Press "Enter" to skip to content

Тъмната страна на Световното. От подкупи до погазването на човешките права

Човешките права на определени групи хора в Катар са силно ограничени.

Работници в Катар.

Очаква се милион и половина фенове да посетят Катар, за да гледат Световното първенство, което започва на 20 ноември. Но държавата от Персийския залив следва строги мюсюлмански закони. Страната е критикувана заради забраната си за еднополови връзки и отношението си към работниците мигранти.

Какви са законите в Катар за еднополовите връзки?

Хомосексуалните действия са незаконни в Катар, тъй като се считат за неморални според ислямския закон на шериата. Наказанията включват глоби, до седем години затвор и дори смърт след замеряне с камъни. 

Протест за правата на хомосексуалните хора.

Организаторите на планетарния форум обаче заявиха, че “всеки е добре дошъл” и твърдят, че няма да има дискриминация.

Въпреки това главният изпълнителен директор на първенството Насър ал Катер сподели, че правителството няма да промени законите си за хомосексуалността и помоли посетителите да уважават културата им.

В навечерието на Световното посланик на турнира каза, че хомосексуалността е “умствено увреждане” и ЛГБТИ хората, които присъстват на форума, трябва “да приемат правилата ни”. Бившият катарски национал Халид Салман направи коментарите пред германската телевизия ZDF за предстоящ документален филм.

В скорошен доклад на Human Rights Watch се казва, че катарските сили за сигурност продължават да арестуват граждани, които са гейове, лесбийки и транссексуални. Понякога ги принуждават да се подлагат на конверсионна терапия.

Правителството на Катар заяви, че докладът съдържа неверни твърдения.

ФИФА писа до всички участници на Световното първенство, за да им напомни “да се съсредоточат върху футбола”. Организацията твърди, че футболът не трябва да бъде “вкарван” в идеологически или политически “битки” или “за раздаване на морални уроци”.

В отговор десет европейски футболни асоциации, включително тези на Англия и Уелс, заявиха, че “правата на човека са универсални и важат навсякъде”.

Капитанът на Англия Хари Кейн и капитаните на останалите девет отбора ще носят ленти с надпис “Една любов”, за да протестират срещу законите срещу хомосексуализма в Катар.

Какво е отношението към чуждестранните работници в Катар?

Приблизително 30 000 работници от Индия, Бангладеш, Непал и Филипините строяха съоръженията за Световното. Това включва нови стадиони, хотели, пътища и града, в който ще се проведе финалът.  През февруари 2021 г. Guardian обяви, че 6500 работници са загинали в Катар, откакто страната беше избрана за домакин на планетарния форум. Медията се позовава на данни, предоставени от посолствата в Катар.

Работници в близост до стадион.

Правителството на Катар обаче твърди, че общият брой е подвеждащ. Според тях всички загинали са живеели или работили в страната от няколко години и има вероятност да са починали от старост или други естествени причини. Правителството изтъква, че официалните данни показват, че между 2014 г. и 2020 г. е имало 37 смъртни случая сред работещите строители на стадионите за Мондиала. Само три били “свързани с работата”.

Според Международната организация на труда броят е занижен, защото Катар не отчита смъртните случаи от инфаркт и дихателна недостатъчност като свързани с работата. Тези проблеми могат да бъдат резултат от работа при високи температури.

Организацията изчислява, че 50 чуждестранни работници са загинали и повече от 500 други са били сериозно ранени само през 2021 г. Други 37 600 са претърпели леки до средни наранявания.

Отборът на Нидерландия ще се срещне с работници мигранти, които помогнаха за изграждането на стадионите за Световното първенство в Катар, каза треньорът Луис ван Гаал в петък. Срещата ще се проведе на 17 ноември, съобщават от Reuters. Отборът ще се срещне с група от около 20 мигранти, за да разговарят за условията им на работа и да им дадат възможност да се включат в тренировка на тима.

Ван Гаал каза, че фокусът на срещата ще бъде върху ужасните условия, при които са изградени стадионите и другаta инфраструктура за турнира.

Защо Катар беше избран за домакин на световното първенство?

През 2010 г. Катар спечели гласуването за домакин на Мондиала като изпревари кандидатурите на САЩ, Южна Корея, Япония и Австралия. Държавата се превърна в първата арабска страна, която ще приеме световния форум.

Катар беше обвинена, че е подкупила служители на ФИФА, след като им платила 3 милиона паунда, за да си осигури подкрепата им. Страната беше оправдана след двугодишно разследване.

Какво могат да очакват феновете в Катар?

Употребата на алкохол в Катар обикновено е ограничено до баровете в хотелите. Халба бира може да струва £10. Организаторите на Световното обявиха, че по време на първенството алкохолът ще се сервира на стадионите три часа преди мачовете и един час след това. Алкохолът ще се предлага и във фен зона с капацитет от 40 000 души в Доха. Ще има и места, където феновете ще могат да отидат, за да изтрезнеят.

Какви ще бъдат температурите в Катар?

По време на шампионата температурите в Катар ще бъдат около 25℃. Ако турнирът беше проведен през юни и юли, както обикновено, мачовете щяха да се играят при температури над 40℃. Можеха да стигат и до 50℃.

Първоначално Катар предложи шампионата да се проведе през лятото на затворени климатизирани стадиони, но планът беше отхвърлен.

Мнението на Ритнитопъ: Скандалите около Световното първенство в Катар няма да утихнат скоро. Вероятно е да има и по време на самия шампионат. За съжаление съмненията около избора на Катар за домакин на форума ще останат завинаги. Корупцията във ФИФА няма да я коментираме…

Статията е преведена от BBC специално за читателите на “Ритнитопъ” и за всички, които се вълнуват за предстоящото световно. Специални благодарности на колегата Димитър Тодоров за помощта.

Източници:

(1)Why is Qatar under fire ahead of the World Cup? (2022, June 12). BBC Sport. https://www.bbc.com/sport/football/61635340.amp

(2)Reuters. (2022, November 11). Netherlands to meet migrant workers in Qatar. ESPN.com. https://www.espn.com/soccer/fifa-world-cup/story/4799837/netherlands-squad-to-meet-migrant-workers-at-qatar-world-cup

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *