Press "Enter" to skip to content

Иван Моканов – Мокана. Легендарният варненски защитник.

Иван Моканов: лоялният и легендарен защитник на варненския и български футбол.

Иван Георгиев Моканов е роден на 20 февруари 1912г. в град Варна. Започва футболния си път, в кварталния “Преслав” (Варна). През 1930г. “Преслав” става “клон” на “Владислав”(Варна).Точно в този период Мокана облича фланелката на “Владислав”.Превръща се в основен стълб в отбраната на клуба за цели 15 години. Отличаващ се с отлична физика и много мощен удар. Изпълнява дузпите и пряк свободните удари за “Владислав”. Капитан на отбора дълги години,като изиграва над 300 мача за “Владислав”. След 1940г. е играещ треньор.

Емблемата на Владислав

С “Владислав” печели титлата от Държавното първенство през сезон 1934. Определен от софийския вестник „Спорт“ за най-добър играч във финала срещу “Славия”, в който варненци побеждават с 2:0. Двукратен вицешампион в Националната футболна дивизия през 1937/38 и 1938/39. Участва във всички мачове през трите сезона, в които се провежда дивизията, с изключение на един, в който “Владислав” печели служебно заради неявяване на съперника. Записва общо 53 мача в дивизията, в които бележи 10 гола.

С екипа на “Владислав”

След сливането с “Тича” през 1945г. се превръща в лидер и на обединения клуб. Името, което е дадено на обединения клуб е “Черно море”. Интересно е да споменем, че за цялата си кариера пропуска само веднъж дузпа. Това се случва на 16 декември 1945г. Тогавашният съперник е отборът на “Торпедо”(Москва). Няколко дни по-късно изиграва и последния си мач като футболист. Играе за сборен отбор на Варна срещу сборен отбор на София. В този мач победата е за варненци с 1:0.

Между 1933 г. и 1940 г. Моканов изиграва 4 мача за националния отбор. Дебютира на 21 май 1933 г. при катастрофалната загуба с 0:13 в контрола като гост срещу Испания. След края на срещата Моканов, който е единственият футболист от извънстоличен клуб в състава, е посочен като главен виновник за поражението и е подложен на унищожителна критика. Отношението към него става причина дълго след това играчи от Варна да отказват поканите от националния тим.

Следващата му поява с екипа на България е на 25 декември 1934 г. при загуба с 3:4 от Югославия в мач за Балканската купа. Играе също в две контроли срещу Германия и Словакия през 1939 г. и 1940 г.

Част от националният отбор на България.

Иван Моканов е известен със скромността си и добрият характер. Рядко срещан възпитан и сдържан човек. Победите и загубите предпочитал да преживява сам. До болка откровен и обичащ истината, така е помнен и до днес.

След края на футболната си кариера се подвизава като треньор на “Черно море”. Има три периода в клуба. Притежавал нюх за откриването и налагането на талантливи футболисти.
През 1953г. извежда клуба до 3-то място в “А” група. Вторият му период начело на отбора е между 1964 г. и 1968 г. В него “Черно море” постига престижни успехи в международни мачове. На 8 юни 1966 г. варненци побеждават “Аякс” (Амстердам) във Варна с 3:1. През същата година надиграват с 1:0 Нотингам Форест като гост по време на турне в Англия. Третият му период като старши треньор на тима е през сезон 1979/80.

Иван Моканов умира на 13 април 1982г. в град Варна. Посмъртно му е издигната статуя на стадион “Тича”.

Статуята на стадион “Тича” в чест на Иван Моканов.

Мнението на “Ритнитопъ”: В днешно време хора като Мокана са изчезващ вид. Добри и честни хора, готови на всичко за любимата игра. Трябва по-често да си спомняме за големите ни футболни деятели. Мокана е представител на българина от миналото. Ерудиран и възпитан човек, който отстоява принципите си и се бори за тях. Хора като Иван Моканов трябва да бъдат помнени и предавани на поколенията.

Източници:
(1)Иван Моканов – Уикипедия. (2007, September 18). Уикипедия. https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD_%D0%9C%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2
(2)ИВАН МОКАНОВ – НАСТАВНИКЪТ | ПФК ”Черно море”. (n.d.). https://chernomorepfc.bg/bg/ivan-mokanov/
(3)https://www.retro-football.bg/?q=bg/%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD-%D0%BC%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2

Прочетете и други наши статии,свързани с големи български футболисти от миналото тук:

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *