Press "Enter" to skip to content

Обиколка на стадион „Лусаил“ – Катар

Жив с наследство, икона за бъдещето

Стадион „Лусаил“ се намира в град Лусаил, Катар. Разположен е на 20 км от столицата Доха и е с капацитет от 80 000 места. Това го превръща в най-големия в страната. Подобно и на другите стадиони, седалките ще бъдат редуцирани след края на Световното първенство. След него техният брой ще бъде 40 000.

qatar 2022 worldcup
Стадион „Лусаил“ отвън

Дизайнът отразява ръчно изработените купи, открити в целия арабски и ислямски свят по време на възхода на цивилизацията, докато взаимодействието на светлината отразява фенарните фенери в региона. С течение на времето златният екстериор ще избледнее, възпроизвеждайки състарени метални занаяти, за да създаде място с жив културен характер.

qatar 2022 worldcup
Стадион „Лусаил“ отвътре

Станало известно не само като едно от най-скандалните, но и като най-екологичното, Световното първенство в Катар притежава високо сертифицирани стадиони. „Лусаил” не прави изключение като той е поредният, който притежава сертификати за екологичност.

qatar 2022 worldcup
Паркът около стадиона

Съоръженията около стадиона, които ще приемат феновете от цял свят, предразполагат за истински комфорт преди мач. Те са яхтено пристанище, търговски райони, развлекателен център, търговски центрове, голф игрища, училища, медицински центрове и джамии.

qatar 2022 worldcup
Съоръженията около стадиона

Охлаждащата система на “Лусаил” ще използва слънчева енергия с нулево въздействие върху околната среда.

qatar 2022 worldcup
Охлаждащата система

Съблекалните на стадиона, подобно и на другите, които ще приемат Световното първенство, са с последно поколение технологичност. Като това ще позволи максимален комфорт на играчите.

qatar 2022 worldcup
Съблекалните на „Лусаил“

Визията около и на „Лусаил” е повече от впечатляваща. Модерно, огромно, изумително. Вижте повече в нашата галерия:

Цялостната конструкция на стадиона е коствала внушителните 781 милиона евро. Строежът му е започнал през 2017 година.

qatar 2022 worldcup
Стадионът по време на изграждането му

Открит е с мач на 9 септември, 2022 година между „Ал-Хилал” и „Замалек”. Като отборът от Саудитска Арабия печели Супер Купа „Лусаил” след изпълнение на дузпи.

qatar 2022 worldcup
Кадър от мача „Ал-Хилал” – „Замалек”

Първия мач от Мондиал 2022, който ще се проведе на стадиона в Лусаил е АржентинаСаудитска Арабия. Готов да приеме десет мача от него като най-важния от тях ще е финалът на Световното първенство.

Цените на билет за посещение на един мач започват от 555лв и достигат до 8262лв.

qatar 2022 worldcup
Категории на билетите

Мнението на „Ритнитопъ”: Стадион „Лусаил” изглежда готов да приеме най-гледания мач на планетата. Въпреки критиките, на които бе подложен след дебютния му мач, организаторите увериха, че до 20-ти ноември всичко ще е на най-високо ниво. А на нас, феновете на древната игра, ни остава да тръпнем в очакване на дни пълни с емоции и страсти на зеления килим в Лусаил.

Източници:

(1) Lusail iconic Stadium : Qatar World Cup Stadium. (2022, September 18). FIFA World Cup News. https://www.fifaworldcupnews.com/lusail-iconic-stadium-world-cup-2022/

(2) Lusail iconic Stadium. (2010, December 2). Wikipedia, the free encyclopedia. Retrieved November 3, 2022, from https://en.wikipedia.org/wiki/Lusail_Iconic_Stadium

(3) Lusail Stadium. (n.d.). https://visitqatar.com/intl-en/things-to-do/adventures/other-sports-and-activities/lusail-stadium

(4) Lusail Stadium. (n.d.). ILoveQatar.net. https://www.iloveqatar.net/qatar2022/stadiums/lusail-stadium

(5) Lusail Stadium. (n.d.). Qatar 2022™. https://www.qatar2022.qa/en/tournament/stadiums/lusail-stadium

(6) (2022, August 16). Qatar’s Lusail Stadium achieves five-star sustainability rating. Arab News.

(7) Lusail Stadium. (n.d.). www.stadiumguide.com. https://www.stadiumguide.com/lusail-stadium/

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *