Press "Enter" to skip to content

Обиколка на стадион “Халифа Интернешенъл” – Катар

Една спортна легенда се завръща

“Халифа Интернешенъл” е построен през 1976 година. Стадионът се намира в Aspire зона. Капацитетът му наброява 40 000 места. Той е първият завършен стадион за Световното първенство в Катар – това става факт през 2017 година, когато бива завършена неговата реновация.(1)

Стадион "Халифа Интернешенъл"
Стадион “Халифа Интернешенъл”

Всъщност дизайнът на стадиона отвън остава почти непроменен от този пред започната реновация през 2014 година. Добавен е сенник под добре познатата и разпознаваема двойна арка на стадиона.

Стадион "Халифа Интернешенъл" отвън
Стадион “Халифа Интернешенъл” отвън

Както всички други стадиони, които ще приемат тазгодишното Световно първенство, “Халифа Интернешенъл” разполага с уникален екстериор и екстри, които придават чувство за съвършен стадион. Съоръжението разполага с 64 ВИП апартамента, паркинг за 6 000 коли и 2 300 автобуса,охладителна система, асансьори и входове за хората с увреждания и магазини.

Както горе споменахме, стадионът е построен през 1976 година. Реновирането му започва през 2014, а през 2017 е изцяло завършен. Първоначално идеята е била за 68 000 места, но с времето са я променили и стадионът е останал с 40 000. Интересен факт е, че засяването на тревата всъщност е световен рекорд. На съоръжението това е постигнато за 13,5 часа, а средното за Европа е 18 часа. Целият ремонт е струвал около $374 милиона.

"Халифа Интернешенъл" по време на ремонтни дейности
“Халифа Интернешенъл” по време на ремонтни дейности

През годините, стадионът е приемал много интересни мачове и турнири. Домакинствал е на мачове на Катар, защото е националният им стадион, приемал е спортни дейности от Азиатските игри през 2006, мачове от Азиатската купа през 2011, няколко игри, включително финала, от Световното клубно първенство през 2019 и много други.

 Клоп и отборът му се радват на новата придобивка във витрините на "Ливърпул"
Клоп и отборът му се радват на новата придобивка във витрините на “Ливърпул”

Откриващият мач от Световното първенство в Катар на “Халифа Интернешенъл” е между отборите на Англия и Иран на 21 ноември. Стадионът ще приеме 8 мача. (2)

Не пропускайте ежедневните ни видео материали за Световното в Катар! Само в youtube канала на “Ритнитопъ”!

Цената на билетите за този мач варират между 413 лева и 870 лева за един човек.

Бъдещето на стадиона е като на другите, които ще приемат Мондиал’22. Различното е, че тук често ще бъдат наблюдавани мачове на Катар и други спортни дейности, които ще доставят интерес в зрителите.

Стадионът отвътре
Стадионът отвътре

Мнението на Ритнитопъ: “Халифа Интернешенъл” е стадион с много история и голямо значение за катарския футбол. Радостно е да се види, че се използва такъв стадион на този Мондиал.

Източници:

(1)Khalifa International Stadium. (2022, October 31). Wikipedia, the free encyclopedia. Retrieved November 5, 2022, from https://en.wikipedia.org/wiki/Khalifa_International_Stadium

(2)Khalifa International Stadium. (n.d.). Qatar 2022™. https://www.qatar2022.qa/en/tournament/stadiums/khalifa-international-stadium

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *