Press "Enter" to skip to content

Кога ще ги стигнем северномакедонците? Защо Северна Македония е фаворит срещу България?

Водещите букмейкъри са убедени в победата на съседите ни, каква обаче е причината за това?

До скоро отборите на Северна Македония и България бяха в една и съща урна за квалификациите на UEFA и FIFA. Това обаче ще се промени, като дори има шанс родните национали да попаднат в петата урна, ако не успеят да победят днес гореспоменатата държава.

Все пак трябва да се отбележи, че водените от Младен Кръстаич родни национали успяха да надвият непретенциозния отбор на Гибралтар с 5:1 като домакин. Това обаче не е невероятен повод за гордост, тъй като и двата други отбора в групата победиха Гибралтар с четири гола разлика. Единствено ние обаче записахме равенство при гостуването си.

Да се върнем към това, което предстои! При победа България ще попадне в четвъртата урна при жребия за квалификациите за европейското първенство в Германия през 2024-та година. Възможо ли е обаче да победим? И защо разликата между две съседни държави е толкова голяма?

За разлика от родното БФС футболната федерация в съседна Северна Македония става член на FIFA чак през 1994 година. Времна, в които българският футбол не просто е на световно ниво, а най-добрият футболист в света е българин.

Дълго време на позицията президент на футболната федерация е Илчо Горгиоски, който прекарва шест години начело на северномакедонския футбол. Горгиоски сам напуска поста, поемайки към перспективна кариера в UEFA. Тук може би е добре да си зададем въпроса защо Борислав Михайлов не успя да развие забележителна кариера като футболен деятел по европейските етажи? А може би това тепърва предстои?

Илчо Горгиоски

По адрес на Горгиоски, разбира се, както традицията на Балканите повелява, има много негативни коментари. Факте е обаче, че за по-малко от 30-те години лицензирано от FIFA съществуване на северномакедонската футболна федерация успехите са налице. А през миналата година страната участва на европейски футболни финали. Нещо, което не се е случвало на България от 2004 година насам.

Класирането на европейските футболни финали е успех, който се приписва на бившия президент на федерацията, от 2019-та насам постът поема Муамед Сейдини. Сейдини бива избран на официална асамблея в Охрид, а мандатът му е с първоначална продължителност от две години. До преди това изпълнява поста на вицепрезидент на федерацията.

Настоящият президент на ФФМ Муамед Сейдини

С встъпването си в длъжност Сейдини се превръща в петия президент на ФФМ. За разлика от предишния президент настоящият не е бивш футболист, а футболен администратор, който има главната задача да развие футболната инфраструктура в държавата.

Съседната ни държава може би не може да се похвали с номинално по-добра от българската футболна инфраструктура, но със сигурност тенденцията в Северна Македония е позитивна за разлика от тази в България.

Националният стадион “Тоше Проески”

Националният стадион на Северна Македония, който се намира в Скопие, днес ще бъде домакин в срещата срещу България. Въпреки че е открит през далечната 1947 година, през 2011 бива разширен и в момента събира малко над 30 000 души. Най-престижният мач, на който стадионът беше домакин, определено е финалът за Суперкупата на Европа между Реал Мадрид и Манчестър Юнайтед, играл се през 2017-та година.

Стадионът разполага с 494 ВИП места, 245 коментаторски места и стая за пресконференции с 141 места за журналисти. Стадионът бива построен с държавна инвестиция от 50 милиона евро, а на него играят и отборите на ФК “Вардар” и ФК “Работнички” – най-известните футболни клубове в Скопие. Дали “сини” и “червени” биха могли да си споделят стадион “Васил Левски”, ако такава беше сделката? Най-вероятно не.

Националният стадион на Северна Македония не е единственото хубаво нещо от гледна точка футболната инфраструктура, което се е случило в съседката ни. От две години насам тече процедура по строежа на нов стадион по западноеверопейски стандарт в град Стип. Интересното е, че стадионът, който ще бъде кокетен и малък, получава почти пълно финансиране от програмата HatTrick на UEFA. Това е същата програма, по която бе построена и базата в Бояна. Но там нещата стоят по малко по-различен начин.

Освен всичко останало ФФМ обръща внимание и на разделението между северномакедонци и албанци в държавата. Не е тайна, че албанската националност е широко разпорстранена из северномакедонските ширини. Футболът обаче се използва като обединител, а не обратното.

Все пак България винаги ще има самочувствие на футболното игрище! Най-малкото заради футболната ни история! Силно се надяваме довечера “лъвовете” да успеят да победят съседната ни държава и да се класират в четвъртата урна за следващия квалификационен цикъл.

Мнението на “Ритнитопъ”: Кога ще ги стигнем северномакедонците?

Днешният мач не е от чак толкова голямо значение. От значение е защо в България не се случва нищо. Защо футболът, който определено е един от националните ни спортове, боксува от толкова години насам, позволявайки на “А” отбора ни да се срине до пета урна в ранглистата на UEFA?

Докато в Северна Македония стъпка по стъпка развиват футболна инфраструктура и премахват обществените и социалните граници, в България започва война между “Левски” и БФС. Докато в Северна Македония двата отбора от Скопие споделят чисто нов стадион, финансиран от държвата, в София двата столични гранда опитват всячески да изкарат кирливите ризи на другия наяве. И така нататък, и така нататък.

Та, затова и питаме. Кога ще ги стигнем северномакедонците?

Източнци:
(1) (n.d.). ФФМ – Фудбалска Федерација на Македонија. https://ffm.mk/
(2) Илчо Ѓоргиоски со официјално соопштение: Заминува од ФФМ и продолжува во УЕФА. (2018, July 19). Sportski. https://sportski.mk/%d0%b8%d0%bb%d1%87%d0%be-%d1%93%d0%be%d1%80%d0%b3%d0%b8%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d1%81%d0%be-%d0%be%d1%84%d0%b8%d1%86%d0%b8%d1%98%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%be-%d1%81%d0%be%d0%be%d0%bf%d1%88%d1%82%d0%b5/
(3) UEFA.com. (2019, March 18). Sejdini elected in FYR Macedoniahttps://www.uefa.com/insideuefa/national-associations/news/024f-0f8e69346139-089d9e536969-1000–sejdini-elected-in-fyr-macedonia/
(4) UEFA.com. (2017, June 21). New home of FYROM football unveiled | Inside UEFAhttps://www.uefa.com/insideuefa/national-associations/MKD/news/01f0-0f862c12c56a-7a3f02f7c1e1-1000–new-home-of-fyrom-football-unveiled/
(5) Раководството на ФФМ и в.д. градоначалникот на Штип официјално го потпишаа договорот за новиот стадион во Штип. (n.d.). ФФМ – Фудбалска Федерација на Македонија. https://ffm.mk/rakovodstvoto-na-ffm-i-vd-gradonachalnikot-na-shtip-oficijalno-go-potpishaa-dogovorot-za-noviot-stadion-vo-shtip

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *