Press "Enter" to skip to content

Обиколка на стадион „Ал-Тумама“ – Катар

Място, потопено в култура и традиции

Стадион „Ал-Тумама“ се намира в град Ал Тумама, Катар. Разположен е на 12 км от столицата Доха и е с капацитет от 40 000 места. След края на първенството на планетата ще е по-малък – едва 20 000 места. „Ал-Тумама” е шестият готов стадион от 8-те стадиона за Световното първенство в Катар.

qatar 2022 worldcup
Стадион „Ал-Тумама” отвън

Кръглата му форма отразява „гафия” – традиционната тъкана шапка, носена от мъже и момчета в целия арабски свят. Неразделна част от семейния живот и централна част от традициите, гафията символизира настъпването на зрелостта. Време на възникващо самочувствие и амбиция, което бележи първите стъпки към бъдещето и реализирането на мечти.

qatar 2022 worldcup
Стадион „Ал-Тумама“ отвътре

Подобно и на останалите 7 стадиона, „Ал-Тумама” има минимално влияние върху околната среда. Той става поредния, който получи рейтинг от 5 звезди за екологичност.

qatar 2022 worldcup
Районът около стадиона

В него ще бъде създаден многофункционален център за подпомагане на много спортове (волейбол, баскетбол, хандбал и други). Ще се помещават и няколко бутикови хотела. Както и спортна клиника.

qatar 2022 worldcup
„Ал-Тумама” от птичи поглед

Стадионът с разполага с кръгъл отвор в покрива, който пропуска дневна светлина и високотехнологична система за охлаждане, която ще поддържа комфорта на феновете при 18 градуса по Целзий в район, където средните летни температури могат да скочат над 40 градуса.

qatar 2022 worldcup
Охлаждащата система

Комфорт разбира се ще има и за футболистите. И то от най-високо качество. Съблекалните на „Ал-Тумама” са поредните, които разполагат с висок клас технологии.

qatar 2022 worldcup
Съблекалните на „Ал-Тумама“

Чудите се как излежда ВИП ложата, коридорите или пък екстрите в съблекалните? В следващите няколко снимки ще ви покажем същността на съоръжението.

Цялостната конструкция на стадиона е коствала 342.5 милиона долара. Строежът му е започнал през 2017 година.

qatar 2022 worldcup
Стадионът по време на изграждането му

Открит е с мач на 22 октомври, 2021 година между „Ал-Сад” и „Ал-Раян”. Като символичните домакини печелят Купата на Емира на Катар след победа с 5-4 след изпълнение на дузпи.

qatar 2022 worldcup
Кадри от мача „Ал-Сад” – „Ал-Раян”

Първия мач от Мондиал 2022, който ще се проведе на стадиона в Лусаил е Сенегал Нидерландия. Готов да приеме осен мача от него като най-важния от тях ще е 1/4 финал от Световното първенство.

qatar 2022 worldcup
Кадри от мачове на двата отбора

Цените на билет за посещение на един мач започват от 290лв и достигат до внушителните 13,900лв.

qatar 2022 worldcup
Категории на билетите

Мнението на „Ритнитопъ”: „Ал-Тумама” или най-евтиният стадион от осемтте, които ще приемат Световното първенство в Катар, изглежда готов за това предизвикателство. Организаторите са се постарали да предоставят комфортна и запомняща се обстановка на феновете. Дали ще успеят? Ще разберем скоро.

Източници:

(1) Al Thumama Stadium Stadium map & tickets. (n.d.). SafeTicketCompare.com. https://www.safeticketcompare.com/venue/al-thumama-stadium-tickets/

(2) Al Thumama Stadium. (2021, September 10). Thornton Tomasetti | When others say no, we say “Here’s How”. https://www.thorntontomasetti.com/project/al-thumama-stadium

(3) Al Thumama Stadium. (2022, November 16). Wikipedia, the free encyclopedia. Retrieved November 17, 2022, from https://en.wikipedia.org/wiki/Al_Thumama_Stadium

(4) Al Thumama Stadium. (n.d.). Qatar 2022™. https://www.qatar2022.qa/en/tournament/stadiums/al-thumama-stadium

(5) FIFA world Cup™ venue al Thumama Stadium earns five-star sustainability rating. (n.d.). Qatar 2022™. https://www.qatar2022.qa/en/news/fifa-world-cup-venue-al-thumama-stadium-earns-five-star-sustainability-rating

(6) Mackenzie, A. (2022, September 11). Qatar World Cup 2022 stadiums: How big is al Thumama Stadium, who plays there, what games will it host and how much did it cost? fourfourtwo.com. https://www.fourfourtwo.com/features/qatar-world-cup-2022-stadiums-how-big-is-al-thumama-stadium-who-plays-there-what-games-will-it-host-and-how-much-did-it-cost

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *