Press "Enter" to skip to content

Обиколка на стадион “Ал Байт” – Катар

Насладете се на най-топлото от арабските посрещания

Стадион “Ал Байт” се намира в Ал Хор, Катар. Градът е разположен на 35 км от арабската столица Доха. Разполага с капацитет от 60 000 седалки от които около 1000 ще са за медиите. Стадионът е второто започнато съоръжение от всичките стадиони, които ще се използват на Световното първенство в Катар.(1)

Стадион "Ал Байт" отвън
Стадион “Ал Байт” отвън

Дизайнът е провокиран от bayt al sha’ar или на български – палатки, които са използвани от номади в района на Персийския залив. Те се разпознават с черни и бели ивици.Това е отразено върху екстериора на стадиона, а вътре феновете ще видят шарките шаду, които ще ги очакват при влизане в стадиона.(2)

Стадион "Ал Байт" отвътре
Стадион “Ал Байт” отвътре

Стадион “Ал Байт” е получил клас “А” за енергийна ефективност и минимално замърсяване на околната среда. Използвани са “зелени” материали за построяването на стадиона, което е ключово за може би найекологичното Световно първенство, което ще се проведе.

Стадионът разполага с множество екстри. Нека ви разкажем за хотелните стаи, които с в него. “Ал Байт” разполага с 5-звездни хотелни стаи, които са с гледка към футболното игрище. Те са общо 96 и разполагат с всички екстри, които може да имате в хотел с пет звезди. (3)

Стадионът разполага с модерна климатична система, която ще допринесе за изживяването на феновете. Това е наложително поради изключително високите температури в арабската държава Катар

Решението за високите температури се крие в отворите до терена

Стадион “Ал Байт” разполага с ултрамодерни съблекални за отборите, които ще го използват.

Съблекалните в "Ал Байт"
Съблекалните в “Ал Байт”

Стадион “Ал Байт” наистина със своите екстри и дизайн е впечатляващ! Предоставяме ви няколко кадъра на стадиона вътре и извън него:

Стадионът ще се използва в най-скъпия Мондиал досега. Само той и неговата конструкция са стрували $847 милиона, което е наистина сериозна инвестиция. Строежът му е започнал през не толкова далечната 2014 година. (4)

Стадионът по време на изграждането му
Стадионът по време на изграждането му

Открит е с мач на 30 ноември, 2021 година между Катар и Бахрейн. До преди Световното първенство в Катар, стадионът е посрещнал 5 мача, заедно с финала, от Арабската купа на ФИФА.

Стадион "Ал Байт" посреюа финала на Арабската купа на ФИФА
Стадион “Ал Байт” посреща финала на Арабската купа на ФИФА

На Мондиала в Катар ще изиграе ролята на откриващ стадион – първия мач от надпреварата е между Катар и Еквадор, а той ще се изиграе на стадион “Ал Байт” на 20 ноември, 2022 година. Най-важният мач, който ще посрещне ще бъде полуфинал. Предвидени са общо 9 мача, които да се изиграят на бижуто в Ал Хор.

Стадион "Ал Байт" посреюа финала на Арабската купа на ФИФА
Отборите от първия мач за Мондиал’22 – Катар и Еквадор

Цените на билет за откриващия мач започват от 1,396 лв и достигат 2,965 лв. Главозамайващо, нали?

Стадион "Ал Байт" посреюа финала на Арабската купа на ФИФА
Билетите в стадион “Ал Байт” и техните категории

Бъдещето на стадиона – капацитетът му ще бъде намален до 32 000 седалки. Премахнатият капацитет ще бъде дарен на други футболни проекти в света. Нивото на скай бокса ще бъде превърнато в петзвезден хотел, а търговски център, заведения за хранене, фитнес и многофункционална зала също ще бъдат включени в съоръжението.

Стадион "Ал Байт" отвътре и гледка към конструкцията, която ще бъде премахната
Стадион “Ал Байт” отвътре и гледка към конструкцията, която ще бъде премахната

Ще бъде открит филиал на водещата болница за спортна медицина Aspetar и ще бъдат открити парк, писти за бягане и колоездене, зони за игра, кафенета и ресторанти в кампуса на стадиона.

Мнението на Ритнитопъ: Стадион “Ал Байт” е наистина впечатляващ и ни доближава до катарската култура чрез дизайна си. Цялостно стадионът е забележителен със всичко, което притежава, а и не само – впечатляващи са средствата, които са вложени в неговото построяване. Надяваме се този стадион да го запомним с много паметни и интересни мачове.

Източници:

(1)Al Bayt Stadium. (n.d.). Qatar 2022™. https://www.qatar2022.qa/en/tournament/stadiums/al-bayt-stadium

(2)Al Bayt Stadium: All you need to know about Qatar’s new 2022 World Cup venue | Goal.com. (2021, December 1). Soccer News, Live Scores, Results & Transfer | Goal.com US. https://www.goal.com/en/lists/al-bayt-stadium-all-you-need-to-know-qatar-world-cup-venue/blt8c6361bc9f79eef5#csdf8accca88c21fca

(3)A 5-star view of the World Cup: Qatar’s al Bayt Stadium set to unveil jaw-dropping sky boxes. (2019, November 18). Soccer News, Live Scores, Results & Transfer | Goal.com US.

(4)Mackenzie, A. (2022, September 11). Qatar World Cup 2022 stadiuns: How big is al Bayt Stadium, who plays there, what games will it host and how much did it cost? fourfourtwo.com.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *