Press "Enter" to skip to content

Обиколка на стадион “Едюкейшън Сити” – Катар

Светло бъдеще за футбола и общността

“Едюкейшън Сити” или “Диаманта в пустинята” се намира в образователен център в Катар, а именно Ал Раян. Капацитетът на съоръжението е от 40 000 седалки. “Eдюкейшън Сити” е третият готов стадион от 8-те стадиона за Световното първенство в Катар.(1)

стадион "Едюкейшън Сити" отвън
Стадион “Едюкейшън Сити” отвън

Ултрамодерният дизайн на стадиона олицетворява традиционната ислямска архитектура. Отвън триъгълниците създават сложни диамантени геометрични шарки, които искрят, докато слънцето се движи по небето. През нощта светлинно шоу осветява фасадата – предоставяйки на феновете забележително изненадващо представяне. Подобно на диамантите, дизайнът на стадион “Едюкейшън Сити” представлява качество, издръжливост и устойчивост.(2)

Стадион "Едюкейшън Сити" през нощта
Стадион “Едюкейшън Сити” през нощта

Стадион “Едюкейшън Сити” е получил клас “А” за енергийна ефективност и минимално замърсяване на околната среда. Интересно е, че той е първият от 8-те стадиона за Световното първенство в Катар, който е получил клас “А”.

Стадионът разполага с ВИП зони, зелени площи около него и тренировъчни футболни игрища, голф игрища и магазини. В следващите няколко снимки ще ви покажем същността на съоръжението, за да придобиете по-ясна представа за какво бижу става на въпрос!

Стадионът ще бъде използван в най-скъпото Световно първенство до момента. Само съоръжението е струвало $700 милиона. Строежът е започнал през 2016 година. Около 29% от използваните материали са рециклирани. 20% от всичките използвани са определни като “зелени“, а това го прави един от най-екологичните стадиони в света.

https://d12eu00glpdtk2.cloudfront.net/public/images/local/stadium-1.png
Стадион “Едюкейшън Сити” по време на неговото построяване

Стадионът е официално открит на 15 юни 2020 година. Стадионът е бил домакин на 4 мача от Световното клубно пъвренство през 2020 година, включващо финалът между “Байерн” (Мюнхен) и “Тигрес”, 5 мача от Арабската купа през 2021 година. Интересен факт е, че съоръжението приема мач между Катар и България.

Кадър от Катар-България
Кадър от Катар-България

Откриващият мач от Световното първенство в Катар, който ще приеме стадиона е между Дания и Тунис на 22 ноември 2022 година. “Едюкейшън Сити” ще приеме 8 мача от Мондиала.(3)

Билетите за откриващия мач стигат до цената от 1429 лв, а най-евтиния – 300 лв.

След Световното първенство в Катар, съоръжението ще бъде с намален капацитет от 40 000 до 20 000 места, а премахнатите ще бъдат дарени на други съоръжения.

Стадион "Едюкейшън Сити" отвътре
Стадион “Едюкейшън Сити” отвътре

Мнението на Ритнитопъ: Стадионът е наистина прекрасен и интересно разположен в сърцето на образователен център. Надяваме се, че в бъдеще ще е причина за развитие на нови кадри в Катар поради близостта до университети. Ще бъдем радостни и да видим подобно нещо и в други държави, а специално в България да се помисли как да се създаде среда за образоване и футболно развитие на високо ниво.

Източници:

(1)Education city stadium. (2022, October 29). Wikipedia, the free encyclopedia. Retrieved November 3, 2022, from https://en.wikipedia.org/wiki/Education_City_Stadium

(2)Education city stadium. (n.d.). Qatar 2022™. https://www.qatar2022.qa/en/tournament/stadiums/education-city-stadium

(3)Mackenzie, A. (2022, September 11). Qatar World Cup 2022 stadiums: How big is education city stadium, who plays there, what games will it host and how much did it cost? fourfourtwo.com.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *