Press "Enter" to skip to content

Обиколка на стадион „Ал-Джануб“ – Катар

Вижте как футболът отплава в нова ера

Стадион „Ал Джануб“ се намира в град Ал Уакра, Катар. Разположен е на 22км от столицата Доха и е с капацитет от 40 000 места. Те ще бъдат редуцирани до 20 000 след Световното първенство. Стадионът е второто завършено съоръжение от всичките стадиони, които ще се използват на Световното първенство в Катар.

qatar 2022 worldcup
Стадион „Ал-Джануб“ отвън

Дизайнът на стадиона отразява платната, на традиционните катарски лодки „дау“, които се веят от вятъра, в знак на почит към миналото на Ал Уакра. Град известен като място за риболов и гмуркане за перли.

qatar 2022 worldcup
Стадион „Ал-Джануб“ отвътре

Световното първенство в Катар ще влезе в историята не само като първото такова, проведено през зимата, но и като най-екологичното. Стадионът в Ал Уакра е поредния, който получава множество сертификати за енергийна ефективност и минимално замърсяване на околната среда.

qatar 2022 worldcup
Паркът около стадиона

Входът на стадиона ще бъде на залесен площад. Около него са изградени писти за колоездене и бягане, детски площадки, зелени площи, пазар, джамия, училище. В допълнение към тях спортният комплекс включва многофункционална зала с басейни, спа центрове и разбира се ресторанти, които да приветсват с вкусна храна жителите на света.

qatar 2022 worldcup
Съораженията на стадиона

Охлаждащата система система предотвратява некомфорта на влажното и горещо време на Катар. Обособена е да охлажда зоните за фенове до 18°C и игралното поле до 20°C.

qatar 2022 worldcup
Охлаждащата система

Съблекалните на стадион „Ал-Джануб” са от най-модерно поколение, позволяващ максимален комфорт на играчите преди, по време на и след мачовете им от първенството на планетата.

qatar 2022 worldcup
Съблекалните на „Ал-Джануб“

А виждали ли сте впечатляващата визия на и около стадиона? Ако отговорът ви е не, „Ритнитопъ” ви предоставя кадри от нея:

Цялостната конструкция на стадиона е коствала внушителните 587 милиона евро. Строежът му е започнал през 2014 година.

qatar 2022 worldcup
Стадионът по време на изграждането му

Открит е с мач на 5 декември, 2019 година между Саудитска Арабия и Катар. До преди Световното първенство в Катар, стадионът е посрещнал 7 мача.

qatar 2022 worldcup
Кадри от мача Катар-Оман

Първият мач от Мондиал 2022, който ще се проведе на стадиона в Уакра е Франция-Австралия. Готов да приеме седем мача от него като най-важния от тях ще е двубой от 1/16 финалите.

Цените на билет за посещение на един мач започват от 1,860лв и достигат до 5,965 лв.

qatar 2022 worldcup france australia
Категории на билетите

Мнението на „Ритнитопъ”: „Ал-Джануб” е един от поредните ултрамодерни стадиони, които ще посрещнат мачове от първенството на планетата. Разполагащ с множество удобства, които предразполагат футболния фен към незабравимо изживяване, се надяваме, че стадионът в Уакра ще запише името си в историята с паметни емоции.

Източници:

(1) 2022 FIFA World Cup Qatar™ – FIFA.com. (n.d.). www.fifa.com. https://hospitality.fifa.com/2022/en/the-stadiums/al-janoub-stadium/

(2) Al Janoub Stadium in Wakrah among the world’s most sustainable stadiums! (n.d.). ILoveQatar.net. https://www.iloveqatar.net/news/sports/al-janoub-stadium-in-wakrah-among-the-worlds-most-sustainable-stadiums

(3) Al Janoub Stadium – Zaha Hadid architects. (n.d.). Zaha Hadid Architects. https://www.zaha-hadid.com/architecture/al-wakrah-stadium/#

(4) Al Janoub Stadium. (2022, September 13). Wikipedia, the free encyclopedia. Retrieved October 28, 2022, from https://en.wikipedia.org/wiki/Al_Janoub_Stadium

(5) Al Janoub Stadium. (n.d.). Qatar 2022™. https://www.qatar2022.qa/en/tournament/stadiums/al-janoub-stadium

(6) (n.d.). Goa’s hybrid pitch enjoys rollicking debut at FIFA U-17 Women’s World Cup India 2022™. https://www.fifa.com/fifaplus/en/articles/al-janoub-stadium-en

(7) The new al Wakrah Stadium. (2019, April 30). Qatar-America Institute. https://web.archive.org/web/20190501150703/https://qataramerica.org/the-new-al-wakrah-stadium/

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *