Press "Enter" to skip to content

Отборите на Втора лига: „Струмска слава” (Радомир)

В днешната част на нашата рубрика ще насочим вниманието си към едно китно градче и неговия футболен отбор – „Струмска слава”.

“Струмска слава” е основан е през 1927 г. Основните клубни цветове са синьо и червено. Играе домакинските си мачове на стадион „Христо Радованов” в Радомир с капацитет 5000 места.

В почти 100 годишната си история „шахматистите” никога не са участвали в първата лига на родния ритнитоп. Най-големите им постижения са 1-во място в Югозападната „Б“ група през 1954 г. и 1/4-финал за купата на страната през 2019 г. Георги Василев – Гочето, Сашо Борисов и Екундайо Джайеоба са едни от най-известните футболни имена играли за отбора от Радомир. 

Емблема на отбора

Къде се намира отборът днес?

Поглеждайки назад към сезон 2021/22, „Струмска слава” завърши на осмо място в крайното класиране. Любопитен за отбелязване факт е, че тази година ще е шестата по ред на отбора сред професионалистите. Това е прецедент в клубната история. Входящите трансфери не включват гръмки имена. За сметка на това „шахматистите” са поредният отбор от втория ни ешелон, който залага на младото. Привлечени бяха шестима футболисти под 24 години и нито един над 30. Що се отнася до напусналите – Милислав Попович, основен нападател на отбора, напусна клуба. Към него се присъединиха Руси Чернаков – основен стълб в халфовата линия на радомирци, както и клубната легенда Димитър Петков, който напуска след 10 години в отбора. 

Лятната подготовка не протече по най-добрия начин – четири мача и четири загуби. За сметка на това обаче, началото на сезона им е повече от добро – осем мача и нито една загуба. В последните два кръга формата на отбора спадна и те допуснаха 2 загуби с по 0:3 от “Беласица” и “Спортист (Своге).

От началото на сезона опитният специалист Юрий Васев залага основно на формация 5-3-2. В последните мачове се забелязват експерименти с нея. Залагайки на 4-3-3 и 5-2-3, отборът записа две нулеви равенства. Неизменен титуляр на вратата е Д.Петков. Петимата пред него са Д.Мицаков, К.Илиев, М.Костов, Р.Сандев, М.Дилчовски. Моторите на отбора са голмайсторът А.Тунгаров, К.Китов и Г.Янев. Напред голове се очакват от Б.Николов (голмайсторът от миналия сезон) и А.Александров.

Формацията на отбора

Мнението на „Ритнитопъ”: Началото на сезона ни показва едно – прозвището на клуба не е случайно. С опитен треньор, малък бюджет и огромно себераздаване, отборът е готов да обърква сметки. „Струмска слава” може и да не е сред фаворитите за промоция, но определено не е и сред тези за изпадане. А за нас, зрителите остава да се насладим на хубавия футбол от скромния отбор.

Гледайте “Ритнитопъ на по пиво” всеки месец в нашия канал!

One Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *