Press "Enter" to skip to content

Въздействие върху обществото чрез силата на футбола. Последният приоритет на FIFA.

Силата на футбола в обществото се проявява всеки ден по целия свят.

Това е игра, която обединява хората, вдъхновява поколенията и насърчава отборния дух. FIFA се е посветила на използването на тази сила, за да има положителен социално въздействие и да се справи с глобални предизвикателства като изменението на климата, като по този начин допринася осезаемо за устойчивото развитие на ООН. Целите за устойчиво развитие са:

  • Обучение за деца чрез футбол за училища

Футболът може да окаже изключително влияние върху процеса на възпитанието на децата. Основният принос на FIFA за овладяване на силата на играта за възпитание в световен мащаб ще бъде пълното прилагане на инициативата “Футбол за училищата”. чрез Фондация FIFA, което ще предложи на децата от цял свят да научат ценни неща от уроци и умения за живот чрез футбола.

  • Вдъхновяване на настоящите и бъдещите поколения чрез примера на FIFA

Даването на пример е основен принцип във футбола, а звездите, които вдъхновяват милиони фенове в миналото, могат да направят разликата като като модели за подражание за бъдещите поколения. В партньорство с Фондация FIFA, FIFA ще продължи да включва Легендите на FIFA в събития и дейности, за да предаде положителни послания на футболната общност като цяло и в частност на по-младите поколения.

  • Предлагане на решения за опазването на околната среда и климата

FIFA се ангажира да опазва околната среда, нейното биоразнообразие и климата. FIFA ще намали потреблението на ресурси, както и ще затвърди и допълнително ще подобри управлението на екологичните рискове, задължения и възможности с цел намаляване на отрицателните въздействия върху околната среда.

  • Подпомагане диалога, споразуменията и партньорствата с международни организации и публични органи

Осъществяването на социални промени е по-бързо и по-ефективно, когато организациите работят заедно. През последните години FIFA установи партньорства с Организацията на обединените нации и нейните агенции като СЗО, ООН, ЮНЕСКО и Световната продоволствена програма, както и с регионални организации като Съвета на Европа, Африканския съюз, АСЕАН и АФД. FIFA ще продължи да работи в тясно сътрудничество с международни организации и публични органи, за да разработи широк спектър от мащабни съвместни програми и инициативи в световен мащаб.

Мнението на “Ритнитопъ”: Силно се надяваме цялостната идея да ви представим приоритетите на FIFA за периода до края на 2023-а година да ви е харесал. Според нас е хубаво да видим какво предлага най-голямата футболна, а и не само, организация в света, за да можем да преценим къде се намира България на световната футболна карта!

Източници:
(1) Социална отговорност във футбола: Спасението. (2021, April 2). Българският футбол – решенията на проблемите – Ритнитопъ. https://ritnitop.bg/2021/02/03/socialna-otgovornost-vav-futbola/
(2) FIFA Digital Assets Hub. https://digitalhub.fifa.com/m/a08ad6a73aa4d41b/original/z25oyskjgrxrudiu7iym-pdf.pdf

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *