Press "Enter" to skip to content

Използване на технологиите във футбола. Какво предвижда приоритет номер 9 на FIFA!

През последните няколко години технологиите навлязоха в света на футбола, променяйки начина, по който хората мислят за спорта и предоставяйки широк спектър от възможности.

FIFA трябва да гарантира, че технологиите се използват по най-добрия начин своя потенциал с цел подобряване на качеството на футболното преживяване на терена и извън него. Пътят:

  • Подобряване на VAR технологията

Успешното прилагане на VAR в състезанията на FIFA осигурява основа за непрекъснато подобряване на технологията на VAR, което следва да се съсредоточи по-специално върху подобряването на комуникацията около инцидентите с VAR и превръщането на достъп до технологията за всички асоциации членки, независимо от независимо от техния размер и/или финансови ресурси.

  • Проучване за нови технологии, които могат да окажат положително влияние върху футбола

Технологиите се развиват с огромни темпове и няма защо футболът да не се възползва от този напредък. FIFA трябва да проучи нововъзникващите технологии, които могат да повлияят положително на да повлияят на играта, като изкуствен интелект и сензори и да оцени техните възможности с оглед на евентуалнo тяхно приемане.

  • Използване на технологии за подобряване изживяването на футболните фенове

Технологиите могат да окажат значително влияние върху начина, по който хората гледат, чувстват и говорят за футбол. FIFA трябва да използва технологичните възможности, като например анализ в реално време и специални мобилни приложения, за да подобри цялостното преживяване на футболните фенове и в крайна сметка да повиши развлекателната стойност на играта.

  • Разпространение на футболните технологии в глобален мащаб

Усъвършенстването на футболните технологии трябва да бъде достъпно за цялата футболна общност, на всяко ниво и за всички играчи. С оглед на това FIFA следва да подкрепя асоциациите членки, конфедерациите и другите заинтересовани страни в насърчаването на използването на икономически ефективни и достъпни футболни технологии на местно ниво, за да се постигне тяхното развитие в световен мащаб.

Мнението на “Ритнитопъ”: Любимият ни спорт се развива с прекрасни темпове, голяма причина за това бързо развитие е и напредването на технолгоиите. Важно е да се внимава, защото от високотехнологизиран, футболът може и да се роботизира, което несъмнено ще отнеме от романтиката на играта.

Източници:
(1) Социална отговорност във футбола: Спасението. (2021, April 2). Българският футбол – решенията на проблемите – Ритнитопъ. https://ritnitop.bg/2021/02/03/socialna-otgovornost-vav-futbola/
(2) FIFA Digital Assets Hub. https://digitalhub.fifa.com/m/a08ad6a73aa4d41b/original/z25oyskjgrxrudiu7iym-pdf.pdf

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *