Press "Enter" to skip to content

Една футболна лятна вечер във Виена

Вчера се проведе срещата от Втора австрийска Бундеслига между Флоридсдорфер и Форвертс Щайр! Кое обаче бе толкова интересно?

В разгара на лятото футболните първенства в Европа вече са стартирали. Това важи и за австрийската Втора лига, където се подвизава виенският Флоридсдорфер. Повечето от вас може и да не знаят, но отборът е ръководен от треньорското дуо Александър Гицов – Митя Мьорец.

треньорското дуо Александър Гицов – Митя Мьорец
Митя Мьорец с екипа на ЦСКА

И двамата имат сериозна връзка с България. Докато при първия нещата са ясни, съдейки по името му, при втория става дума за период прекаран в столицата София.

Мьорец бе част от отбора на ЦСКА и се подвизаваше като централен защитник. Юношата на “Мура” не се задържа прекалено дълго на стадион “Българска армия” и дошъл през 2008-а година при червените, бързо сменя червената фланелка с бяла такава прези 2009-а, защитавайки цветовете на “Славия”, преди да потегли към Панетоликос (Гърция).

От 2018 година стартира и треньорската му кариера.

Българо-словенското дуо се справя прекрасно начело на виенчани и през изминалата кампания мечтата за промоция в австрийската Първи Бундеслига е жива до предпоследния кръг. За разлика от българския формат, в Австрия се изкачва единствено първия отбор. В края на сезона това беше тимът на Лустенау.

Въпреки че промоцията не бе спечелена, Гицов ще остане завинаги в историята на Флоридсдорфер, тъй като този отбор никога в 100 годишната си история не бе завършвал толкова високо в таблицата.

Интервюто в края на миналия сезон с Алекс Гицов заслужава вашео внимание

И така. Сезон 2022/23 вече започна и целта е ясна. Нова атака, която да доведе до стабилно представяне на отбора и евентуална промоция в елита на австрийския футбол. До тогава обаче има много време.

В момента отборът от 21. Бецирк на Виена се намира на петата позиция след 4 изиграни мача и натрупан актив от 7 точки. Именно последният изигран мач е темата на този ни материал. В петъчната лятна вечер малкият виенски стадион се радва на сериозна българска енергия.

Кадри от мача между Флоридсдорфер и Форвертс Щайр

Освен вече споменатия Александър Гицов, трябва да обърнем внимание на друга важна подробност. Съдия на мача бе Емил Ристосков.

Да. Точно така е. Както и вие си помислихте. Това е синът на всеизвестния български футболен съдия Христо Ристосков. Емил, неговият наследник, също е поел по стъпките на баща си и талантът си личи от пръв поглед.

Начинът, по който младият българин ръководи мачовете прави впечатление, тъй като успява да всее респект у футболистите и неимоверно да успокои обстановката. Картони не се вдигат за щяло и нещяло, но предупреждения не липсват.

Ристосков, вдигайки червен картон на мач в Австрия

Забележките. Устните поправки, целящи да променят поведението на играчите са големият коз в ръкава на Ристосков. Това обаче работи тук. В държава, в която никой не би си позволил да отговори прекалено остро на съдията или още повече – да му налети на бой. Както се случва из родните ширини.

Повече за Емил и развитието на неговата кариера можете да чуете от интервюто на Теодор Антонио Георгиев с него:

Също така Ристосков трябва да бъде похвален и за фичиеската си подготовка, тъй като дори и за момент не изостава спрямо играчите.

Последният споменат е Тео от “Ритнитопъ”. Странно е да говоря за него в трето лице, тъй като самият аз пиша този материал. Но да, третият съм аз. И всички ние сме в Австрия, търсейки реализация в алпийската държава. А можеше да сме в България, нали?

Снимка на тримата българи след края на мача. Вляво – Алекс Гицов, в средата – Теодор Георгиев, вдясно – Емил Ристосков

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *