Press "Enter" to skip to content

Отборите на Втора лига: „Спортист” (Своге) – между стръмните планини и сладкия шоколад в българския футбол

В днешната част от нашата рубрика се насочваме към града на шоколадите и отбора на „Спортист” (Своге).

Основан е през далечната 1924 г. Основните цветове на клуба са синьо и бяло. Отборът играе мачовете си на стадион „Чавдар Цветков” с капацитет 3500 зрители. Съоръжение, претърпяло основен ремонт през сезон 2009/10. Тогава е и единственото участие на скромния тим в елита на България. „Шоколадите” завършват сезона на 15-о място. Постигат 5 победи и 4 равенства. За купата на страната най-голямото си постижение записват през 1950 г. – осминафинал. Едни от най-известните играчи, записвали минути за „Спортист” са  Христо Йовов, Чавдар Цветков и Виктор Рангелов

Емблемата на отбора

През изминалата футболна година клубът завърши в средата на таблицата във Втора лига с актив от 48 точки. Амбицирани да достигнат или дори надхвърлят постижението си от сезон 2020/21 (пето място), „шоколадите” привлякоха сплав от млади и опитни играчи. Като перли в селекцията личат имената на Владимир Семерджиев и Светослав Диков. Стивън Славков, Мартин Сандов и Ивайло Михайлов, които имаха основна заслуга за добрите изяви на клуба напуснаха. Техните места бяха заети от Филип Ангелов, Александър Бастунов и Богдан Костов. Млади момчета, които получават поле за изява. Добавяйки към тях и други амбицирани и перспективни футболисти, можем да кажем, че селекцията в отбора е завършена. В контролите клубът регистрира две победи, едно равенство и три загуби. Началото на новия сезон двете победи, трите равенства и трите загуби отреждат на „Спортист” 10. място и 9 точков актив.

На снимката – В.Семерджиев, А.Иванов и С.Диков

Отделяйки внимание на формацията, на която залага Борислав Кьосев, то тя най-често е 5-2-3 или производна на нея. На вратата в последните мачове е Стефано Кунчев. Той замени младия Ивайло Василев. Защитата е най-често срещана във варианта, показан по-долу на снимката. Натоварени с тежката задача да дирижират отбора са Александър Бастунов и Ариф Ферадов.
В последните мачове забелязваме, че и опитният Владимир Семерджиев също е част от халфовата линия. Що се отнася до нападението, то в началото на сезона бе водено от Кирил Янакиев, Георги Атанасов и Йоан Маринов. В последните мачове можем да забележим, че Светослав Диков също получава шанс от първата минута.

Формацията на отбора

Мнението на „Ритнитопъ”: Скромният отбор от планинското градче не заявява амбиции да се бори за промоция, но определено не бива да бъде подценяван. През последните два сезона „Спортист” показа, че може да обърка сметки с борбената си игра. Тези факти могат само да ни правят щастливи, защото нивото във Втора лига се покачва. А това е предпоставка за много интересни моменти.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *