Press "Enter" to skip to content

Коя е Весела Лечева – служебният министър на спорта.

Весела Лечева се завръща начело на българския спорт като служебен министър в кабинета, назначен от президента Румен Радев.

Весела Лечева ще заеме поста, освободен от Радостин Василев. Предизвикателствата пред нея са свързани с големите промени във финансирането, започнати от досегашния министър, което му донесе недоволство сред част от федерациите. Тази година министерството (ММС) разполага с рекордно висок бюджет.

През 2005 г. Лечева застана начело на Държавната агенция за младежта и спорта (която по-късно стана министерство на спорта).

Весела Лечева по време на 40-ото народно събрание

“Лаская се от мисълта, че като председател на ДАМС съм направила неща за развитието на българския спорт. Само напомням, че три от програмите, които създадох – “Научи се да плуваш”, “Научи се да караш ски” и “Спорт в свободното време”, за деца издържаха проверката на времето, но за съжаление не се доразвиха

Амбицията ми за следващ мандат е треньорската професия у нас да получи своето успешно обществено място и адекватно заплащане. Поне колкото на учител. Защото българските треньори учат децата ни на спорт, което е здраве за цял живот.”

каза Лечева в интервю за “Труд” преди изборите през пролетта на 2021г..

Лечева беше депутат от БСП в 39-ото, 40-ото, 44-ото и 45-ото Народно събрание, беше и заместник-председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта. Тя беше омъжена за бизнесмена Манол Велев, който почина през март след близо 15 години в будна кома, след като беше прострелян през 2007 г.

Във визитката на Лечева в сайта на парламента е посочено, че владее английски и руски език, а професията ѝ е мениджър. Свързана е няколко фирми, сред които “Дакс медия” и “Илиянци строй груп”.

От спорта към политиката

Лечева е носителка на два сребърни олимпийски медала в спортната стрелба (Сеул ’88 и Барселона ’92), като има и пет световни и осем европейски титли на пушка.

Весела Лечева (в средата) заедно с президента на БФС Борислав Михайлов и бившия министър Красен Кралев

Впоследствие тя се насочи към политиката чрез Българската социалистическа партия (БСП) и беше депутат. Лечева остана свързана със спорта и чрез компанията “Дакс медия”, която държи правата за “Футболист на годината”, и често участва в церемонията по награждаването на най-добрите футболисти.

През пролетта тя оглави Българския стрелкови съюз, като смени на председателския пост друга успешна състезателка – Мария Гроздева.

В последните седмици Лечева няколко пъти критикува председателя на БСП Корнелия Нинова и показа подкрепа към Радев.

“Председателят на БСП Корнелия Нинова днес (21 юли) заяви, че тя и колегите ѝ се борели срещу модела на безнаказаност и задкулисие. Дали да й вярваме? Моментът беше миналата година април месец, когато имаше възможност БСП да е дори първа политическа сила. Тогава тя и ръководството на партията обаче решиха, че е по-добре да се води борба с президента, а не със задкулисието и с несправедливостите. С това поведение бяха обслужени интересите на ГЕРБ и ДПС. Затова заявката сега за борба със задкулисието е повече от лицемерна. И избирателите го виждат. Изпуснахме питомното, за да гоним дивото…”,

написа Лечева във “Фейсбук”.

Месец преди това заяви, че “борбата с предишния модел на управление и със задкулисието Радев я води от години – видимо и искрено, а не лицемерно”.

Материалът е дело на Божидар Къртунов от Дневник! Можете да го прочетете тук:

https://www.dnevnik.bg/sport/2022/08/01/4375501_koia_e_vesela_lecheva_-_slujebniiat_ministur_na_sporta/

One Comment

  1. Ники Ники август 2, 2022

    Тази е Весела Лечева на която брат й има казина ,които съсипаха хиляди човешки семейства и сега стои зад една от фирмите за бързи кредити-Сити кеш,където уж работи и сина й .ТАЗИ Е ВЕСЕЛА ЛЕЧЕВА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *