъния 16% и Унгария 11%.

Фиг 2: Възрастова статистика (сравнение)

В Сърбия не само интегрират млади играчи, но и залагат на тях от първата минута. Нуждата от играчи с дълъг опит, обаче, е напълно съизмерима и в петте държави – между 29% и 31% от всички стартови състави през сезон 21/22 са включвали футболисти на 30 или повече години. С други думи, опитните играчи са нужни навсякъде, но само в Сърбия от петте държави те са често комбинирани с неопитни млади таланти от първата минута.

Сръбските ни съседи ни изпрепарват и по още един показател. Цели 80% от футболистите, които се подвизават в тяхното първенство са със сръбски произход. В България процентът е много по-нисък – 62%.Единствено в Унгария, от посочените на фигура 3 държави се ползват повече чужденци, отколото в България.

Фиг 3: Какъв процент местни футболисти се използват (сравнение)

Друг интересен анализ, който ни предоставят от Енскай е свързан с нивото на входящите трансфери в първенствата в Източна Европа. България се откроява значително от другите страни в изследването по процента футболисти, идващи в efbet Лига от трета дивизия. Докато в Унгария, Сърбия, Грузия и Румъния този процент варира между 1% и 3%, то в efbet Лига доближава 10%. Всички играчи от тези 10% идват от чужбина.

Фиг 4: От какво ниво идват футболистите? (сравнение)

Мнението на “Ритнитопъ”: Много сме радостни от факта, че се обръща все по-голямо внимание на показателите в родното първенство. Енскай са направили превъзходен анализ, който ни показва нагледно какви са тенденциите, що се отнася до играчите в efbet Лига. Ясно виждаме, че изоставаме от повечето държави в Източна Европа, но това може да се види и с просто око, когато говорим за клубния коефициент на отборите.

Неприятно е обаче да ставаме свидетели на разгромни резултати при националните отбори, както се случи срещу Грузия. Това обаче изобщо не е случайно и числата на Енскай го потвърждават!

Очаквайте останалите две части от анализа на Енскай съвсем скоро. Те се отнасят до съставите и треньорите в родното първенство.

2 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *