Press "Enter" to skip to content

Стадионите на България: “Искър” в Самоков

Стадион “Искър” се намира в град Самоков. Построен е през 1952 година. Съоръжението разполага с 5200 седящи места. Дом е на “Рилски спортист”, който има участия в професионалните ешелони на българския футбол. 

стадион Искър
Стадион “Искър”

В българските спортове баскетболният тим на “Рилски спортист” е по-успешен от футболния си съименник, но нека ви разкажем повече за него. Отборът на “Рилски спортист” не е от най-впечатляващите по нашите ширини, но има своите успехи. Участва в “А” група два пъти през сезоните 2002/03 и 2005/06. В нито един от двата сезона не се задържа в елита и изпада. “Скиорите” имат 23 участия във втория ешелон, а най-високите класирания за Купата на България са четвъртфинали през сезоните 1951/52 и 2001/02. 

емблемата на рилски спортист, играещ в самоков на искър
Емблемата на “скиорите”

В “А” група “Рилски спортист” има общо 11 победи за двата сезона. През сезон 2002/03 има 1, а през 2005/06 – 10. Въпреки разликата в победите, класирането е еднакво за отбора – последни. Интересен факт е, че една от 10-е победи през втория престой на отбора от Самоков в елита е единствената загуба на “Левски” този сезон.

Това се случва на 21 март в Самоков, а мачът завършва 2:1 за домакините. Головете в мача са дело на Димитър Телкийски в 13′ минута за “сините”, а обратът е направен от Кирил Александров (47’) и Стефан Костадинов (50’). Най-посещаваният мач в Самоков от елита е свързан отново с “Левски”, но през първия престой на “скиорите”. Той се играе пред 7 000 запалянковци, а датата е 31 август 2002г.

стадион искър самоков рилски спортист срещу левски
“Рилски спортист” срещу “Левски”

Стадионът към днешна дата е в задоволяващо нуждите на отбора състояние, но ниското ниво е факт. В последните години се наблюдават хулигански прояви и щети по седалките, оградата на игрището и резервните скамейки. През годините са се извършвали ремонтни дейости, които са свързани с подновяването на седалките в секторите и помощния терен.

Мнението на “Ритнитопъ”: С всяка една статия наблюдаваме в какво състояние са стадионите ни. Мислим, че повечето за жалост са на едно ниво – ниско. След всяка статия се надяваме нещо да се промени без значение за кой стадион става въпрос, защото всички искаме да стигнем европейското футболно равнище, но първо ни трябват европейски бази!

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *