Press "Enter" to skip to content

Защита на положителните ценности във футбола. Десетият приоритет на FIFA!

Основните ценности на футбола са причината той да бъде нещо повече от игра.

Задължение на FIFA е да защитава и насърчава тези ценности, като гарантира, че те ще останат силни по целия свят и ще използват максимално потенциала си за положително въздействие върху футболното движение като цяло. Конкретните стъпки:

  • Борба срещу расизма и всички форми на дискриминация

Дискриминацията няма място нито във футбола, нито в обществото като цяло. FIFA се ангажира да изкорени всички форми на дискриминация във футбола, като прилага допълнителни антидискриминационни политики, заедно с образователни програми и наръчници за подпомагане на асоциациите членки при решаването на тези проблеми.

  • Промотиране на феър плея и взаимния респект

Уважението и честната игра са задължителни на терена и извън него. За да защити тези важни ценности, FIFA ще продължи да се бори с манипулирането на мачове и допинга, като прилага своите инициативи за почтеност и механизми за докладване, както и специални образователни програми.

  • Защита на човешките права

FIFA се ангажира да зачита правата на човека и се стреми да да насърчава тяхната защита. FIFA ще продължи да внедрява тoзи ангажимент във всички свои структури и дейности, включително в изпълнението на планове за правата на човека за своите турнири и все по-голям ангажимент към конфедерациите и членовете на асоциации за справяне с рисковете за правата на човека в играта.

  • Въвеждане на мерки за защита на децата

Всяко дете, което играе или участва в играта, има право да го прави в безопасна и приятна среда, без риск от злоупотреба. В този дух FIFA ще разшири и утвърди стандартите за защита на децата и възрастните, като насърчава информираността и решенията за най-добри практики чрез програмата FIFA Guardians.

Мнението на “Ритнитопъ”: Основните ценности на футбола са причината той да бъде нещо повече от игра. Неслучайно това е и подзаглавието на тази десета точка от програмата на FIFA! За да се гарантира запазването на магията в любимия ни спорт, ценностите трябва да бъдат уважавани! Очаквайте скоро следващата ни статия!

Източници:
(1) Социална отговорност във футбола: Спасението. (2021, April 2). Българският футбол – решенията на проблемите – Ритнитопъ. https://ritnitop.bg/2021/02/03/socialna-otgovornost-vav-futbola/
(2) FIFA Digital Assets Hub. https://digitalhub.fifa.com/m/a08ad6a73aa4d41b/original/z25oyskjgrxrudiu7iym-pdf.pdf

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *