Press "Enter" to skip to content

Модернизиране на регулаторната рамка в областта на футбола. Първият приоритет на FIFA.

Правилата, които регулират футбола, са създадени, за да защитават играта в нейната цялост. В днешния материал ще разгледаме как от FIFA възнамеряват да постигнат това.

За да се изпълни тази цел, е от решаващо значение регулаторната рамка да се модернизира непрекъснато, като по този начин се гарантира, че прозрачността ѝ е защитена в световен мащаб и че се отчитат интересите на всички заинтересовани страни в областта на футбола по света. За да се изпълни тази точка, ще бъдат предприети четири стъпки:

  • Преглед на международния календар за мачовете с прилагане на подход за глобализиране

Календарът на международните мачове играе централна роля в устойчивото развитие на футбола във всички региони на света и на всички нива. Поради тази причина настоящата система следва, след като да бъде обсъдена задълбочено с всички заинтересовани страни и да бъде преразгледана в съответствие с техните нужди в рамките на колективните усилия за да се гарантира един наистина глобален подход.

Трудно е да угодиш на всички.

Един пример за това е стартовия час на мачовете от световните първенства по футбол. Идеята е всички хора да могат да наблюдават мачовете в реално време, независимо на кой континент се намират!

  • Реформиране на системата за трансфери

Основните цели на системата за трансфери са да защитава малолетните, да възнаграждава клубовете за обучение, да насърчава инвестициите в младежта и да защитава целостта на състезанията, като същевременно гарантира, че парите остават в играта за целите на реинвестирането. Реформата на трансферната система ще бъде насочена към тези цели, както и към постигане на по-голяма прозрачност.

Тази точка е изключително важна, тъй като тя гарантира запазването на играта такава, каквато трябва да бъде. Все още има много пробойни в трансферните правила.

  • Анализ на правилата на играта с цел нейната потенциална оптимизация

Футболът продължава да се развива и законите на играта трябва да се анализират непрекъснато и да се оптимизират в съответствие с тях, като се зачитат традициите на футбола. Насърчаването на офанзивните тактики следва да ръководи този процес с цел подобряване на футболното изживяване – както от спортна, така и от развлекателна гледна точка.

Венгер има нелеката задача постоянно да модернизира футбола

Един пример е предложението на Арсен Венгер да модернизира правилото за засада като позволи на нападателите да имат предимство при отсъждането на засада. Тоест – футболистът да е с цялото си тяло в засада, за да бъде отстъдена такава. Все още това правило не е прието.

  • Въвеждане на механизми, който да защитят заинтересованите страни във футбола.

FIFA играе изключително важна роля в защитата на всички футбола по света. От реформата на системата за трансфери до неотдавнашното създаване на фонда на FIFA за футболистите, ще трябва да се въведат съвременни механизми за по-нататъшна защита на играчите, треньорите и клубовете участващи в играта.

Мнението на “Ритнитопъ”: Много от вас биха казали, че това са празни приказки и от световната футболна централа се интересуват само от печалбата. Като аргументи могат да бъдат добавени последните две страни-домакини на световните футболни финали – Русия и Катар, които бяха изключитлено спорно избрани, довели и до снемането на доверието от Сепп Блатер.

Все пак обаче от FIFA реагират на критиките и си взимат поука от грешките. Футболът се развива с неспирен растеж заради бизнес интересите в цял свят и към момента футболните деятели в Цюрих успяват да реагират на всички събития. Силно се надяваме да изпълнят програмата си.

Очаквайте съвсем скоро и следващия приоритет от програмата на FIFA!

Източници:
(1) FIFA Digital Assets Hub. https://digitalhub.fifa.com/m/a08ad6a73aa4d41b/original/z25oyskjgrxrudiu7iym-pdf.pdf

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *