Press "Enter" to skip to content

Стадионите на България: Арена “Созопол” в Созопол

В днешната статия ще разгледаме един малък, но уникален за българските стандарти стадион.

Това е стадионът в Созопол. Освен спортното съоръжение, името на града го носи и градския отбор. Арена “Созопол” е завършена през 2015 г.

Първият мач се играе през месец май 2015г. Капацитетът на стадиона е 4000 места. Съоръжението бива използвано от отбора на ФК “Созопол”. През 2015г. – същата през която е построен, в Созопол се изиграват мачове от Европейското първенство за юноши до 17 г.

Кадър от мач от Европейското първенство за юноши до 17 г. на Арена "Созопол"
Кадър от мач от Европейското първенство за юноши до 17 г. на Арена “Созопол”

В момента ФК “Созопол” се намира във Втора лига на българския футбол. Успехите на отбора са първо място в Трета лига през сезоните 2013/14 и 2019/20 и е достигал осминафинал в Купата на България през същия сезон. Най-високото класиране във Втора лига е 4-тото място, което те завоюват през сезоните 2015/16 и 2016/17. Повече за историята и състоянието на отбора в последните години прочетете в нашията статия за отбора на ФК “Созопол”:

Арена “Созопол” е построена на няколко етапа. В първия етап е построена трибуната на сектор “А”, която разполага със съблекални, медицински център, фитнес, възстановителен център, администрация, зала за пресконференции, кафе бар, ВИП ложа и други нужни за добрия вид съоръжения. Заедно с трибуната в първия етап е изграден изкуствен терен, който се смята за най-добрия в България.

На втория етап е построен сектор “В“, който разполага с три етажа, които са със магазини, а между тях е и фен магазинът на ФК “Созопол”. Трибуните са изцяло закрити с козирка. Съоръжението разполага с електрическо осветление, което се използва от създаването му. Друг интересен момент е, че трибуните се намират в непосредствена близост до треньорските скамейки и често феновете могат да чуят тактическите наставления край тъчлинията.

Около Арена “Созопол” са създадени близо 300 паркоместа, които са подземни и надземни. Общата стойност за построяването на стадиона е 10 800 000лв.

Мнението на „Ритнитопъ”: Стадионът в Созопол е един от малкото, които могат да бъдат пример за добре свършена работа. Надяваме се да бъде надграждан и да не стигне състоянието на повечето стадиони в България. Към отбора на “ФК Созопол” и цялото му ръководство изпращаме нашите поздравления за свършената работа.

Използвани източници:
ФК Созопол – Уикипедия. (2014, July 25). Уикипедия. https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%9A_%D0%A1%D0%BE%D0%B7%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BB
ЕООД, Б. Ф. (n.d.). Созопол (Созопол). bgclubs.eu. https://bgclubs.eu/teams/Sozopol(Sozopol)
Вижте какъв стадион-бижу се строи в Созопол (галерия). (2013, November 5). Sportal.bg. https://sportal.bg/news-2020062412432249952
ЕООД, Б. Ф. (n.d.). Стадион ”Арена Созопол” – в гр. Созопол. bgclubs.eu. https://bgclubs.eu/stadiums/ArenaSozopol-Sozopol

One Comment

  1. […] си обаче започва да пише през 2008г. Играе мачовете си на стадион „Арена Созопол“, който е с капацитет 4000 места. Основния клубен цвят е […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *