Press "Enter" to skip to content

Традиционните за елита отбори в долните дивизии: ФК “Сливен”

Нека проследим историята на отбора от Града на стоте войводи и да отговорим на въпроса има ли място по-нагоре в дивизиите.

Футболната традиция в Сливен води началото си от 1914г. – тогава група ентусиазирани ученици, водени от Коста Кисьов, създават първия футболен клуб в града под името “Спортист”. Две години по-късно сливналии изиграват и първата си официална среща, приемайки на свой терен бургаския “Черноморец”, но губят с 1:2. Мачовете се провеждат на колодрума и на плаца на 6-ти артилерийски полк в града. През 1924г. “Спортист” дава основата на “Асеновец”, най-успешния сливенски отбор до войната, който само след година достига финалите на държавното първенство. Футболният пейзаж на града по това време е допълнен от отбори като “Борислав”, “Тракиец”, “Христо Ботев” (участник в Южната национална дивизия), клубовете на арменските преселници “Хоментмен” и “Шант”.

След Втората световна война в цялата страна се създават множество спортни клубове на ведомствен принцип. През 1949г. в Сливен е учреден армейският ДНВ, впоследствие преименуван на ДНА. През 1953г. се създават пет “Б” групи, като в Югоизточната “Б” група попадат ДНА и “Динамо” (Сливен). Динамо изпада още през същия сезон, но ДНА завършва на 2. място в класирането и се налага като един от водещите отбори в региона.

През 1954г. “армейците” достигат до полуфинал за Купата на Съветската армия, където отпадат от “Славия”. ДНА сменя името си на СКНА през 1956г. и на “Генерал Заимов” през 1957г. През 1959г. “Генерал Заимов” става участник в единната “Б” група на България. Първият голям успех идва през 1963г. Сливналии печелят първенството в Южната “Б” група (междувременно се е завърнал вариантът с две групи) и Сливен за първи път има свой отбор във футболния елит на България.

През първия си сезон в “А” група (1963/64) “Генерал Заимов” сменя името си на “Млада гвардия”. “Армейците” постигат 8 победи, завършвайки на 12. място в крайното класиране. Година по-късно”Млада гвардия” се обединява с участващия в Южната “Б” група “Хаджи Димитър”, като новият отбор продължава участието си в първенството с познатото и до днес име “Сливен”. През 1965г. “Сливен” изпада от елита, но само след две години отново съумява да се пребори за промоция. Сезонът тогава започва обещаващо, отборът зимува в средата на таблицата. Бъдещето изглежда безоблачно, от София пристигат легендите на ЦСКА и националния отбор Крум Милев, който става треньор, и Иван Колев.

Емблемата на ФК “Сливен”

През пролетта обаче авансът се стопява и в края на кампанията “Сливен” изпада обратно в Южната “Б” група. През сезон 1970/71 тимът се обединява с “Текстилец”, който също отскоро е в Б група под името “Сливенски текстилец”, но носи това име едва до есента на 1971 година, когато си връща старото име.

Най-добрият период за сливенския футбол настъпва след 1972г. За старши треньор е назначен Серги Йоцов и успехите не закъсняват. Още през следващия сезон сливенските футболисти печелят драматично първото място в Южната “Б” група. Така през есента на 1974г. “Сливен” отново се завръща в “А” група – този път за цели 19 сезона без прекъсване, но през 1993 отборът не успява да запази мястото си в елита. Местната школа ражда играчи като Николай Арабов и Йордан Лечков, които се превръщат в легенди не само за Сливен, но и цялостно за българския футбол.

Най-доброто си класиране в първенството тимът постига през сезон 1983/1984, като завършва на 3-то място след “Левски” и ЦСКА. През есента на 1984г. отборът записва и първото си участие в европейските клубни турнири. За Купата на УЕФА жребият изправя “Сливен” срещу “Железничар” (Сараево), по това време един от най-значимите отбори в бивша Югославия. В първата среща като домакин Сливен печели с 1:0, на реванша “войводите” губят с 1:5 и отпадат от надпреварата. Три години по-късно тимът участва в турнира за Балканската купа. В груповата фаза “Сливен” надделява над “Ираклис” (4:0, 3:2) и “Самсунспор” (7:0, 2:3), преди да отстъпи в полуфинала на “Славия”.

На 30 май 1990г. е постигнат най-големият успех в историята на футбола в Сливен. Отборът, воден от Людмил Горанов, печели Купата на България, като на финала в Габрово побеждава с 2:0 ЦСКА, като по това време при “червените” играят имена като Христо Стоичков, Трифон Иванов и Емил Костадинов. Головете бележат Валери Вълков и Йордан Лечков. През есента в турнира за КНК Сливен посреща “Ювентус”, със звезди в състава си като Роберто Баджо, Томас Хеслер, Жулио Сезар и Тото Скилачи. Класата на съперника казва своята дума, “Ювентус” печели и двете срещи – на “Хаджи Димитър” с 2:0 и на “Деле Алпи” с 6:1. Голът в Италия е дело на Живко Келепов.

След 1990г. постепенно настъпва дълбока криза за сливенския футбол. През 1993г. “Сливен” изпада от “А” група, завършвайки на последно място с 23 загуби от 30 срещи. След обединяването на двете “Б” групи следва ново падение за “Сливен”, тъй като не успява да завърши предходния сезон в първата осмица на класирането. Нов удар “войводите” търпят през 1998г. с изпадането от Югоизточната “В” група. Клубът фалира и е заличен от футболната карта на България.

Ново начало е поставено на 29.02.2000г. с учредяването на ОФК Сливен 2000 под ръководството на Йордан Лечков. Отборът участва няколко години в Югоизточната “В” група до създаването на Западна и Източна “Б” групи, когато се изкачва във втория ешелон на родния футбол. През сезон 2007/08 “Сливен” печели първото място в Източната “Б” група и след пауза от 15 години се завръща в елита.

Емблемата на “Сливен 2000”

След три сезона в “А” група през пролетта на 2011г. Сливен завършва на последно място в класирането при майсторите и изпада обратно в Източната “Б” група. В края на 2012г. тежката финансова ситуация принуждава клуба да преустанови преждевременно участието си в първенството.

През следващите три сезона “Сливен” е участник в Югоизточната “В” група до изпадането си през 2016г. В продължение на 5 години няма представителен тим и развива само детско-юношеските си формации. Сдружение “Футболен клуб Сливен” е регистрирано през 2018г. Под тази форма отборът се завръща в системата на мъжкия футбол на ниво “областна група” през 2021г. През последния сезон успя да си извоюва правото на промоция отново в елита на българския аматьорски футбол. Завършва на второ място, но поради отказ на първия отбор да участва в Трета лига правото е дадено на отбора от Града на стоте войводи.

Мнението на Ритнитопъ: Излишно е да казваме, че отбори като ФК “Сливен” нямат място в долните дивизии. Създадохме поредицата за отбори с традиции в елита в долните дивизии, за да ви покажем, че освен понякога незаслужено бърз възход в българските дивизии може да има и незаслужено бързо пропадане. Пожелаваме на сливналии да видят отбора си там, където му е мястото, възможно най- скоро.

One Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *