Press "Enter" to skip to content

Стадионите на България: “Локомотив” в Горна Оряховица

Стадион “Локомотив” се намира в Горна Оряховица. Рязполага с капацитет от 10 500 места. Съоръжението е дом на “Локомотив” (Горна Оряховица) .

Стадион “Локомотив” в Горна Оряховица

Стадионът е построен през далечната 1956 година. В миналото е носил името “Димитър Дюлгеров” . Интересно за него е, че стадионът има електрическо осветление от около 1978 година, а това нарежда Горна Оряховица на 5-о място в статистиката за най-ранно електрическо осветление на стадионите.

Стадион локомотив с осветление
Стадион “Локомотив” с включено електрическо осветление

Както споменахме, стадионът е дом на “Локомотив” (Горна Оряховица). Отборът е имал участия в елита, като има 10 сезона в “А” група и 42 сезона в “Б”. Най-високото класиране в “А” група отборът постига три пъти, а то е 8-ото.

Тимът участва в Купата на Съветската армия, но без успех – два пъти завършва на 2-ро място през 1947 година и сезон 1986/87. В Горна Оряховица, докато “железничарите” участват в елита, грандовете често губят гостуванията си. Още в първия си сезон 1962/63, тимът разбива ЦСКА с 1:0 и силния отбор тогава на “Ботев” (Пловдив) с 5:2. Златни години на отбора се считат от 1985 до 1995. Тогава често спъва грандовете в мачовете. Последното участие в елита на отбора е през сезон 2016/17. В момента тимът се намира в Трета лига.

Емблемата нна “железничарите”

Стадионът ппретърпява ремонти в различнинпериоди като най-близкият до наши дни е през 2016 година. Тогава се отпуска един милион за ремонтни дейности по съоръжението. Проектът предвижда да се направят нови съблекални, стаи за съдиите, тунел откъм северния вход, пресслужба. Ремонтът е завършен успешно, което не се случва често по българските футболни ширини.

Мнението на “Ритнитопъ”: Стадионът има нужда от подобрение, което важи за всички български стадиони. Надяваме се скоро да видим отново “Локомотив” ГО в елита и да се заиграят интригуващи мачове в дома на “железничарите”.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *