Press "Enter" to skip to content

Обиколка на стадион “Ахмад бин Али” – Катар

Където пустинните истории се разгръщат

Стадион “Ахмад бин Али” се намира в Ум Ал Афаей. Кръстен е на Ахмад бин Али Ал Тани, който е бил емир на Катар от 1960 до 1972 година. Стадионът се намира на 20 км от Доха, столицата на Катар. Капацитетът на съоръжението е от 40 000 места. Стадионът е един от 8-те, които се построяват специално за Световното пъвренство в Катар. Той е четвъртият отворен от всичките. (1)

Стадион "Ахмад бин Али" отгоре
Стадион “Ахмад бин Али” отгоре

Стадионът се намира в един от градовете на Катар, които са изпълнени с история. Намира се на ръба на пустинята и в него има много приказки, които са близко до местните жители. Дизайнът отразява местната култура и традициите на катарци. Сложната фасада отразява вълните на пясъчните дюни, докато сложните геометрични мотиви изразяват красотата на пустинята, местната флора и фауна, както и местната и международна търговия.

Стадионът отвън
Стадионът отвън

Стадионът разполага с множество екстри. В него има обичайните за всички стадиони за Световното първенство в Катар модерни съблекални, охлаждащи системи, които предотвратяват некомфорта от местното време, големи помещения за конференции, за почивка и специални загряващи стаи с изкуствена трева за футболистите. ВИП зоните ще са разположени в стадиона, но местата за обслужване частично ще бъдат извън съоръжението разположени под формите на дюни. Седалките са така подредени, че зад двете врати ще има по един лъв, които са типични са отбора на “Ал Раян СК” – домакинът на съоръжението.(2)

Лъвът зад вратата
Лъвът зад вратата

Интересно за дизайнът е, че по началния проект е трябвало да съществуват четири традиционни ферми в ъглите на покрива, но те са изцяло премахнати от по-скорошните чертежи. На покрива са разположени слънчеви панели, които ще подпомагат подръжката на стадиона. Външната част на стадиона всъщност е „медийна фасада“ с мембрана, която ще действа като екран за прожекции, новини, реклами, спортни актуализации, текуща информация за турнири и мачове.

Медийната фасада на стадион "Ахмад бин Али"
Медийната фасада на стадион “Ахмад бин Али”

Стадионът е с наистина впечатляващи интериор и екстериор, а за да му се насладите повече погледнете галерията ни:

Цената на това футболно бижу, а може би и най-красивия стадион в Катар, е $360 милиона. Тя е сравнително по-ниска от на другите стадиони, защото той е на мястото на съществуващо в миналото съоръжение. Става дума за дома на известния “Ал Раян СК”. Домът им е бил съборен през 2014 година, а новото съоръжение е започнато още на следващта година. Над 90% от разрушения стадион са били използвани за построяването на новото съоръжение.(3)

Старият стадион "Ахмад бин Али"
Старият стадион “Ахмад бин Али”

Стадион “Ахмад бин Али” е открит на 18 декември 2020 г, когато е Националния ден на Катар. Първият мач е финалът на Амир къп между Ал-Араби и Ал-Сад. Тук са изиграни още 4 мача от Арабската купа на ФИФА.

Кадър от финала на Амир къп, изиграл се на "Ахмад бин Али"
Кадър от финала на Амир къп, изиграл се на “Ахмад бин Али”

Първият мач от Мондиала в Катар, който ще посрещне стадионът, е между САЩ и Уелс на 21 ноември от 22:00. В дома на “Ал Раян СК” ще бъдат приети 7 мача, а най-напред е мача за 1/16. Цените на свободните места започват от 258 лева за откриващия мач.

Бъдещето на стадиона – както всички други от новопостроените специално за Световното първенство в Катар, ще бъде с намален капацитет, а този, който бъде премахнат ще се раздаде на други съоръжения. След Световното първенство по футбол зоната около стадиона ще се използва като регионален спортно-възстановителен център. Планира се да бъдат предоставени на разположение на местните жители, наред с други, шест футболни игрища, игрище за крикет и писта за конна езда.

Мнението на Ритнитопъ: Радваме се да чуем, че поне един от стадионите ще продължи да бъде домакин на легендарен за Катар стадион и ще бъде пълнен от фенове дори след Световното първенство в Катар. Изключително много искаме да видим пълни стадиони и в България, затова подобни стадиони биват подкрепени в тяхното модернизирано, защото футболът е за феновете, а модернизацията на стадион- носи удоволствие на запалянковците!

Източници:

(1) Ahmad bin Ali Stadium. (n.d.). Qatar 2022™. https://www.qatar2022.qa/en/tournament/stadiums/ahmad-bin-ali-stadium

(2) New Stadium: Ahmad bin Ali Stadium, the desert dune. (n.d.). StadiumDB.com – Database of Football Stadiums. https://stadiumdb.com/news/2021/01/new_stadium_ahmed_bin_ali_stadium_the_desert_dune

(3) Ahmad bin Ali Stadium. (2022, September 11). Wikipedia, the free encyclopedia. Retrieved October 27, 2022, from https://en.wikipedia.org/wiki/Ahmad_bin_Ali_Stadium

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *