Press "Enter" to skip to content

Аргилашки, Бакалов и Костадинов: българската селекция на “Лудогорец”

В днешния материал ще разгледаме кариерите на трима български футболисти, които преминаха през тима на “орлите”.

“Лудогорец” има славата на отбор, който играе предимно с чужденци и често бива обвиняван за това, че не изкарва собствени кадри, но в днешния материал търсим обяснение и за този казус.

С население от ~ 30 000 души, шансовете местен талант да влезе в школата на “Орлите” са значително по-малки от тези на столичните грандове или на отборите в по-големите градове като Пловдив и Варна. Поради тази причина “Лудогорец” се обърна към школите на други родни отбори през периода 2011-2013 година.

В днешната статия ще проследим как са се развили кариерите на играчите, които биват привлечени в този период и дали шансът да играят като млади в редиците на родния шампион е било стъпка стъпка напред или им е изиграло лоша шега.

Георги Аргилашки

Роден на 13.06.1991 година.

Аргилашки с екипа на “Лудогорец”

Роденият в Пловдив вратар започва като юноша в местния тим на “Марица”, но дебютира в мъжкия футбол за отбора на “Брестник” през 2011 година и само след 15 мача бива привлечен в редиците на “Лудогорец”.

През 2013 година отива под наем в “Пирин” (Разлог), където записва едва седем мача. След четири години чакане, на 31 май 2015г. дебютира за първия тим на “Лудогорец” при равенството му у дома срещу “Берое”.

Въпреки това следващият сезон отново е изпратен под наем в отбор носещ името “Пирин”, но този път в Благоевград. След само пет мача за целия сезон треньорите в Разград не са убедени, че заслужава да се конкурира с Владислав Стоянов и за пореден път е изпратен под наем, този път във “Верея”. Освен това, през същия този сезон разтрогва договора си с “Лудогорец” по взаимно съгласие след шест мача за тима на “разградчани” за период от шест години.

Подписва договор с “Верея” и след един не лош сезон впечатлява градския съперник и преминава в тима на “Берое”.

Аргилашки пред феновете на “Ботев”

Изиграва само седем мача за “Заралии”, като следва и преминаването му през 2019г. в отбора на “Ботев” (Пловдив). Изглежда вече е намерил мястото си и за три години има над 60 мача с екипа на “канарчетата”. В момента пред него е надвиснала заплахата да изгуби титулярното си място от миналия сезон заради добрите изяви на Ханкич с ръкавиците под рамката на вратата на “Ботев”

Димо Бакалов

Роден е на 19.12.1988 година.

Димо Бакалов с екипа на “Лудогорец”

Случаят с Димо Бакалов е малко по-различен от този на колегата му Аргилашки с това, че когато подписва с “Лудогорец” той вече има 84 мача зад гърба си с екипа на “Сливен”, където дебютира на 18 годишна възраст.

След пет сезона в местния “Сливен” идва и трансферът му в “Лудогорец”, като “разградчани” плащат 175 хил. евро за правата му. Кариерата му при “орлите” започва добре и за три години успява да изиграе 36 мача и да отбележи шест гола.

Въпреки това през 2014г. поема в посока Стара Загора, където подписва с “Берое”. След един сезон се мести в “Локомотив” (Пловдив), където изиграва силен период, в който участва в 80 мача и отбелязва 16 попадения.

След доброто му представяне при “смърфовете”, “Лудогорец” отново чука на вратата и Димо Бакалов подписва с родните шампиони за втори път.

Този път остава за две години, като се завръща в “Берое” през 2020г. и след само един сезон се мести в тима на “Царско село”, но и там не му се получават нещата след като “Царете” биват закрити в края на сезона.

Димо Бакалов с екипа на “Локо” (СОфия)

В началото на сезон 2022/23 Димо Бакалов подписа с “Локомотив” (София). На 33 години вече Димо Бакалов едва ли ще оправдае високите очаквания, които феновете някога имаха към него, но и със сигурност направи не лоша кариера за родните стандарти.

Георги Костадинов

Роден е на 07.09.1990 година.

Георги Костадинов с екипа на “Лудогорец”

Роденият в Царево халф преминава през школите на “Нафтекс” и “Черноморец” (Бургас) преди да дебютира в мъжкия футбол за “Нафтекс”.

Първите си големи крачки в мъжкия футбол прави под ръководството на Петър Хубчев в “Поморие”. Силен сезон в “Б” група изпраща Георги Костадинов в полезрението на “Лудогорец” и през сезон 2011/12 “разградчани” плащат 40 хил. евро за младия халф.

Костадинов започва ударно, като още по време на дебюта си, шест минути след като влиза в игра, отбелязва и първия си гол.

Въпреки това така и не успява да се утвърди като титуляр и през 2013г., както и колегите му в тази статия, и той преминава в “Берое”. Голяма заслуга за това има и бившият му треньор от времето им в “Поморие” – Петър Хубчев, който е наставник на “заралии”. Следват два много силни сезона и спечелена купа с екипа на “Берое”.

През 2015г. Костадинов подписва с “Левски”, където също прави два силни сезона и стига до националния отбор. Когато договорът му с “Левски” приключва, подписва с Израелския “Макаби Хайфа” и една година по-късно “Арсенал” (Тула) плащат 200 хил. евро за правата му.

Периодът му в Русия може да се смята за най-успешен, като освен силните мачове в руското първенство, носи и капитанската лента в националния отбор на няколко пъти. В началото на този сезон Костадинов подписа с кипърския “АПОЕЛ”.

Георги Костадинов направи кариера, с която много малко родни играчи могат да се похвалят в последните години и е една от последните рожби на бургаския футбол.

Мнението на “Ритнитопь”: Въпреки че опитаха да привличат повече българи, по една или друга причина те така и не се налагат в мъжкия тим на “Лудогорец”, дори и в случая на Димо Бакалов, който направи добри мачове, когато му бе предоставен шанс.

Но може би просто родните таланти не могат да се конкурират със скъпо платените чужденци в редиците на “орлите”.

Гледай новия епизод на “Обзор на кръга”.

Източници:
(1) Dimo Bakalov – Player profile 22/23. (n.d.). Football transfers, rumours, market values and news | Transfermarkt. https://www.transfermarkt.com/dimo-bakalov/profil/spieler/86728
(2) Georgi Argilashki – Player profile 22/23. (n.d.). Football transfers, rumours, market values and news | Transfermarkt. https://www.transfermarkt.com/georgi-argilashki/profil/spieler/213797
(3) Georgi Kostadinov – Player profile 22/23. (n.d.). Football transfers, rumours, market values and news | Transfermarkt. https://www.transfermarkt.com/georgi-kostadinov/profil/spieler/198816
(4) Разград – Уикипедия. (2004, April 7). Уикипедия. https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B0%D0%B7%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *