Press "Enter" to skip to content

Добра новина ли е уволнението на треньора на “Пирин”?

Вече е факт поредната треньорска смяна в родното първенство. Дали обаче това е добра новина за феновете на отбора?

“Пирин” (Благоевград) и Красимир Петров се разделиха след 3 месеца, които бившият треньор от школата на “Левски” прекара начело на благоевградския отбор. В тази статия ще се опитаме да разберем позитивите и негативите на тази новина.

Сухата статистика

За престоя си при “орлетата” Петров има 1 победа, 5 равенства и 5 загуби. Важно е да се отбележи, че до момента отборът има 3 сухи мрежи. За целия минал сезон “Пирин” записа 4 сухи мрежи. Дотук обаче свършват позитивите. През изминалия сезон Уорън Фийни беше сменен след 17 мача, в които отборът спечели 12 точки. Красимир Петров напуска поста след 14 мача, в които бяха спечелени 8 точки. Тук припомняме, че въпреки добрата игра, която демонстрираха “орлетата” под ръководството на Радослав Митревски, включително равенство срещу ЦСКА София като домакин и победа като гост срещу “Лудогорец”, тимът така и не успя да се изкачи в т. нар. “безопасна зона”.

Позитивите и негативите на треньорската смяна

Безспорно от треньора зависи много в един отбор. Неслучайно когато тимът не се представя добре, първият, който носи отговорност пред феновете е именно той. Този случай не е изключение. Искането на феновете беше именно да се стигне дотук.

Безспорен позитив е, че след като резултатите не бяха добри дотук, идва шансът за ново начало. Все пак хората в Благоевград имат хубави спомени от треньорската рокада миналия сезон. Идва обаче един сериозен въпрос. И той е същият като през миналия сезон: Дали не е твърде късно и дали при следващия наставник ще е по-добре? Винаги този въпрос стои пред треньорска смяна, но тук случаят, както винаги при отбор в зоната на изпадащите, е по- специален.

Все пак да не забравяме, че за такъв отбор времето е най-ценното, а то се губи при процеса на адаптация на треньора с клуба и условията в него. Също, всеизвестен проблем в България е липсата на доверие към треньорите. И това не е от година или две. В този случай дали промяната е полезна времето ще покаже.

Красимир Петров

Спекулации, предложения и предположения

Веднага, както при всички други отбори, се появиха твърдения кой ще бъде новият наставник. Чуват се най- различни гласове. Част от тях са свързани с Милен Радуканов, добре познато име не само в Благоевград, но и в българския футбол като цяло. Неминуемо се появи и предложението да се върне Наджи Шенсой – безспорно един от най-запомнящите се треньори в българския футбол. Не само защото “Пирин” сътвориха чудеса при предишните негови престои, но и заради колорита, който той придаваше.

Също се спекулира и с името на Светослав Дяков. Той в момента е технически директор в отбора, като до миналата година игра активен футбол. Бенефисът му беше срещу “Ботев” (Враца). Мач и въобще кръг, които ще се помнят дълго от феновете на българския футбол.

Мнението на “Ритнитопъ”: Безспорно нещо в този отбор трябваше да се промени. Докато при “Спартак” (Варна) се наблюдава израстване, при “Пирин” си личеше, че кръг след кръг нещата не се променят, а отборите около “орлетата” вземат точки. “Пирин” е име в българския футбол и със сигурност не заслужава да е в друга дивизия, освен елитната. Надяваме се, че ситуацията от миналия сезон няма да се повтори и “Пирин” ще остане в елита и през този сезон.

Гледайте всичко най-интересно около българския футбол в youtube канала ни!

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *