Press "Enter" to skip to content

8 факта за Световното първенство в Катар

 От 1930 година, когато е първото Световно, този форум е придобил огромна популярност.

Преди около 8 години, когато стана ясно, че Катар ще домакинства на Световното през 2022 г., се създадоха предпоставки да бъде запълнена разликата между Арабския свят и Запада. Въпреки всичко не всички са съгласни с решението на ФИФА. Ще ви представим 8 факта за Световното първенство в Катар.

Логото на Световното първенство в Катар
Логото на Световното първенство в Катар
  1. Това ще е първото зимно Световно първенство в Северното полукълбо. Обикновено то се провежда през лятото, но понеже Катар е разположен в Средния изток, там температурите са екстремно високи, като могат да достигнат до 50 градуса по Целзий. При тези метеорологични условия, провеждането на Световно ще е почти невъзможно. 

2. Катар е една от страните с най-ниска престъпност в света. Според Световния доклад за щастието през 2018 година Катар е класирана на 32-о място.

Катар

3. Това ще е най-скъпото Световно първенство в историята. За цялата подготовка на Мондиала Катар е похарчила малко над 200 милиарда щатски долара за инфраструктурни проекти, които включват строеж на стадиони, пътища, хотели и т.н. 

Цената на всяко световно първенство
Цената на всяко световно първенство

4. Световното първенство ще се проведе на климатизирани стадиони. По този начин проблемът с екстремното време в държавата ще бъде решен. Температурата на стадионите ще бъде около 20 градуса по Целзий.

Климатици на Световното първенство Катар
Климатиците в стадионите на Световното първенство в Катар

5. 70 000 осветителни тела ще бъдат използвани, за по-добра видимост на мачовете – над три пъти повече от светлините на Айфеловата кула. Стадионите в Катар ще имат 26 пъти повече врати от Белия дом и 7 пъти повече от Бъкингамския дворец. Самите стадиони пък са построени от 84 000 тона строително желязо. Това е двойно повече от Бурдж Халифа.

Стадион в Катар през нощта
Стадион в Катар през нощта

6. Единият от стадионите ще бъде преносим. Той се казва “Рас Абу Абауд” или стадион “974” Ще бъде изцяло демонтиран след края на турнира. Същото ще стане и с горните части на другите стадиони – те ще бъдат дарени на страни с по-лоша спортна инфраструктура. Държавата иска стадионите да изобразяват историята и културата на Катар. Това намалява количеството боклук, което ще бъде изхвърлено по време на строежа.

Стадион 974, част от тези за Световното първенство в Катар
Стадион “974” – преносимият стадион

7. Това Световно се очаква да привлече рекорден брой зрители. Очаква се метрото в Доха да превози над един милион души по време на Световното първенство. 

Метрото в Катар, което ще се използва за Световното първенство в Катар
Метрото в Катар

8.Алкохолът не е част от ислямската култура. Не е позволено да се консумира алкохол на обществени места. Все пак ще бъдат правени изключения за гостите на Световното. Алкохол ще се продава в хотелите, както и в специални фен паркове.

Фенове с алкохол на футболен мач, но не на Световно първенство в Катар
Фенове с алкохол на футболен мач

Мнението на “Ритнитопъ”: Това Световно първенство наистина ще бъде много интересно и вълнуващо. Виждаме много вкарани средства, за да се стигне до това ниво на инфраструктура в Катар. Ще станем свидетели на първия Мондиал през зимата. Но въпросът, който бихме си задали около това Световно първенство е: “На каква цена се постигна всичко това?”.

Източници:
(n.d.). YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=kjZM85aq8p0&feature=youtu.be

ПЪТЯТ КЪМ КАТАР Е26: Сърбия! Балканската Машина е в бойна готовност!

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *