Press "Enter" to skip to content

All or Nothing поредица за българските клубове – мисия (не)възможна

През последните години документалните серии All or Nothing (Всичко или нищо) предизвикват огромен интерес сред футболната общественост.

Концепцията на документалната поредица е да се онагледи функционирането на определен футболен клуб отвътре. Камерите на стрийминг платформата Amazon заснемат всички процеси в клуба – от работата на масажистите до решенията на собствениците, без да разсекретяват сензитивна информация.

Елитните футболни клубове, които до момента са взели участие в този проект, са „Манчестър Сити“, „Тотнъм Хотспър“, „Арсенал“ и „Ювентус“(1). Освен това националната селекция на Германия също ще бъде документирана по време на Световното първенство в Катар(2), което ще бъде дебют за стрийминг платформата сред националните отбори.

Всички футболни участници в поредицата на Amazon

Въпреки че редица отбори от световна величина безпроблемно дават достъп на публиката до случващото се всекидневно зад кулисите, подобна инициатива в България и българските клубове на този етап изглежда като мираж. Какво най-вероятно можем да научим, ако все пак подобна поредица стане факт, ще разберете в този материал.

HBOMax и феновете на „Миньор“ (Перник)

Ако всеобщото вярване е, че големите стрийминг платформи нямат интерес към българските клубове, то HBOMax и феновете на „Миньор“ (Перник) са готови да ни опровергаят. На 6 октомври документалният филм на Николай Стефанов „Нямаш място в нашия град“ ще бъде достъпен за любителите на HBOMax. Поредицата ще ни запознае с живота на най-запалените привърженици на „Миньор“ (Перник) и силната връзка между града, неговите жители и клуба. За съжаление няма да видим кадри зад кулисите на „чуковете“, но подобен проект е немалка крачка към глобалното популяризиране на българския футбол.

“Нямаш място в нашия град” – документален филм за феновете на “Миньор” (Перник)

Вътрешната политика на клубовете

Документалните филми на Amazon ни разкриват процесите и разговорите из най-високите етажи в клубовете, чрез които се вземат важните решения през сезона. При тях си проличава работата между спортно-техническия щаб и ръководството, която винаги е била интересен аспект в очите на футболните фенове. Що се отнася до България, би било любопитно да разберем:

  • как си сътрудничат „сините“ легенди Станимир Стоилов и Наско Сираков в качеството си респективно на старши треньор и мажоритарен собственик;
  • кой комуникира решенията на ръководството на ЦСКА София със спортно-техническия щаб;
  • каква роля има Антон Зингаревич в ръководството на „Ботев“ (Пловдив);
  • как се сработват Венци Стефанов и Златомир Загорчич в „Славия“;
  • как е разпределена отговорността при вземането на важни решения в „Лудогорец“.
Станимир Стоилов и Наско Сираков; Източник: fakti.bg

Личният живот на играчи/треньори

От Amazon отдават огромно внимание на ролята на старши треньора, неговите решения и личния му живот. Конкретният специалист се явява като „главен герой“ на поредицата, тъй като са показани невиждани досега характерни черти за него във и извън футболния клубен балон.

Кадър от къщата на Микел Артета в Лондон

„Поддържащите роли“ пък са за всички ключови футболисти. Във всеки епизод има персонални сегменти, в които играчите споделят мнението си по всевъзможни теми или ни показват част от личния си живот. Често можем да ги видим и сред феновете в кампании, организирани от клуба.

Футболисти на “Арсенал” споделят мненията си за Микел Артета

В България често виждаме лични интервюта с футболисти и треньори, но подобни кадри биха придобили съвсем различен облик, ако станат част от дълга документална поредица. Съчетанието между сегменти от личния живот на даден футболист, подсилени с кадри от негов силен двубой, ще е перфектната „визитка“ за играча в подобна поредица.

Връзка между играчи и старши треньор

Както футболистите, така и старши треньорите са човешки същества и изграждат емоционални връзки помежду си, за да улеснят своята съвместна работа. Най-отявлен фокус към отношенията между старши треньор и играчи зрителите видяха в документалната поредица за „Тотнъм Хотспър“. Жозе Моуриньо имаше немалко лични разговори със своите играчи, като най-запомнящите се бяха откровенията с Деле Али, скандалът с Дани Роуз и съветите към Хари Кейн.

Откровен разговор между Жозе Моуриньо и Деле Али

В България често сме били свидетели на скандали между треньори и футболисти. Първоизточникът на проблемите обаче често се корени в събития, които остават скрити за публиката. Подобни разногласия често са заснемани от Amazon и се превръщат в основна отправна точка на част от епизодите. Един от минусите е, че за да не се получават конфликти в самата документална поредица, често зрителите виждат само гледната точка на старши треньора в спора, но не и тази на футболиста(3).

От друга страна, ще бъде любопитно да видим как треньорите изграждат приятелски отношения със своите играчи.

Съблекалнята по време на важни двубои

Поведението на Пеп Гуардиола в съблекалнята по време на мач срещу “Кристъл Палас”

Често сме свикнали след някоя важна победа българските клубове да публикуват видеа от неспирната радост на играчите и спортно-техническото ръководство. Немалка част от футболната общественост би била заинтересована да разбере какво се случва в съблекалнята преди началото на определени важни мачове или по време на трудни моменти. Това ще ни даде възможност да научим повече за различните мотивационни методи на треньорите в родното първенство, техните реакции при незадоволителна игра и резултат, както и способността им да овладеят емоциите на нервни играчи в отбора.

Напоследък има подобрение в тази насока, идващо от официалните социални мрежи на родните клубове. Един от последните примери бе посещението на Христо Стоичков на базата на ЦСКА София преди Вечното дерби с „Левски“. Подобни кадри обаче са по-скоро спорадични сред множеството от силните отбори в България отколкото ежедневни. Освен това, ако всички тези моменти бъдат оформени в една документална поредица, която да обрисува всички възходи и падения на даден клуб през целия сезон, би било далеч по-успешна стратегия.

Христо Стоичков с играчите на ЦСКА София преди Вечното дерби

Тренировъчният процес

Тренировъчният процес е един от най-фундаменталните фактори за успеха или провала на даден отбор. Всеки треньор има собствен подход към провеждането на ежедневните занимания на тренировъчната база. Той се видоизменя постоянно спрямо кондиционната подготовка на състезателите, трудността на предстоящите мачове и редица други детайли. Някои старши треньори използват нестандартни методи, за да мотивират или подготвят ментално своите възпитаници за труден двубой или дерби мач. Микел Артета е пример за това как да подготвиш своите футболисти срещу 12-ия играч на стадиона – публиката. Преди трудното гостуване на „Ливърпул“ испанският специалист накара възпитаниците си да изпълняват тактическите му указания, докато слушат най-популярния рефрен на мърсисайдци – You will never walk alone.

Нестандартният подход на Микел Артета преди мача “Ливърпул” – “Арсенал”

Със сигурност би било интересно да разберем дали има някаква различна психологическа нагласа при тренировъчния процес в лагерите на „Левски“ и ЦСКА София преди Вечното дерби, както и при пловдивските градски съперници „Ботев“ и „Локомотив“. По българските терени има и по-специфични гостувания, за които навярно чужденците в отборите биха имали нужда от допълнителна подготовка.

На тренировки нерядко могат да се видят и скандали между отделни състезатели, които могат да рефлектират и в официални мачове, а причините за проблемите остават неразбрани от футболните фенове.

Мотиваторите зад кулисите

За всички е ясно, че старши треньорите имат зад себе си огромен екип от хора, който полага неимоверни усилия във всяка една сфера за качественото функциониране на даден футболен клуб. Приповдигнатото настроение в съблекалнята е един от основните фактори за успех, а то не може да бъде постигнато само от треньорите.

Един пример за позитивна личност, която работи извън светлината на прожекторите, е Добри Димов. Бай Добри, както е по-известен, вече от 37 години е домакин в ЦСКА София(4) и е уважаван не само от българските футболисти. Малко преди да стане ясно, че трансферът на Али Соу във френския „Дижон“ ще пропадне, гамбиецът избърза да публикува прощално съобщение с феновете на „армейците“ в социалните си мрежи. В публикацията той изрази своята благодарност лично към Бай Добри(5), което дава отговор на въпроса колко важен е дългогодишният домакин за повечето играчи.

Добри Димов – символът на ЦСКА София; Източник: LAP.bg

И ако има хора, които мислят, че подобни личности са маловажни за настроението на играчите, то най-вероятно не са чували за Брандън Аштън. Той е един от най-колоритните и уважавани хора в съблекалнята на „Манчестър Сити“, макар също да е със статут на домакин в клуба. На него са посветени немалко сегменти в поредицата за „гражданите“, а футболистите не пропускат възможност да се изкажат ласкаво за него.

Интродукцията на Брендън Аштън в документалната поредица

Мнението на „Ритнитопъ“: Подобна документална поредица ще бъде печеливш ход както за феновете, така и за клуба.

Привържениците, а и всички футболни любители, ще имат страхотния шанс да разберат как функционира един български клуб зад кулисите, как реагират играчите и спротно-техническото ръководство при силни и слаби резултати, каква е трансферната политика на отбора и как се изменя тренировъчният процес в зависимост от различни фактори.

Клубът ще спечели немалко пари от компанията, която заснеме целия проект. Ако пък нито една платформа няма желание да работи с дадения отбор, нищо не пречи вътрешни лица в клуба сами да документират футболния сезон отвътре и впоследствие епизодите да бъдат разпространявани срещу закупуване на абонамент или еднократно заплащане. Могат да бъдат измислени и намаления за притежателите на членски карти, които са съпреживели дългия футболен сезон на своите любимци. Ако тази новина се обяви преди стартирането на футболния шампионат, това може да доведе и до увеличаване на броя продадени сезонни абонаменти.

Интересът към подобен проект и неговият потенциал несъмнено са големи. Дали някой клуб в България ще се престраши да направи тази крачка, предстои да разберем.

Източници:
(1) All or nothing (sports docuseries). (2022, August 7). Wikipedia, the free encyclopedia. Retrieved September 20, 2022, from https://en.wikipedia.org/wiki/All_or_Nothing_(sports_docuseries)#Association_football
(2) Germany to be documented by Amazon for World Cup in next Arsenal-style series. (2022, September 13). The Sun. https://www.thesun.co.uk/sport/19790856/germany-amazon-prime-documentary-world-cup/
(3) All or nothing lifts lid on Aubameyang’s exit. (n.d.). BBC Sport. https://www.bbc.com/sport/football/62503276
(4) Добри Димов – Уикипедия. (2021, May 1). Уикипедия. https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8_%D0%94%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D0%B2
(5) Topsport.bg. (n.d.). Али Соу се сбогува емоционално с ЦСКАhttps://topsport.bg/cska/ali-sou-se-sboguva-emotsionalno-s-tsska.html

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *