Press "Enter" to skip to content

Стадионите на България: Стадион “Цар Самуил” в Петрич

След стадионите, които разгледахме досега, е време за стадион “Цар Самуил”.

Той се намира в град Петрич. Стадионът е дом на култовия за българската футболна история отбор на “Беласица” (Петрич). Капацитетът на съоръжението е 12 000 места. Кръстен е на българския цар Самуил. (1)

Стадион "Цар Самуил" в Петрич от високо
Стадион “Цар Самуил” в Петрич от високо

“Беласица” (Петрич) – по-старите читатели го помнят с подкрепата към отбора. Клубът е създаден през 1920 г. През 1980 г. за първи път в своята история те достигат до най-високото ниво в българския футбол. Още във втория кръг при своя домакински дебют отборът довежда над 15 000 зрители в срещата срещу “Спартак” (Плевен). Новакът в елита постига победи срещу “Славия” с 3:0 и “Левски” с 2:1. През същия сезон 1980/81 “Бела” достига полуфинал в Купата на България, където губи с 0:6 от “Ботев” (Пловдив). В този сезон феновете на отбора са едни от най-силно подкрепящите сред всичките от “А” група – в класацията се нареждат 6-и по посещаемост. В този сезон отборът на “Беласица” завършва на 13-о място. С този прекрасен първи сезон започва приключението на отбора от Петрич в елита на българския футбол. (2)

Отборът на "Беласица" от миналото
Отборът на “Беласица” от миналото

С начало сезон 1980/81 “Бела” се задържа 4 сезона в елита, а през тях тимът допуска само 2 загуби у дома. Стадион “Цар Самуил” се превръща в крепост и място на трудни гостувания за другите отбори. През този период у дома “Беласица” постигат най-резултатната си победа – 6:4 срещу “Пирин” в 30-ия кръг на сезон 1982/83.

Мач прд пълни трибуни на Цар Самуил
Кадър от мач пред пълни трибуни на стадион “Цар Самуил”

През сезон 2000/01 отборът от Петрич се завръща само за един сезон в първия ни ешелон, но през сезон 2002/03 “Бела” е обратно в елита за 6 сезона – най-дългия престой на отбора в “А” група. Най-високото класиране на “Беласица” е именно през този период – 6-о място през сезон 2005/06.

Отборът, който достига 6-тото място
Отборът, който достига 6-тото място

След последователните 6 сезона “комитите” изпадат в “Б” група, но не успяват да картотекират играчите и биват изпратени в Югозападната “В” група. Поради финансови проблеми през 2012 година издръжката на отбора бива поета от Община Петрич.

Интересното за “Беласица” е, че още при първия си мач при “майсторите”, който е срещу ЦСКА София, се поставя рекорд, а именно – над 8000 пътуващи гостуващи фенове да подкрепят “комитите”. Любопитно е, че тук са гостували националните отбори на СССР и Китай. Съветския отбор пристига преди Световното през 1982 година. Мачът завършва 0:3 за СССР. Тук са гостували много именити тимове заради турнира “Петричка пролет” – тук “Бела” побеждава “Локомотив” (Москва).

Националният отбор на Китай с футболистите от "Беласица" в Петрич на стадион "Цар Самуил"
Националният отбор на Китай с футболистите от “Беласица” в Петрич на стадион “Цар Самуил”

В момента “Беласица” се намира във Втора лига, а как се представя може да проследите тук:

Отборът на "Беласица" (Петрич), който ги върна в професионалния футбол
Отборът на “Беласица” (Петрич), който ги върна в професионалния футбол

Стадионът е станал крепост, но в момента е неизползваем. През сезон 2008/09 протича проверка за лиценза на стадиона и се установява, че трябва да се извършат ремонти на базата и подмяна на тревната настилка(3). Стадионът е бил даден под концесия, но в близкото минало е върнат на общината(4). Те го заварват в ужасно състояние – по седалките има дървета смокини, а до стадиона в огромната база на тенис корта е направен кокошарник.

Кокошарника на игрището
Кокошарника на игрището

Явно човекът, който е трябвало да го стопанисва, не се е справил, но това ни изглежда като поредната схема, която е свързана с българския футбол. Тъжно е, нали? През 2010 година се говори за ремонтни дейности, които не се случват, а ето какво точно е било казано по този казус:

Ремонтът ще включва подмяна на тревната настилка, изграждане на модерна дренажна и автоматизирана поливна система по подобие на терена на стадион “Христо Ботев” в Благоевград. Ремонтът ще обхване и трибуните на стадион „Цар Самуил”.
Очаква се работите по официалния терен да започнат през октомври.

кореспондент на Novsport.com(5)
Трибуните на стадион "Цар Самуил"
Трибуните на стадион “Цар Самуил”

Както сме чували – доброто побеждава. След като общината си връща стадиона, вече се мисли как да бъде подобрен, за да вземе лиценз за професионалния футбол. До миналата година отборът на “Беласица” играеше в Трета лига, но тази година играе в “Б” група, а стадионът няма лиценз. През тази година се случи нещо дълго чакано от феновете на отбора – „Национална спортна база“ ЕАД и Община Петрич подписаха договор, който касае наема на спортната база и стадион “Цар Самуил”, който е част от нея.(6)

Може да погледнете клипа на нашия приятел от Football Story Cast относно стадиона, а в него ще чуете коментара на кмета на Петрич относно ситуацията около стадион “Цар Самуил”:

Мнението на “Ритнитопъ”: Надяваме се скоро да видим решение на проблема със стадиона, защото “Цар Самуил” е едно митично място за българския футбол. Не сме учудени от състоянието му, но се надяваме само то да се подобри, защото феновете на “Бела” го заслужават.

Използвани източници:

(1)ОФК Беласица (Петрич) – Уикипедия. (2004, July 18). Уикипедия. https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%A4%D0%9A_%D0%91%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%B8%D1%86%D0%B0_(%D0%9F%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%87)#%D0%A3%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%85%D0%B8

(2)Беласица (Петрич). (n.d.). А група – Новини, Класиране, Кръгове, Сезони, Отбори, Градове, Стадиони, Мачове, Статистика. https://a-pfg.com/%D0%BE%D1%82%D0%B1%D0%BE%D1%80/%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%B8%D1%86%D0%B0/

(3)Topsport.bg. (n.d.). Беласица остана без стадион за новия сезонhttps://topsport.bg/a-group/belasitsa-ostana-bez-stadion-za-noviya-sezon.html

(4)Общество. (n.d.). Онлайн вестник Струма – Новините на югозападна България. https://m.struma.com/obshtestvo/dobra-novina-ot-petrich-belasica-shte-domakinstva-na-noviya-stadion_146231/

(5)Грандиозен ремонт подготвят на стадион „Цар Самуил” в Петрич. (n.d.). novsport.com. https://www.novsport.com/index.php/news96875_1007.html

(6)Община Петрич ще стопанисва стадион „Цар Самуил“. (n.d.). БНР Новини – най-важното от България и света. https://bnr.bg/blagoevgrad/post/101685043/obshtina-petrich-shte-stopanisva-nacionalna-sportna-baza-car-samuil

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *