Press "Enter" to skip to content

(Не)креативността при избор на емблема

Нека видим някои отбори, за които креативността не е била на първо място при избора на емблема

Емблемата – лицето на отбора. Много често това е първото нещо, което виждаме от един футболен клуб. Днес ще ви покажем обаче няколко отбора, за които изборът на лице не е бил особено труден.

Първият отбор, който ще разгледаме е “Вихър” (Славяново). Тук виждаме двете лъвчета, които присъстват и на логото на “аспирините”, а е използвано и удобното кръстосване на петте букви

Логото на отбора от Славяново

Тимът на “Вихър” е традиционен участник в Северозападната Трета лига, като най- силното му класиране е през сезон 2020/21, когато завършва на второ място. Клубът обаче е популярен и с още нещо. Визуалната прилика с германския гранд “Байер” (Леверкузен).

Друг отбор, който ще разгледаме е този на “Атлетик” (Провадия). При него изборът на “прототип” е малко по- нетрадиционен. Става дума за техният съименник – “Атлетик” (Билбао). Както при “баските”, и тук горе вляво намираме един от символите на града (крепостта Овеч), а отдолу в централната част са цветовете на отбора.

Логото на “Атлетик” (Провадия)

Провадийският отбор е традиционен участник в А областна група Варна, като най- горното им класиране за последните 9 сезона е 3то място (сезон 2019/20 и сезон 2020/21).

Третият отбор, който ще ви покажем е “Руен” (Юнайтед). При него е използвана формата на логото на Манчестър Юнайтед, като единствените неща, които се отличават, са цветовете и вълка в центъра на емблемата.

Последният отбор е “Ювентус” (Малчика). Там приликата с “прототипа” е дори по- голяма.

Логото на “Ювентус” (Малчика)

Отборът се състезава в Северозападната Трета лига, като не може да се определи като един от най- постоянните участници там. За последно влиза в третото ниво на българския футбол през сезон 2020/21, а през изминалия сезон завършва на почетното 14-о място. Важно тук е да се отбележи, че от отбора са поискали разрешение от съименниците си от Торино.

Мнението на “Ритнитопъ”: Емблемата безспорно е лицето на един отбор. Това е мястото за изразяване дори на философията, която изповядва клубът. В някои случаи обаче, за добро или лошо, е предпочетено да се изполва “прототип”, което донякъде лишава от смисъл избора на лого.

One Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *