Press "Enter" to skip to content

Защо най-голямата спортна зала в България остана без спонсор?

Текстът е дело на журналиста Божидар Къртунов и е публикуван в “Дневник”!

Говори ли ви нещо името “Арена София”? По-вероятно е първосигнално да не се сещате, но поне за няколко седмици ще трябва да свикнете, че това е най-голямата многофункционална зала в България.

Досега позната като “Арена Армеец”, тя загуби генералния си спонсор, а това наложи промяна на името, с което беше известна още от откриването си преди 11 години.

Темата за оттеглянето на “Армеец” доведе до нова порция взаимни обвинения и сочене с пръст между служебния министър Весела Лечева и предишното ръководство на “Национална спортна база” (НСБ), стопанисващо залата.

Преди дни от НСБ съобщиха, че договорът със застрахователното дружество е прекратен по взаимно съгласие. На въпроси от “Дневник” от пресслужбата на министерството (ММС) отговориха, че за последно договорът е бил подновен през лятото на 2017 г. и е бил до 19 юли 2023 г., като не е била предвидена възможност за едностранно прекратяване.

Стойността на договора не се посочва, тъй като е търговска тайна. Първоначално през 2011 г. беше обявена сумата от 1.08 млн. лева годишно.

От ММС пишат, че малко след встъпването си в длъжност Лечева е уведомена от назначения от нея нов директор на НСБ Светослав Русинов “за възникнал сериозен финансов проблем пред дружеството във връзка с договора за генерално спонсорство”. “С анекс № 11-1506-1/02.08.2022 г. от договора и считано от 01.07.2022 г. изпълнителният директор на НСБ ЕАД към онзи момент г-н Венцислав Петков, е позволил прекратяване на договора за генерално спонсорство по взаимно съгласие”.

От екипа на Лечева добавят, че “в НСБ ЕАД липсва информация относно мотивите на предишното ръководство да прекрати договора, още повече, че такава процедура не е предвидена в договора, подписан през 2017 г.”.

Петков заяви пред “Дневник”, че в основата на решението стоят силно обтегнатите отношения с “Армеец”, които той обяснява с работата на своя предшественик на поста Пламен Манолов.

Петков посочи, че с обявяването на извънредната епидемична обстановка през март 2020 г. застрахователното дружество е поискало намаляване на сумата по договора, тъй като залата е била затворена за дълго и НСБ обективно не може да изпълнява задълженията си по договора. Тогава в “Армеец” са получили отказ.

“Въпреки забраната за провеждане на мероприятия, “Армеец” е продължил да изпълнява поетите финансови задължения спрямо НСБ. През януари 2021 г. отново е поискано преразглеждане на договора поради продължаващата епидемична ситуация. Такова преразглеждане е отново е отказано от тогавашния изпълнителен директор Пламен Манолов. И така до февруари 2022 г. когато спонсорът е уведомил НСБ и принципала му, че едностранно прекратява договора (нещо, което според настоящото ръководство на ММС не е възможно). И всички тези събития се случват преди аз да встъпя в длъжност. Аз съм изпълнителен директор от 17 март 2022 г.”, казва Петков.

“Според мен ръководството на дружеството в лицето на Пламен Манолов не е подходило мениджърски и стратегически”, добавя той.

Време за размисъл

По думите му след март тази година са проведени “редица срещи със спонсора с единствената цел договорът да не бъде прекратен и двете страни по него да са коректни в поетите от тях задължения”. “За жалост, не се стигна до решение, което да може да запази вече силно обтегнатите отношения на плоскостта спонсор – спонсориран.”

Така за оттеглянето на “Армеец” се е знаело от много време, но въпреки това нов спонсор не е привлечен. Петков казва, че на ръководството на НСБ е било възложено от страна на ММС да започне веднага проучване за нови спонсори.

По думите му не всяка компания има възможностите за спонсорство, с които разполага “Армеец”, а целта е била “да стъпим върху тези условия като начална отправна точка за разговори с нови потенциални спонсори”. Разговори са водени с три компании.

“При прекратяването на договора следваше да се направи съгласувано медийно оповестяване, след което щяхме да имаме възможност официално да достигнем до много повече евентуални бъдещи спонсори, които да проявят интерес. И да, отговорът е, че имахме вариант за спонсор без да има прекъсване на спонсорството дори за ден. За съжаление, Весела Лечева и екипът и не потърсиха никой от нас за информация по казуса. Месец и половина те не направиха нищо, а цялата процедура щеше да отнеме около месец”, добавя Петков.

Служебното ръководство на ММС посочва, че Петков и колегите му “не са предприели действия за сключването на нов договор за генерално спонсорство на “Арена София”, който да компенсира загубата на приходи”. Лечева, от своя страна, разпоредила да бъдат предприети такива действия от новото ръководство на държавното дружество.

“НСБ ЕАД официално започва активни разговори с потенциални бъдещи партньори, като се обръща към водещи компании в България. Преди сключването на нов договор за генерално спонсорство на “Арена София” ще бъде проведена съответната процедура за най-добрата оферта. Амбицията на ръководството на НСБ ЕАД е да бъдат постигнати добри финансови условия за зала “Арена София”, казват от ММС.

От там добавят, че заетостта на залата е била силно засегната в последните години заради ограниченията около коронавируса.

Мнението на “Ритнитопъ”: Смятаме, че държавата до голяма степен има вина за случващото се с новата “Арена София”. Не е особено зряло в условия на пандемия да не бъдат направени отстъпки, които да гарантират подновяването на договора след неговото изтичане.

Друг важен момент е невъзможността на държавата да привлече повече събития, които да вдигнат оборота на залата. За жалост отново можем да намерим причините в управленската некомпетентност.

Източници:
(1) Къртунов, Б. (2022, October 10). Защо най-голямата спортна зала в България остана без спонсор. Dnevnik. https://www.dnevnik.bg/sport/2022/10/10/4401389_zashto_nai-goliamata_sportna_zala_v_bulgariia_ostana/?ref=home_layer2

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *