Press "Enter" to skip to content

Традиционните за елита отбори в долните дивизии: “Волов” (Шумен)

Нека видим как се стигна до това лутане между дивизиите на традиционно един от най- големите отбори в североизтока.

Началото

За начало на футбола в Шумен ще посочим 1913 година. Тогава се прави първи опит за организиран футбол със създаването на “Футбол клуб”. Дейността му се състои в тренировки и неофициални мачове. Преди това тази игра е била пренесена от шуменски колежани в Цариград. Те донасят първите футболни топки и събуждат интереса на местни младежи.

Периодът, в който шуменският футбол е правел първите си стъпки, все още не е проучен добре. Знае се, че шуменски ученици, които учат във Варненската мъжка гимназия, също се запознават с новата игра от швейцарския учител Жорж де Реджибус. Те участват в организираните от него мачове между класовете.

Самият предшественик на “Волов” е създаден през месец април 1957 и се е казвал ФК “Панайот Волов”. Той „поема щафетата“ от дотогавашния представител на гр. Шумен в „Б“ група за този сезон – ДСО „Спартак“.

Битка за мечтаната промоция

В следващите години отборът на няколко пъти е на крачка от промоцията в “А” група, но успява да стори това чак през сезон 1972/1973. Сезонът в елита е провал – отборът завършва на последното място и се завръща в „Б“ РФГ. През сезон 1982/1983, вече под името ФК “Шумен”, тимът отново достига до „А“ РФГ. Този път се представя добре и завършва 11-ти. От футболната федерация обаче взимат скандалното решение (присъщо за онези години), че не може да допусне “Славия” (отборът, заемащ 14-о място) да изпадне в „Б“ РФГ. Затова се разиграват плейофи за оставане в елита, в които ФК Шумен губи. Големите успехи на отбора тепърва предстоят.

През сезон 1993/94 отборът отново достига до елита, като завършва на 4-то място в крайното класиране. Този славен период за футболен клуб “Шумен” е свързан с имената на играещите за кратко в тима величия Пламен Гетов и Божидар Искренов, както и с това на старши треньора Тодор Тодоров. Тази позиция дава право за участие в турнира за Купата на УЕФА. Шуменци изненадващо губят от смятания за аутсайдер “Анортозис” (Кипър) – 0:1 и 1:2 — и отпадат от по-нататъшната надпревара. След още два сезона в „А“ група, ФК „Шумен“ изпада, но се завръща през сезоните 1998/99 и 1999/00.

През есента на 2000 г. клубът фалира.

Един от редките фотоси, които пазят спомена за силния “Шумен” от 90-те. Мачът е между “Шумен” и “Ботев” (Пд), а пълните трибуни пълнят окото!

Новото време

През лятото на 2001 г. се извършва обединение на фалиралия ФК “Шумен” и “Юнак” (Шумен). Така новосъздаденият ФК “Шумен 2001” започва сезона в Североизточна „В“ група, завършвайки на второ място през 2 поредни сезона. Още на следващата година футболистите на клуба играят бараж за влизане в „Б“ група. Губят с 0:2 от “Янтра” (Габрово). “Габровци” обаче нямат финансовата възможност да играят в „Б“ РФГ . Затова отборът на “Шумен” най-сетне успява да постигне желания успех. През сезон 2003/04 “шуменци” завършват на 9-то място в крайното класиране. През сезон 2004/05 повтарят същото класиране, но правят няколко запомнящи се мача. Един от тях е единствената загуба на пловдивския “Ботев” като домакин – 1:4.

Сезон 2005/06 започва изключително добре за отбора. След есенната част на първенството се намират на четвърто място в групата. Само 3 точки ги делят от втория “Марица”. През пролетта отборът губи форма и насочва вниманието си към турнира за Купата на България. Отборът прави достоен рейд в турнира – достига полуфинал, който губи от “Черно море” с 2:1 след продължения.

Сривът в първенството свлича тима до седмото място след редица изпуснати шансове. Сезон 2006/07 също започва с невероятен есенен дял, през който даже “Шумен” става водач за няколко кръга. Отново следва неудовлетворителен пролетен дял, в който поради пет поредни загуби, нелепи равенства и неочаквани загуби, отборът се спуска до седмото място, където и завършва.

Стадионът на “Волов” (Шумен)

От сезон 2007/08 отборът връща старото си име – ПФК “Волов” (Шумен). Тогава от ръководството съобщават, че новата цел пред тима е класиране във висшата дивизия до 2 сезона. Въпреки това “шуменци” не могат да намерят формата си и в средата на сезона се борят за оцеляване. Силното им представяне през пролетта им помага да стигнат до 9-то място в крайното класиране. Така успяват да запазят професионалния си статут. През сезон 2009/2010, след поредица загуби в началото, отборът финишира в крайна сметка на 10-то място в крайното класиране.

Край с професионалния статут

През сезон 2010/2011 заради задължения, възлизащи на около 300 – 400 хиляди лева, лиценз за “Б” група не е даден. Следва обединение с “Макак 2008”, като отборът се състезава в Североизточна В група, завършвайки 4-ти.

През сезон 2011/2012 отборът е в много добро състояние и се класира на първо място в Североизточната „В“ футболна група. Отборът на “Волов” (Шумен) влиза в единната “Б” група, след като в среща от 30-ти кръг на първенството победи с 2:0 “Белица”. По този начин “жълто-сините” събраха 63 точки и не позволиха на “Две могили” да ги изпревари в битката за промоция. Така след три години Шумен отново гледа професионален футбол.

На 9 октомври 2013 г. пред медиите президентът на клуба Георги Георгиев обявява, че италианските спонсори на ПФК “Шумен” вече нямат средства да го издържат. Впоследствие се оказва, че отборът се запазва и никой няма намерение да напуска. “Шумен” завършва полусезона на 11-о място. Тогава влиза за първи път в зоната на изпадащите.

Допуснал е две тежки поражения от “Видима-Раковски” (Севлиево) и “Банско” (1:5 и 1:6, съответно). На 16 януари 2013 г. ръководството освобождава Енрико Пичони от треньорския пост поради системно неявяване на работа, както и създаване на хаос в дейността на отбора. На 28 февруари го назначава отново след подобряване на отношенията помежду им.

Последните години отборът стига и до АОГ Шумен, като прекарва там 2 години. От миналия сезон той се завърна в Трета лига, като завърши на девета позиция.

Мнението на “Ритнитопъ”: Шумен е футболен град, който се е радвал на любимия спорт до съвсем скоро. Не е нормално областен град да няма отбор поне в професионалния футбол. На фона на това има градове с поне 2-3 отбора. За съжаление обаче този проблем важи и за много други областни градове. Пример за такива са Видин, Търговище, Смолян, Сливен, Бургас и много други. Пожелаваме на “Волов” скоро да се завърне там, където му е мястото, а именно най- малко във Втора лига.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *