Press "Enter" to skip to content

Просто един (не)обикновен ден в една областна група

Нека хвърлим един поглед към областна група на Монтана и да си отговорим на един дежурен въпрос.

В тази статия ще погледнем към една част от футбола у нас, за която можем да кажем, че е подценена. Става дума за окръжните групи. Постоянно ставаме свидетели или на меко казано разгромни двуцифрени резултати, или на оспорвани мачове, в които общо падат също двуцифрен брой голове. Съсредоточаваме се върху конкретен мач от област Монтана!

Участниците

В него домакин беше хегемонът през този сезон – “Дунав” (Лом). От началото на сезона тимът бе изиграл 6 мача, в които имаше 6 победи при внушителната голова разлика от 73:0. От другата страна застана “Партизан” (Доктор Йосифово). Отбор в другата крайност – новак в групата, дошъл, след като “Б” областна група е била закрита. Статистиката – 6 загуби от 6 мача и с голова разлика 1:51. Може би това изглеждаше като най- лошият момент за срещата между двата отбора.

Стартовият състав на “Дунав” (Лом) от мача срещу “Партизан” (Доктор Йосифово)

Развръзката

Мачът си се състоя, а очакванията за разгром се оправдаха. Донякъде. Срещата завърши при съкрушителното 30:0. Да, правилно видяхте: 30:0! Това значи средно по един гол на всеки три минути.

Осем попадения реализира Николай Николов, а Пиер Пиеров и Мирослав Якимов вкараха по седем. Валентин Николов се отличи с хеттрик, с два гола се отчете Боби Симеонов, а с по един – Денислав Господинов, Сергей Георгиев и Богомил Василев.

Дежурният въпрос

Отново се спираме на един дежурен въпрос за окръжните групи за този сезон: нужна ли е такава демонстрация на сила? Вече се срещнаха множество коментари от фенове на отбора, които осъждат този резултат. Какво самочувствие остава у играчите на “Партизан”? Но не само у тези, които са били на терена. Какво е самочувствието на треньора на отбора? Същият въпрос може да се зададе за резервите, които са били принудени да гледат как вкарват гол след гол на отбора им безучастно и като са се включили в мача вече е било късно за всякаква промяна? Какво е самочувствието на 715-те души (според последното преброяване), които са научили за тази загуба?

Други примери

Това са въпроси, с които се припознават не само жителите на това монтанско село. Само ще ви припомним, че по-рано през сезона се състоя мач от русенската “А” областна група, в която, по същия начин, един срещу друг излязоха “Бенковски” (Бяла) и “Левски” (Караманово).

“Бенковски” неотдавна имаше много добри изяви в тогавашната “В” група. С годините обаче обстоятелствата се променят и ги намираме вече няколко поредни сезона в областната група на Русе. От друга страна, “Левски” (Караманово) е нов отбор, който се включва в групата в началото на този сезон. За нещастие, действителността го удари още в първия кръг, когато тези два отбора се засякоха. Резултатът беше 28:1.

С такива резултати може да се похвали не само северната половина на България. ФК “Сливен” се завърна в по-горните дивизии на българския футбол с млад и амбициозен отбор. Този отбор беше обаче получи представа за действителността. В една от предсезонните контроли сливналии бяха разгромени от “Черноморец (Бургас)” с 11:1. Отново няма грешка. Тук случаят е по-особен поради няколко причини: тимът от Сливен е много млад и резултати като този няма как да бъдат приети от състава така, както биха ги приели футболисти, врели и кипели в ниските дивизии на българския футбол.

Мнението на “Ритнитопъ”: Със сигурност никой отбор няма нужда от такива резултати. Виждаме обаче, че те, въпреки всичко, се случват. Вярно е, че носят самочувствие на победителя, но не може да се каже същото за отбора от другата страна. Особено когато, както в тези случаи, е или новосформиран отбор, или традиционен за българския футбол, който по една или друга причина, се намира на сегашното си положение. Какъвто и да е случаят, това не може да се нарече оправдано. Разбира се, има много такива примери, но ви показахме няколко, които се различават като предистория. С такива резултати, освен всичко друго, може да се каже, че се губи и смисълът на играта, която толкова много обичаме.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *