Press "Enter" to skip to content

Стадионите на България: Стадион “Миньор” в Перник

Стадион Миньор или “Стадионът на Мира” – домът на Миньор Перник

Стадион “Миньор” се намира в град Перник. Той е открит през 1954г. на мястото на друго игрище, което е било дом на футболните срещи за отборите в Перник. Съоръжението е било запланувано с капацитет от 19 000 места, 6000 от които, седящи. В момента разполага с 7000 места. Стадионът през годините е бил разпознаван под имената “Георги Димитров” и “Стадион на мира”, с което е известно и до днешни дни.

Стадион Миньор
Стадионът

Колко пъти сте чували “Айде Миньоро”? Със сигурност не е било малко. Това е, защото отборът от Перник има голяма фенска маса и интересна история. За нея може да прочетете повече тук – Историята на “Миньор” (Перник): „Българските чукове“.

фенове
Фенове на отбора

Да се потопим в запомнящите се моменти от историята и мачовете на “Миньор” (Перник).

Най-доброто  класиране на “чуковете” е четвърто място, което постига на 2 пъти – през сезон 1955 и 1960/61 г. Паметни моменти за “Миньор” (Перник) и феновете му са победата над  шампиона ЦСКА в София през 1952г., довела до успех в битката за спасение от изпадане, разгромът отново срещу тях с 4:1 през 1969г., 4-те гола за 17 минути на Георги Йорданов (Ярето) срещу “Славия” (София) през 1976г. за победата с 4:1, прекъсването на серията от 203 поредни мача без загуба за първенството на “Левски” (София) на собствения му стадион през 1985г. , победата над “Левски” (София) с 9 човека през 1998г., трите гола за 15 минути на Антон Евтимов срещу “Левски” (София) през 2000г. и трите гола, които отнася ЦСКА на своя стадион през 2009г. и култовия рефрен „Голфо за нас, тройката за вас“.

Интересно да се отбележи в историята на “чуковете” е, че отборът на „Рапид“ (Виена) е гостувал в Перник през 1937г. Двубоят завършва при резултат 4:2 за австрийците. През 1951 г., в навечерието на Деня на миньора, в Перник гостува силният отбор на Шахтьор (Донецк), който изиграва приятелски мач с “Миньор” (Перник). Срещата е завършва 2:1 за гостите пред 10 000 зрители. През 1958 г. “Миньор” е избран за спаринг партньор на тогавашния отбор на СССР. Срещата завършва 0:4 за руснаците. След това перничани изиграват още два мача – губят с 1:4 от Динамо (Киев) и побеждават с 1:0 Зенит.

Стадионът на “чуковете” е претърпял няколко ремонта, а някои са останали само мечти и заблуди за феновете на отбора. Ремонтни дейности започват наскоро, но не всички са били вкарани в дейност. Най-скорошният удар по феновете и стадиона е през 2022.

Той е, че кметът предлага да отпадне включеният в списъка основен ремонт на игралния терен на стадион „Миньор” и изграждането на осветление на стадиона, като част от предвидените за целта 2.2 млн. лв. собствени средства бъдат насочени към други обекти в поименния списък и към четири нови обекта.

В отговор на действията, от страница на фенове на “чуковете” бешше пуснато това съобщение:

„Любовта е във въздуха, /Love Is In The Air/ страхотна песен, която всички знаят. Може ли да има любов към любимия отбор?!? Може и тя е неподвластна на времето, вече 103 години. Нарича се Футболен клуб Миньор-Перник. За хиляди хора в нашия град, тази силна, страстна емоция се е превърнала в религия, а стадион „Миньор“ е техния храм. Храмът за тези хора е най-святото място на земята. Там любовта е във въздуха. Тя обединява хора от различни социални слоеве, професии, различни партийни принадлежности и пол.

В този храм всички са миньорци и всички те милеят за неговото състояние.

Стадионът на един клуб е неговото сърце. Храмът на запалянковците.

А храмът се руши пред очите ни. Липсващи седалки, ронещ се бетон, компрометирана мазилка, стари железни решетки, тоалетни, които са много под санитарния минимум и т.н.

От няколко години имаме обещания от отговорните хора в града, че ще започне ремонт на стадиона, че ще бъде подменено тревното покритие, ще бъдат закупени табло, ще бъде изградено осветление и писта. Спортната база в с. Дивотино, също бе в списъка на приоритетите.

То не бяха проекти за милиони, за осветление, писта, табло, козирка, одобрени и чакащи последни подписи.

То не бяха гръмки предизборни обещания, че този стадион е приоритет за всички и така улисани в обещания и предизборни агитации, годините минаваха, стадионът продължаваше да се руши.

Стадион „Миньор“ е собственост на Община Перник и като негов актив, би следвало тя да се грижи за него, с грижата на добър стопанин. Не може един толкова ключов за града актив, да не е от първостепенно значение.

Днес, разбрахме, че може!

По предложение на кметът на Перник, днес на сесия на Общински съвет, бе гласувано да отпадне ремонтът на стадион „Миньор“ за 2,2 млн. лв., като тези средства бъдат насочени към други обекти.

Всичко това ни кара да мислим, за тотална незаинтересованост, която е недопустима , имайки предвид състоянието на спортното съоръжение.

За пореден път „добрите“ намерения се оказват „празни“ обещания.

Тези факти закономерно възмущават жълто-черните фенове и гражданите на Перник.“

Мнението на “Ритнитопъ”: Надяваме се скоро да видим клуба от Перник в първия ешелон на българския футбол. Отборът и феновете го заслужават, защото това е един от примерите за цял град, който да подкрепя един отбор. Пожелаваме на феновете успехи в идните години, а стадионът – да бъде ремонтиран и да е пример за европейски стадион в България. Дано това не останат само мечти и надежди, а скоро да се поеме по път, който да е предшественик на тази цел! Айде Миньоро!

One Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *