Press "Enter" to skip to content

Какво ще се случи, ако феновете на Левски наистина напълнят стадиона? Въпреки БФС.

Вчерашният ден сложи края на едно “40-годишно приятелство”. Такива бяха възгласите на редица футболни фенове след като от ръководството на “Левски” излязоха със сензационна декларация.

Отборът на “Левски” бе наказан с един мач без публика, след като нещо (бомба, факла, димка?) хвърлена от сектор “А” нарани физеотерапевта на ЦСКА София Иван Христов. Освен това “сините” бяха глобени с 13 300 лева заради различни провинения на привържениците.

След решението на Дисциплинарната комисия към Българския футболен съюз и наложеното наказания, ПФК Левски излезе с декларация, в която приветства своите привърженици да заповядат на стадион “Георги Аспарухов” за срещата с “Ботев” (Пловдив), явно заплашвайки БФС с неподчинение. Също така името на Борислав Михайлов е в текста, който е приветстван да спре феновете или да полслуша ръководството на “сините” и да напусне поста си.

Това ли е краят на приятелството между Боби и Наско?

Решението на “Левски” е ключово, защото на всички стана ясно, че именно “сините” бяха един от клубовете, които издигнаха Борислав Михайлов за президент на последния Конгрес на БФС.

Цялата декларация можете да видите тук: https://www.facebook.com/levskiofficial/posts/481172997357457

Какво обаче ще се случи, ако левскарите наистина напълнят “Герена”?

В глава осма на дисциплинарния правилник на БФС се засягат санкциите за неизпълнение на влезли в сила решения или задължения. Какво разбираме от официалния документ на БФС?

Член 68 гласи, че “когато Дисцпилинарната комися установи по жалба на заинтересованата страна и внесена в съответствие с чл. 11, ал. 6, че влязло в сила решение на орган по чл. 65 не е изпълнено в определения срок по чл. 67, тя определя срок до 7 (седем) дни за изпълнение на решението и налага следните дисциплинарни наказания:
1. на ФК – отнемане на три точки;
2. на състезател – спиране на състезателни права за 6 (шест) месеца;
3. на физическо лице, различно от състезател – забрана за изпълняване функции за срок 6 (шест) месеца.”

Чл 68, ал. 1 от ДП на БФС

“(2) Ако задълженото лице е ФК, в решението по ал. 1 от този чл. 68 се вписва предупреждение към задължения ФК, че неизпълнението на решението в определения срок ще бъде наказано с преместване в по-ниска група или ниво (следващото по низходящ ред) за следващата спортно-състезателна година, без право да довърши участието си в настоящата спортно-състезателна година.

Чл 68, ал.5 от ДП на БФС

“(5) Когато Дисциплинарната комисия установи, по жалба на заинтересованата страна и внесена в съответствие с чл. 11, ал. 6, че влязло в сила решение на орган по чл. 65 не е изпълнено в определения срок по ал. 1 от този член 68, тя налага следните дисциплинарни наказания:
1. на ФК – преместване на отбора в по-ниско ниво (следващото по низходящ ред) за следващата спортно-състезателна година без право да довърши участието си в настоящата спортносъстезателна година;
2. на състезател – спиране на състезателни права за 12 (дванадесет) месеца;
3. на физическо лице, различно от състезател – забрана да се изпълнява функции за срок от 12 (дванадесет) месеца.

Целият документ можете да намерите тук:

ДП на БФС

Koментарът на Тео и Фичо относно събитията можете да чуете в новия епизод на “Обзор на кръга”:

Нужно ли е обаче да се стига дотам? Кога най-после ще има индивидуални наказания в родния футбол, които да бъдат решението на толкова много създали се проблеми? Ние от “Ритнитопъ” винаги сме твърдяли, че конфликтите трябва да се избегват с разум, но компромиси с някои събития и случки не трябва да се правят. Прочетете статията на Филип Джалов за симулативната дейност на БФС, която до голяма степен съдържа в себе си решението на редица проблеми от сходен тип.

Мнението на “Ритнитопъ”: Интересни времена. От една страна смятаме, че бе крайно време “Левски” да реагира на случващото се в БФС, от друга страна смятаме, че реакцията може би е закъсняла. Всичко това можеше да се предвиди отдавна с оглед на некомпетентното управление на футболния ни съюз и по време на редовния Конгрес демократично избраният за презедент Борислав Михайлов, можеше също толкова демократично да не бъде избран.

Относно санкциите. Дисциплинарният правилник е написан по начин, по който да могат да се тълкуват различни сценарии. След тази декларация предполагаме, че ръководството на “Левски” и феновете на отбора ще застанат зад клуба и ще напълнят до краен предел стадиона срещу “Ботев”.

Ако “Левски” отново си позовли да не спази наказанието и срещу “Локомотив” (Пловдив) ще бъдат отнети три точки на отбора. Трето неспазване ще означава изключване на “Левски” от efbet Лига.

Интересни времена. И по-всяка вероятност нужни времена.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *