Press "Enter" to skip to content

Преглед на българския футболен пейзаж! Едно проучване на Енскай: Треньорите.

Прегледът е базиран на данни на треньорите в българската efbet Лига!

Целта на този документ от Енскай е да предложи обективен, базиран на данни, преглед на тенденциите в българския футбол и да създаде основа за дискусия за бъдещето на най-великия спорт в България. Напомняме, че именно партньорите ни от Енскай правят възможно висококачественото видеосъдъражние, което наблюдавате в нашето предаване “ОБЗОР НА КРЪГА” всяка сряда от 20:00ч. в YouTube канала на “Ритнитопъ”.

Прочетете първите две части на проучването тук:

Нека да разгледаме как стоят нещата и при треньорите в българския футбол. Вече стана ясно, че треньорските рокади са нещо нормално в родното първенство. За изминалия сезон цели 35 наставника са водили отборите от efbet Лига!

Постът на старши треньор е ключова позиция във всеки един професионален футболен клуб и също заслужава внимание. В България треньорската професия е особено динамична поради честата смяна на тези постове и усещането, че липсва разбиране на функциите на наставника.

Очаквано, от петте първенства в проучването на Енскай, efbet Лига се откроява като чувствително по-трудно място за дългосрочното задържане на един треньор. Макар и в последния сезон да има все повече добри примери, все още повечето треньори на клубове от efbet Лига трудно изкарват и по един цял полусезон на поста.

За изминалия сезон, клубовете от най-високото ниво на футбол в България са имали средно 2.5 старши треньори, което с 11% повече от Унгария и наравно с Румъния. И докато “Царско село” е на първо място по брой треньори през сезон 21/22, “Ботев” (Пловдив), “Локомотив” (София), “Черно море” и “Славия” са на другия край на спектъра, използвайки само един треньор през целия футболен сезон.

Азурдин Валентич, Илиян Илиев, Златомир Загорчич и Станимир Стоилов се открояват отчетливо като треньори, които последователно дават шанс на млади (под 23г.) футболисти да записват минути в първия отбор.

От треньорите, които са водили отбор от efbet Лига в 8 или повече кръга през сезон 21/22, треньорът на “Лудогорец” Анте Шимунджа записва впечатляващ резултат от средно 2.85 точки на мач, с 0.81 точки повече от третия в тази класация Стойчо Младенов.

На финала на третата част от проучването на Енскай искаме да ви дадем малко повече информация за тяхната дейност. Енскай е българска компания за анализ на футболни данни, чиято основна мисия е да намали субективността и да подобри ефективността във футболната индустрия.

Енскай работи с клиенти от цял свят – клубове от европейски първенства, някои от най-активните футболни агенции в света, развиващи се футболни федерации и инвеститори. Чрез умението им да анализират и интерпретират огромно количество данни, те помагаме на клиентите си да са няколко крачки пред конкурентите си.

Мнението на “Ритнитопъ”: Искрено се надяваме да сте прочели и трите части от проучването на Енскай. Данните, които виждаме могат да служат не само за ориентир спрямо заобикалящите България футболни първенства, но и за коректив при евентуално допуснати грешки! Желаем успех на компанията и още много интересни анализи!

One Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *