Press "Enter" to skip to content

Националните отбори, които са били наказани да не участват на Световно първенство

Футболната история е богата на много интересни случаи, които не се виждат всеки ден.
Тя е необятна и ако се ровим достатъчно, то сигурно ще ни бъдат нужни десетки години, за да разберем за всичките различни необикновени ситуации, които са се случили.
Днес ще разгледаме 7-те страни, които биват наказани да не участват на Световно първенство.

Германия и Япония – СП 50

Историята на забраните за участие започва преди над 70 години. Първите национални отбори, които претърпяват това наказание са Германия и Япония. Причината? Втората световна война. Тя продължава от 1939 година до 1945 година и заради нея две Световни първенства не се състоят. Най-великата надпревара се завръща през 1950 година. От FIFA излизат с решението да забранят на националните отбори на Германия и Япония да участват.

Това решение е поради участието на двете страни в световния конфликт, който е приключил много скоро преди СП ’50. Интересното около становището е, че от FIFA не забраняват на Италия да участва, въпреки че страната е един от главните участници във Втората световна война.

Италианските национали на СП'50
Италианските национали на СП’50

Южна Африка – от 1961 до 1992 година

На практика Южна Африка бива изкарана от надпреварата за Световната купа за цели 3 десетилетия. Причината е расизъм. Ако се върнем назад във времето, то расизмът в държавата тогава е бил засилен. Техните местни лиги са били разделени по раса, а белите клубове са били третирани като по-висши. Биват наказани през 1961 година. През 1963 година наказанието пада, но лидерите в държавата не си взимат поука. Те решават да повикат само белокожи на Мондиал ’66 и съответно тъмнокожи на Мондиал’ 70. След това обявено решение, FIFA ги изкарва от надпреварата отново.

Oтборът на Южна Африка докато са със забрана за участие
Oтборът на Южна Африка докато са със забрана за участие

Южна Африка не е допусната до Световното първенство до 1992 година, когато от FIFA вдигат забраната и те играят на световните квалификации за САЩ’ 94, но отпадат от Нигерия. През 1998 година те изиграват първия си мач в световния турнамент. През 2010 те са домакини на Световното първенство, а това се оказва и последното им участие в тази надпревара до към днешна дата.

Кадър от Световното в Южна Африка
Кадър от Световното в Южна Африка

Мексико – 1990 година

Мексико е бил домакин на Световното първенство два пъти през 1970 и 1986 година. На път да домакинстват на СП ’90, те биват наказани със забрана на участие. Причината е играч, който е над позволените години, участващ на Олимпийските игри през 1988 година.

Луис Ернандез - виновникът за наказанието
Луис Ернандез – виновникът за наказанието

FIFA им налага наказание за 2 години и изпускат Италия’ 90. Те се завръщат на световната сцена още на следващото първенство (САЩ’ 94) и се класират за всяко следващо първенство до днешни дни.

Отборът на Мексико
Отборът на Мексико

Чили – 1994 година

Чили са приели Световно първенство у дома през 1962 година и завършват на почетното 3-то място. 32 години по-късно те получават забрана за участие. Защо? Заради играча Роберто Рохас – чилийски национал, който е играл като вратар през похода към СП ’90.

По време на квалификациите се случват събития, които вадят Чили от Мондиала в САЩ. По време на мача на Чили срещу Бразилия, отборът на Рохас губи с 1 гол през второто полувреме. Те не могат да си позволят загуба или равенство дори, защото това ще ги изхвърли от напредварата за Световното първенство. Около 20 минути преди края на мача, който се е изиграл на стадион “Маракана”, фойерверка е хвърлена на терена и вратарят на чилийците пада на земята. Тя е хвърлена от бразилски фен с целта да уцели самия Рохас. Главата му е кървяла и отборът излиза с него от терена поради причината, че не е осигурена сигурност, за да се изиграе мачът без проблеми.

Роберто Рохас и неговите съотборници
Роберто Рохас и неговите съотборници

Играта е спряна. Дотук всичко изглежда сякаш Бразилия ще бъде наказана, но идва обратът! На видео от тогавашната злопулука се вижда, че фойерверката не уцелва Рохас. Как тогава той кърви секунди след хвърлената пиротехника – оказва се, че го е направил с бръснач, който е държал в ръкавицата си. След това разкритие, FIFA присъжда победата за отбора на Бразилия и Чили не се класират за Мондиал ’90. Това не е всичко – чилийците са наказани да не участват на следващото издание, което е СП в САЩ през 1994 година. Роберто Рохас получава доживотна забрана, заедно с треньора на отбора и лекаря им.

Мианмар – 2006 година

Мианмар, или още известна като Бурма, никога не се е класирала за Световно първенство от времето в което е била част от Обединеното кралство. Защо са наказани? След като се определят мачове за квалификациите за 2002 година, те се оттеглят. FIFA ги наказва с 20 000 паунда и ги наказва да не участват в надпреварата за СП’06. Това всъщност е третият път, в който държавата се оттегля. След това наказание, федерацията повече не отказва участие по този начин.

Отборът на Мианмар
Отборът на Мианмар

Русия – 2022 година

Случаят с Русия е познат на всички нас. Причината за наказанието от FIFA е започналата война от страна на Русия с Украйна. След нейното начало, руският футбол пострада изключително много. Наложиха се забрани на руснаци да управляват клубове в Обединеното кралство, а там най-видният пример е с гранда “Челси”, който остана без своя дългогодишен притежател. Всички руски клубове бяха премахнати от европейските първенства, а финалът на Шампионска лига, който трябваше да се изиграе в Русия, бе преместен. Най-тежкото наказание е за националния отбор на Русия – те бяха наказани да не участват в предстоящите им мачове, които щяха да ги заведат на СП’22. Това щеше да бъде тяхното 3-то подред Световно първенство. В крайна сметка последния домакин на Мондиал няма да участва на предстоящото Световно в Катар, тази зима.

Националният отбор на Русия
Националният отбор на Русия

Мнението на Ритнитопъ: Виждаме резон в решенията за всяка една от изброените държави. За жалост сме свидетели на случаят с Русия, който разстърси целия свят. Надяваме се за в бъдеще да няма повече наказани държави, защото футболът е за феновете без значение от пол, националност или раса!

Източници:

(n.d.). YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=yVl1ASwRQQ4&t=351s

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *