Press "Enter" to skip to content

Железничарската купа. Един забравен турнир.

Знаехте ли, че от 1947 година насам се провежда турнирът за Железничарската купа?

Железничарската купа е учредена е през 1947 година, като приз на Международния спортен съюз на железничарите (International Railway Sports Association).

Турнирът се провежда като състезание между сборните отбори на железничарите от европейските страни. Oбикновено се практикува използването на най-силния клубен отбор, попълнен с най-добрите футболисти от другите железничарски отбори.

Едно от първите издания на турнира!

Има сила на европейско железничарско първенство. Участието на българските тимове в този турнир е особено успешно. Отборът на “Локомотив” (София) на два пъти печели купата и званието „европейски железничарски първенци“, а веднъж е и финалисти.

България печели турнира общо три пъти. През годините 1961, 1963, 2003! Най-много успехи има Русия (или СССР). Общо 7 отличия.

Отборът на “Локмотив” (Москва) и днес е един от най-успешните руски отбори!

В турнира през 1969-1970 г. взема участие сборен отбор, състоящ се от играчи на ЖСК-Славия и “Локомотив” (Пловдив). На полуфинала те побеждават Италия с 6:0 в Пловдив и 6:1 във Виченца.

Емблемата на ЖСК-Славия

Другият български победител обаче е “Локмотив” (Мездра), който печели трофеят през 2003-а година във Варна!

Мнението на “Ритнитопъ”: Интересно е да научим за алтернативни европейски футболни турнири, които са се провеждали и в които България е постигнала успехи! Железничарската купа е точно такава надпревара, в която освен източноевропейските държави, откриваме железничарски отбори от Австрия, Франция, Италия и Холандия.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *