Press "Enter" to skip to content

Преглед на българския футболен пейзаж! Едно проучване на Енскай: Съставите.

Прегледът е базиран на данни на съставите на отборите в българската efbet Лига!

Целта на този документ от Енскай е да предложи обективен, базиран на данни, преглед на тенденциите в българския футбол и да създаде основа за дискусия за бъдещето на най-великия спорт в България. Напомняме, че именно партньорите ни от Енскай правят възможно висококачественото видеосъдъражние, което наблюдавате в нашето предаване “ОБЗОР НА КРЪГА” всяка сряда от 20:00ч. в YouTube канала на “Ритнитопъ”.

Прочетете първата част от проучването на Енскай, която се отнася до играчите в родната efbet Лига тук:

Всеки клуб от efbet Лига има свой подход към подбора на състезателите в първия си отбор. Различните цели, бюджети и стратегии са част от факторите, които определят кадровите решения на клубовете, които заедно оформят и състава на efbet Лига.

Първото нещо, върху което от Енскай са се фокусирали е броят играчи, които са били използвани от различните отбори през изминалия сезон.

Бройката на играчите, записали поне 1 минута за всеки клуб от efbet Лига през сезон 21/22, драстично се различава от клуб до клуб. Докато “Локомотив” (Пловдив) и “Берое” са използвали по 28 футболисти през сезона, “Царско село” е използвал цели 46, или достатъчно играчи за два напълно различни състава.

И докато “Царско село” мина през пълна промяна с идването на нов управленски екип, ЦСКА 1948 е използвал цели 39 футболисти без да са минали през такива промени. За сравнение, отборите с най-много използвани играчи в Румъния, Унгария, Грузия и Сърбия са съответно Академика (цели 54 футболисти), МТК (40), Спартак Суботица (43) и Торпедо Кутаиси (42).

Вглеждайки се по-детайлно в данните, ясно се вижда, че “Ботев” (Пловдив) е имал най-стабилната „единайсеторка“, тъй като 11-те най-използвани играчи от клуба са изиграли почти 74% от мачовете. Логично, “Царско село” е на противоположния полюс по този показател.

Поглеждайки към последните два сезона на отборите от efbet Лига (без тези, които са новаци), се забелязва, че ЦСКА София в най-голяма степен е запазил гръбнака на състава си от миналия сезон. 8 футболисти на “червените” са изиграли повече от 20 мача за клуба в efbet Лига, както последния, така и през предходния сезон. “Левски” и “Царско село”, от друга страна, са подменили из основи ядрото на съставите и едва по 1 футболист е изиграл над 20 мача във всеки от последните два сезона.

Както стана ясно от първата част на проучването на Енскай, младите играчи не преобладават в българския футбол, интересно е обаче да разберем кои са позициите, на които младите футболисти най-добре се котират.

Треньорите в efbet Лига предпочитат да дават по-често шанс на млади футболисти,
които играят на по-предни позиции.
По-големият шанс за грешки при неопитните
футболисти се компенсира от по-малката цена на всяка една потенциална грешка,
когато футболистът играе в предни позиции. Най-малко шансове получават младите
вратари
.

Финалната част на проучавнето се отнася до физиката на футболистите. Оказва се, че тя изобщо не е най-важния фактор. Обективно погледнато, българските футболисти нито са най-високите, нито са най-ниските, като цяло и по позиции. Футболистите в Сърбия се отличават отчетливо по ръст спрямо Унгария, България, Румъния и Грузия, докато грузинците очаквано са най-ниски на три от четири основни позиции на терена.

Мнението на “Ритнитопъ”: Данните на Енскай ни дават ясна представа за това, кое е характерно за съставите в българското първенство. Налагането на млади играчи е наложително, за да можем да имаме и силен национален отбор след време. Към момента това за жалост не се случва.

Все пак има и една хубава новина, а тя е, че водещите отбори в българското първенство успяват да задържат ядрото си и да надградят, за да могат да са по-конкурентноспособни в Европа. Надяваме се тази тенденция да се запази.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *