Press "Enter" to skip to content

“Локомотив” (Септември): Най-старият железничарски отбор в България!

Нека разгледаме историята на най-стария железничарски отбор в България: “Локомотив” (Септември). Днес отборът се казва “Хебър” (Пазарджик). Странно, нали?

През 1924 година Кольо Паланков от София, Тодор Тотев, Филип Филипов, Борис Лазаров и Стефан Спасов първи започват да бягат по топката на импровизирано игрище, намиращо се зад старата гара Сараньово. През следващата година Атанас Лазаров, Любен Йовчев, Асен Кузев, Атанас Мърмаров и всички ученици от гимназията в Пазарджик, заедно с местни запалени младежи основават ФК „Ботев“ (Септември).

Първите ентусиасти играели на игрището, намиращо се на мястото БКС. През тези първи години не може да се говори за някакво организирано участие в първенство или турнири. По важното е, че любовта на тези младежи към футбола не отслабва от липсата на условия, а напротив – засилва се.

Емблемата на отбора

В следващите години група машинисти се обособяват в отделен отбор. Съревнованието между двете формации води до сливането им в едно и те му дават името „Локомотив“. Срещите се провеждат на игрището, което споменахме по-горе до 1940 година, след което игрището се премества на мястото, където сега се намира площатката на новия ДАП.

Но и там мястото е неподходящо и през 1944-45 година се създава игрище, на което сега е разположен днешния стадион. В по-ново време отборът играе първенствата на региона, след това в някогашните големи зони. През годините в този клуб са играли доста футболисти. От тях има имена, които оставиха следа, не само в историята на клуба, но и в историята на българския Футбол.

Първият, който опитва късмета си в реномиран отбор е Атанас Дичев. Той заиграва в „Локомотив“ (Пловдив). Следва Гугалов. Като ученик в Пловдив той играе в Ударник Пловдив, а след това в “Славия”. Той е първият израсъл в клуба, който играе в националния отбор.

Следващият е Иван Кънчев. Като войник той играе в софийския “Спартак”, а след като се уволнява го привличат в “Локомотив” (Пловдив), а от там и в национала. Следващото име оставило диря в българския фубтол е Петко Петков. Той преминава през Родопа и акостира в “Берое”. Влиза в националния отбор и е първият Футболист трансфериран в чужбина.

Великият Петко Петков с екипа на “Берое”

След пауза от няколко години по неговите стъпки тръгва Георги Василев. Той стига до „Берое“. От новото поколение от клуба израстват Георги Карушев, Спас Попов (Спартак Плевен), Юлиян Джевизов, Здравко Лазаров. Последният е представител на младото поколение, създадено в ДЮШ на клуба.

В школата на клуба има доста талантливи деца, които ще потърсят развитие по-нагоре в пирамидите на родния футбол. „Локомотив 1925“ (Септември), 7-и през сезон 2010/11, се обединява с новосформирания общински клуб „Хебър 2011“ (Пазарджик). Новият отбор е „Хебър 2011“ (Пазарджик)!

Мнението на “Ритнитопъ”: Интересно нали? Първият железничарски клуб в България, този на “Локомотив” (Септември) се подвизаава днес в най-високото ниво на българския футбол под името “Хебър” (Пазарджик).

Обединенията в българския футбол са изключително често срещана практика, но точно тази история няма как да не ни изненада!

One Comment

  1. HPFC HPFC юли 2, 2022

    Локомотив Септември няма нищо общо с Хебър и никога не е имал, още повече пък в момента да се казва Хебър Пазарджик.
    През 2011-та предоставиха лиценза си за ползване на новосъздадения ОФК Хебър 2011, който изкара около 7-8 месеца в ЮЗ “В” Група и приключи, като междувременно си съществуваше и “автентичния” ПФК Хебър ръководен от Борислав “Захарчето” Даскалов, който изпадна през същия сезон и преустанови съществуването си…До 2016-та година, когато беше взето правото за участие на Чико Бяга, за да можем към момента на наблюдаваме единствения и неповторим Хебър, който съвсем скоро ще изиграе първи мач в елита на България след 21 години отсъствие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *