Press "Enter" to skip to content

За футбола без фенове и симулативната дейност на БФС.

Кога се въвежда за пръв път наказанието “мач без публика”? Справедливо ли е? Има ли алтернатива и каква е тя?

“Левски” отново е наказан да играе домакинска среща пред закрити врата. Феновете на “сините”, които ежеседмично създават шоу, неповторимо за родните стандарти, ще бъдат лишени от своя навик. Не и без причина. Заради хвърлена бомбичка от един човек, отново ще страдат хиляди. Наказани са фенове, клуб, играчи. Но не е наказан извършителят…

Само за последния месец наказания изтърпяха няколко родни клуба. “Локомотив” (Сф) ще бъде домакин на “Лудогорец” при празни трибуни в началото на другия месец. Пловдивският им съименник получи същото наказание, което впоследствие бе отменено след обжалване. ЦСКА София пък бе глобен солидно, след като група озверели фенове замерваха със седалки официални лица от едноименния си противник.

Всичко изброено се случи в рамките на по-малко от месец. Ако проследим годината, може би тези изцепки най-малко ще се удвоят. И наказанията валят като есенен дъжд. Наказани са всички страни, и то строго. Но не и извършителите…

Кога е първият мач пред празни трибуни?

Първият случай на подобна санкция е преди 42 години (1). В мач от турнира за “Купата на УЕФА”, “Уест Хям” гостува на втория отбор на “Реал” (Мадрид) – “Кастия”. След като “чуковете” повеждат в резултата, в началото на второто полувреме младите испанци правят пълен обрат с три бързи гола.

Следват безредици в гостуващия сектор, а един фен на “Уест Хям” загива в мелето (2).

Първият мач, игран пред празни трибуни след наказание.

УЕФА не знае как да реагира. Носят се слухове, че “чуковете” ще бъдат изхвърлени от Европа. Но от централата действат нестандартно за времето си. Наказанието е мач пред празни трибуни – първият официално забранен за посещение двубой. До днес той носи името “Призрачният мач”.

Имало ли е ефект?

Отговорът е категоричен. В следващите години английският футбол преминава през най-мрачните си времена на хулиганство. Смъртните случаи не стихват, а след финала за КЕШ между “Ливърпул” и “Ювентус” английските футболни отбори получават забрана за участие в евротурнирите.

Интересното в случая е, че два дни по-рано министър-председателката на Великобритания Маргарет Тачър изпраща молба до английската футболна асоциация (ФА) за отписване на местните клубове от ЕКТ.

Следват години на промените в английския футбол. Крайният резултат е, че днес всеки, който наруши правилата на стадиона, бива индивидуално съден според Закона. По този начин не се нарушава развитието на футболната игра. Икономическите последствия за футболните клубове не са толкова тежки, което гарантира тяхното развитие и не застрашава бъдещето им. Което ни връща у нас…

Приложимо ли е индивидуалното наказание в България?

Имало е случаи в миналото, в които фенове са издирвани и намерени след внимателен преглед на видео записите от камерите по стадионите. Това се случи на националния стадион “Васил Левски” преди 3 години по време на мача между България и Англия. Тогава български фенове получиха забрана за посещение на футболни срещи след проява на расизъм. За конкретния случай и постановката, която се състоя тогава, е нужен друг разговор. Но важното е, че наказания имаше.

Излиза, че индивидуалното наказание е не само приложимо. То е прилагано. Но нормално ли е да има последствия само след високопрофилни срещи?

Защо се игнорира решението на проблема? Кой печели от това бездействие?

Всъщност това са най-важните въпроси. Решението съществува, то е прилагано, но последователните действия от страна на БФС и МВР липсват. Може би, за да си отговорим на въпроса, трябва да се запитаме кой печели от това симулиране на дейност?

Със сигурност не печелят клубовете. Те са губещи. Особено тези, които разчитат яростно на фенската физическа подкрепа. Хипотетично, ако не искаш един отбор да успее, можеш да отидеш на негов мач, да хвърлиш бомбичка и да го саботираш. Без да отнесеш наказание за постъпката си. За последното има реален пример. Отново в мач между “Левски” и ЦСКА София, с цел саботаж, бе издигната свастика отново на същото място в Сектор “А”. Това не е справедливо.

Не печелят и феновете. Те ще пропуснат следващия мач на любимия си отбор. Някои от тях ще загубят интерес. Други ще загубят вяра, трети ще теглят една майна и повече няма да стъпят на футболен мач. Защото не е много приятно да съзнаваш, че на мач може да отиде всеки, да направи какъвто пожелае зулум и да не бъде наказан за действията си. По никакъв начин тези мерки не насърчават хората да отделят повече време и средства за посещение на спортни мероприятия!

Не печели играта. Нейното развитие се спира, забавя се, дори се саботира. “Левски” – “Ботев” (Пд), “Локо” (Сф) – “Лудогорец” и много други срещи, играни пред празни трибуни, са потенциални футболни спектакли. Футболистите заслужават да бъдат гледани от максимално повече хора. Но не. Не така разсъждават отговорните за развитие на футбола у нас.

Печели футболният съюз. Печели, и то добре. Само за последния кръг от Дисциплинарната Комисия са наложени санкции на обща стойност от 20 000 лв!

Пълният набор наказания от последното събиране на ДК

Предложение за краткосрочно решение и първа стъпка в дългосрочен план.

Футболният съюз събира стотици хиляди от глоби. Може би милиони. Всеки кръг клубовете биват наказани за псувни, за факли, за какво ли не. Далновидно решение би било с тези средства да се осигури оборудване за всички стадиони, което да може да гарантира индивидуалното наказание за извършителите на подобни престъпления. Защото в неделния ден наистина можеше да пострада човек, а от БФС и МВР симулират дейност.

Мнението на “Ритнитопъ”: Няколко думи за пропусквателния режим по стадионите. Едва ли може да се опише свободията, която се толерира от органите на реда. Организация за пропусквателния режим няма. Има бутане и ръгане с цел по-бързо влизане. Стадионите с по 2-3 входа не помагат, защото самата инфраструктура предполага да има струпвания на входовете. Фалшиви билети, влизане без такива, нелегална продажба на алкохол. Всичко това се случва, докато се самоизяждаме на фенски пристрастия.

Източници:

1. Football matches at empty stadiums. From https://www.football-stadiums.co.uk/articles/empty-stadiums/

2. The infamous ghost match between West Ham and Real Madrid Castilla. (2017, August 3). These Football Times. From https://thesefootballtimes.co/2017/08/03/the-infamous-ghost-match-between-west-ham-and-real-madrid-castilla/

Гледайте последният епизод на “Ритнитопъ” на по пиво, в който обсъждаме българската действителност.

2 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *