Press "Enter" to skip to content

Отборите на Втора лига: „Миньор” (Перник) – „Чуковете” от града на черното злато

В днешната част на нашата рубрика ще се фокусираме върху един от отборите с най-големи традиции в родния ритнитопъ – „Миньор” (Перник).

Създаден през 1919 г., отборът играе домакинските си мачове на „Стадиона на Мира“. Съоръжението е с капацитет 20 000 места, 7000 от които седящи. Основните цветове на отбора са жълто и черно. В историята си клубът има общо 38 сезона в „А“ група! Най-доброто класиране на „Миньор” (Перник) е четвърто място, което постига два пъти – през 1955 и 1960/61. Последното си участие в първия ешелон отборът записва през сезон 2012/13.

През 2013г. „Чуковете” са доведени до фалит от собственика си „Минна компания”. Оттогава досега „Миньоро” е участник предимно в аматьорските нива на футбола в България.

Въпреки този факт агитката на отбора продължи да е неотлъчно до отбора. Негов 12-и играч, напук на трудностите през изминалите почти 10 години без професионален футбол. Те продължиха и затвърдиха традицията на стадион „Миньор” като един от най-негостоприемните в България. Вдъхновен от тази отдаденост, режисьорът Николай Стефанов създаде „Нямаш място в нашия град”. Първият български филм, който е копродуциран от HBO Max. Документален е и се фокусира върху привързаността на феновете към „Миньоро”.

Трейлърът на филма

Изминалият сезон 2021/22 бе повече от успешен за клуба. Година след завръщането си сред професионалистите, отборът завърши на пета позиция. Едва пет точки го разделиха от мястото даващо право на бараж. През лятото „Чуковете” привлякоха качество в лицето на Михаел Орачев и Венцислав Василев. Към тях прибавяме и младите Петрос Бакутсис, Стелиан Георгиев, Александър Праматаров, Джордж Рууни и Божидар Томовски. От новите попълнения се очаква успешно да заменят напусналите Добромир Бонев, Павлин Чиликов, Четин Садула и Божидар Васев . Подготвяйки се, за новия сезон, „Миньор” изигра пет контроли, в които записа две победи, едно равенство и две загуби. В първите седем кръга тимът има две победи, три равенства и две загуби. Във временното класиране отборът е на 13-а позиция с актив от 9 точки.

На снимката – А.Праматаров, В.Василев и Б.Томовски

Поглеждайки към стартовите състави, подредени във формация 4-1-4-1, забелязваме, че Христо Янев дава шанс за изява на всеки. Това е и причината да сме свидетели на чести ротации сред титулярите. Ако трябва да подредим една основна единайсеторка, то тя би изглеждала по следния начин:

Мнението на „Ритнитопъ”: „Миньор” (Перник) започна колебливо сезона, но традициите и историята на клуба задължават играчите да дават максимума от себе си. Ние от „Ритнитопъ” вярваме, че с качеството присъстващо в отбора, позитивните резултати няма да закъснеят. А, „Миньоро” съвсем скоро ще се завърне в Първа лига, там където му е мястото.

Източници:
(1) „HBO Max пуска бг филм за футболната агитка от Перник”

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *