Press "Enter" to skip to content

А може би пета урна е това, което ни се полага. Нищо повече.

България се нуждае от две победи, ако не иска да бъде в пета урна за квалификациите на Евро 2024.

Днес българският национален отбор по футбол излиза във втора среща срещу отбора на Гибралтар в Разград. Няколко дни по-късно, на 26-ти септември, се изправяме срещу Северна Македония в Скопие. Двата мача изобщо няма да са протоколни, тъй като резултатът от тях ще определи урната ни при тегленето на жребия за квалификациите за Евро 24′ в Германия.

За да попаднем в четвърта урна, трябва или да се надяваме на невероятно стечение на събитията в останалите мачове от турнира “Лига на нациите” или да попедим както Гибралтар, така и Северна Македония. До момента България има три равенства и една загуба от четири изиграни мача. С оглед на тази статистика две победи не са особено вероятни.

Защо са нужни победи? В момента България е на 43-о място от 55 държави в ранглистата. За да сме в по-горна урна трябва да се класираме в топ 40 на турнира “Лига на нациите”. Две победи по всяка вероятност ще ни донесат така желаното класиране.

Българският национален отбор вече е воден от Младен Кръстаич и се забелязват доста нови имена сред избраните от специалиста футболисти. Дали новия селекционер на България ще успее да се справи с тази трудна задача е въпрос, чиито отговор ще намерим още днес.

Но нека сме реалисти. В коя урна трябва да се намира националния ни отбор при жребия за следващото европейско първенство? В първа и втора урна са отбори, които редовно участват на световни и европейски футболни форуми, ние отдавна дори не можем да мечтаем да мерим мускули с тези държави.

Следващата урна е третата. За жалост трябва да си припомним, че по време на жребия за квалификациите за Евро 20′ България се намираше именно в трета урна. В същата урна бяха държавите на Словакия, Турция, Ейре, Северна Ирландия, Норвегия, Сърбия, Финландия, Шотландия и Израел. Всички звучат горе-долу равностойни, нали? Само звучат така. Разгледайте съставите на изредените държави. Не сме за там.

Националният отбор на Сърбия меко казано разполага с невероятни футболисти

Четвъртата урна изглежда като най-правилното място за България, съдейки по последното разпределение при жребия за европейски първенства. Албания, Кипър, Естония, Груция, Гърция, литва, Черна гора, Румъния, Словения и някак си – Унгария. Все държави, с които можем да премерим сили, нали? Е, сигурно помните какво се случи в мача с Грузия.

В допълнение към историята за урна 4, именно там бе поставен отборът на България при последните квалификации за световното първенство в Катар тази година. Държавите изглеждаха по сходен начин – Босна и Херцеговина, Словения, Черна гора, Грузия, Белару, Израел, Северна Македония и Албания.

Двубоят със Северна Македония в Разград завърши 1:1

И така. Стигаме до петата урна, където намираме две от държавите, с които ще се изправим през следващите дни – Гибралтар и Северна Македония. Комапния им правят Армения, Азербайджан, Беларус, Казахстан, Косово, Люксембург, Молдова и Фарьорските острови. Когато резултатите срещу тези отбори са равенства с мъка, то е време да си признаем истината. Урна пет е нашето място.

Мнението на “Ритнитопъ”: Може би трябва да си го признаем. Националният отбор на България не показва футболните достойнства, които да му отредят по-високо класиране в ранглистата на UEFA.

Настоящото 43-о място от 55 държави в “Лигата на нациите” е достатъчен аргумент за състоянието на футбола ни. По нищо не можем да съдим за подобрение в играта ни.

Нека все пак пожелаем успех на футболистите ни и новия треньор Кръстаич, тъй като дори и малък, шансът да попаднем в четвърта урна е реален.

Източници:
(1) Официално: България ще бъде в трета урна при жребия за Евро 2020. (2018, November 20). offnews.bg. https://offnews.bg/futbol/ofitcialno-balgaria-shte-bade-v-treta-urna-pri-zhrebia-za-evro-2020-692347.html
(2) Георгиев, Т. А. (2022, July 21). България с нов национален селекционер – Младен Кръстаич. Българският футбол – решенията на проблемите – Ритнитопъ. https://ritnitop.bg/2022/07/21/bg-mladen-krustaich/
(3) Официално: ФИФА показа урните за квалификациите за Мондиал 2022. (2020, November 27). Спортни новини | Футболни новини | Спорт на живо – Sportlive.bg. https://www.sportlive.bg/bgfootball/national-team/oficialno-fifa-potvyrdi-urnite-za-kvalifikaciite-za-mondial-2022-1524703.html

Чуйте прогнозите на Тео и Фичо за предстоящите мачове на националите ни.

4 Comments

  1. […] А може би пета урна е това, което ни се полага. Нищо пове…By Теодор Антонио Георгиев on септември 23, 2022България се нуждае от две победи, ако не иска да бъде в пета урна за квалификациите на Евро 2024. Днес… […]

  2. […] А може би пета урна е това, което ни се полага. Нищо пове…By Теодор Антонио Георгиев on септември 23, 2022България се нуждае от две победи, ако не иска да бъде в пета урна за квалификациите на Евро 2024. Днес… […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *