Press "Enter" to skip to content

Отборите на Втора лига: „Созопол” – футболната емблема на един древен град

В днешната част от нашата рубрика се отправяме към родното Черноморие и единствения му представител във Втора лига през този сезон.

Основан под името „Септември” през 1949 г., отборът от китното градче сменя три пъти наименованието си. Докато не идва 1993 г., когато се решава футболният представител да носи името на античния град. Историята си обаче започва да пише през 2008г. Играе мачовете си на стадион „Арена Созопол“, който е с капацитет 4000 места. Основния клубен цвят е небесно синьо. Скромният тим никога не е записвал участие в елита на родния ритнитоп.

Най-големите му успехи са две първи места в Трета лига, две четвърти във Втора лига и ¼ финал за Купата на България. Клубна легенда и главна причина за съществуването и развитието на отбора е Румен Димов. В продължение на цели 10 години той е старши треньор, а от 2018 г. изпълнява функциите на спортен и изпълнителен директор.

Емблемата на отбора

Сезон 2021/22 бе тежък за „небесносините”. Въвлечени през целия сезон в битката за оцеляване, те завършиха на 15. позиция на едва три точки от зоната на изпадащите. Лятото напуснаха основни футболисти като Михаел Орачев, Яни Николов, Венелин Филипов и др. На тяхно място „Созопол”, подобно на повечето отбори във Втора лига, привлече младоци от елитните ни отбори. Изключение правят Ласидес Мендес,  Едуардо Манярес и опитният Ерик Почански.

В подготовката си за новия сезон тимът изигра четири контроли, в които записа две победи и две загуби. Що се отнася до началото на футболната година, то тя е повече от разочароваща за клуба. След първите десет кръга положението е – 15 място, 11 точки и най-слаба защита в групата.

Старши треньорът Маргарит Димов залага основно на формация 4-1-4-1. Разлика в нея можем да забележим в мача срещу „Дунав” (Русе). Тогава експеримента на бургаския мениджър с 3-4-2-1 беше успешен, като отбора записа победа след късен обрат. На вратата на отбора е С. Бояджиев. Защитата водена от капитана Д. Молдованов е съставена още и от Д. Жеков, П. Генчев и М. Димитров. Черноработникът на отбора е дефанзивният халф Г. Господинов, а четворката зад Т. Ушагелов е Е. Почански, Г. Димов, А. Ласков и К. Парашкевов.

Формацията на отбора

Мнението на „Ритнитопъ”: С оглед на трансферите, края на миналия сезон и слабото начало на този пред отбора на „Созопол” предстоят трудни моменти във втория ни ешелон. След изиграването на първите кръгове класирането придобива все по-завършен вид. И ако „небесносините” не покажат прогрес в представянето си, може да загубят професионалния си статут. Дали ще се случи? Предстои да разберем.

One Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *