Press "Enter" to skip to content

Повишаване на глобалната конкурентоспособност. Приоритет номер шест в стратегията на FIFA!

Що се отнася до нивото на футбола, разликата между различните региони на света непрекъснато се увеличава. FIFA трябва да предприеме конкретни стъпки за преодоляване на тази разлика,

В дългосрочен план FIFA трябва да се стреми да привлече поне 50 национални отбора
и 50 клуба от всички континенти до най-високо състезателно ниво
. Как това ще бъде постигнато?

  • Създаване на допълнителни възможности за игра на световно равнище

Участието в състезания от най-високо ниво позволява на играчите, националните отбори и клубовете да подобрят представянето си, като по този начин повишават нивото на глобална конкурентоспособност до нови стандарти.

Ето защо, след задълбочен анализ, FIFA трябва да работи за реформиране на сегашния пейзаж на състезанията и да осигури възможности за игра на световно ниво за националните отбори и клубовете, като същевременно има предвид благосъстоянието на играчите и интересите на всички заинтересовани страни.

  • Развитие на технически директори, треньори и обучители на треньорите по цял свят

Ролята на техническия персонал е от ключово значение за развитието на футбола. FIFA трябва да разгледа въпроса за лицензирането на треньорите и да гарантира, че във всяка от 211-те асоциации членки са създадени напълно окомплектовани и подходящи за целта технически отдели с пълен достъп до иновативни образователни програми и специално разработени наставнически дейности, предназначени специално за техническите директори и преподавателите на треньори.

  • Създаване на глобална програма за развитие на таланти за високи постижения

FIFA ще се съсредоточи върху въвеждането на нова революционна програма за развитие таланти, която стартира през 2020 г. и се стреми да осигури цялостен подход за намаляване на нарастващата глобална разлика в на върха на играта. Това ще стане чрез стимулиране на асоциациите членки да укрепват вътрешните си структури за развитие чрез индивидуален анализ на съществуващата инфраструктура и уникални пътища за играчите.

  • Увеличаване на броя участници в програмите по цял свят

Програмите на местно ниво и програмите за участие могат да привлекат момчетата и момичетата към играта. FIFA ще продължи да подкрепя и насърчава асоциациите членки да създават широк спектър от дейности на местно ниво, които да позволят на децата да открият красотата и ползите от футбола, независимо от нивото, на което се играе, и да го превърнат в игра за цял живот.

Мнението на “Ритнитопъ”: Вече почти преполовихме поставените от FIFA цели. Всички те изглеждат напълно логични и функциониращи. Очаквайте съвсем скоро и следващата, седма, точка от тяхната стратегия!

Източници:
(1) FIFA Digital Assets Hub. https://digitalhub.fifa.com/m/a08ad6a73aa4d41b/original/z25oyskjgrxrudiu7iym-pdf.pdf

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *