Press "Enter" to skip to content

Ускоряване на развитието на женския футбол. Приоритет номер осем на FIFA!

В цял свят момичетата и жените играят футбол с голяма страст. Укрепването на женската игра, както и на участието на жените в управлението на футбола на всички нива, е на първо място в дневния ред на играта по целия свят.

FIFA ще продължи да да подкрепя този процес, като структурно стимулира участието на жените в играта и нейното управление чрез:

  • Реформиране на турнирите

При оптимален брой и честота на състезанията женският футбол може да се развива с експоненциални темпове. След задълбочен анализ на настоящата ситуация FIFA има за цел да реформира състезателната система с въвеждането на нови събития, включително редовни световни състезания за жени и младежки турнири.

  • Повишаване на търговската стойност на женския футбол

За да бъдем в крак с нарастването на популярността на спорта и развитие, търговската програма на FIFA трябва да се развива, като се вземат предвид специфичните нужди на на женската игра, чиято отличителна идентичност на марката трябва да бъде да бъде създадена и подкрепена от иновативна цифрова стратегия. Тези инициативи следва да бъдат приоритизирани, за да се стимулира допълнително търговската стойност на женския футбол.

  • Модернизиране на програмите за развитие на женския футбол

Женският футбол се нуждае от програми за развитие, насочени към многобройните му особености. FIFA ще преразгледа и подобри съществуващите програми, както и ще разработи нови модели, съобразени с нуждите и особеностите не само на играта, но и на асоциациите членки.

  • Повишаване на професионалната квалификация на женския футбол, както на терена, така и извън него

Професионализирането на играта се случва на терена и извън него. Използвайки напредъка, постигнат през последните няколко години, FIFA ще изгради специални програми за ускоряване на професионализацията на играта. В същото време политиките, насърчаващи включването на жените на ръководни позиции, следва да се провеждат в световен мащаб.

Мнението на “Ритнитопъ”: Вероятно много голяма част от футболните фенове са против развитието на женския футбол, това обаче не трябва да е така. Футболът е най-популярният спорт в света и най-нормалното нещо е всички хора да го практикуват. И то без да бъдат сочени с пръст, същевременно получавайки всевъзможни характеристики. Поздравления за FIFA! Очаквайте съвсем скоро деветата точка от програмата им!

Източници:
(1) Социална отговорност във футбола: Спасението. (2021, April 2). Българският футбол – решенията на проблемите – Ритнитопъ. https://ritnitop.bg/2021/02/03/socialna-otgovornost-vav-futbola/
(2) FIFA Digital Assets Hub. https://digitalhub.fifa.com/m/a08ad6a73aa4d41b/original/z25oyskjgrxrudiu7iym-pdf.pdf

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *