Press "Enter" to skip to content

Как световните шампиони защитаваха титлите си? (част 1)

Още първият тим, който се впуска в дублиране на световната си титла, успява да го направи

Казват, че е трудно да се изкачиш на върха, но още по-трудно е да се задържиш на него. Тенденцията в последните световни първенства по футбол е защитаващият титлата си отбор да отпада още в групите.

Нека обаче проследим как в исторически план действащите световни шампиони са защитавали званието “първенец на света”.

1934 г.


Първият тим, който трябва да брани световната си титла е Уругвай. “Урусите” печелят първия Мондиал в историята, на който са и домакини. Прецедент е обаче, че те отказват да пътуват за Италия и да участват четири години по-късно. Говори се, че Световното първенство е пропито от корупция (още тогава) и се използва от италианския лидер Бенито Мусолини с цел пропаганда. Това е и мотивът на Уругвай да откажат участие на Апенините. Според слухове титлата още преди началото на Мондиала е била капарирана за Италия.

1938 г.

Да дублираш световната си титла? Няма проблем. Италия го прави от първия си опит. В Европа вече витае духът на Втората световна война. Това лишава най-големия футболен форум от една от най-големите звезди на онова време – австриецът Матиас Зинделаар, чиято държава Австрия е анексирана от нацистка Германия.

Това е единственото Световно първенство, което се провежда изцяло в елиминационен формат. В него “адзурите” елиминират последователно Норвегия след продължения, домакините от Франция и Бразилия. На финала е сразена Унгария с 4:2. Така италианците стават първият тим, защитил световната си титла.

Италия 1938. Първият тим, дублирал световната си титла. Снимка: AFP

1950 г.

Втората световна война вече е утихнала, когато Бразилия посреща четвъртото световно първенство по футбол. Всички в страната очакват “селесао” да се качи на върха и считат титлата за своя. Храбрите уругвайци обаче развалят празника на Бразилия и ги побеждават пред около 200 000 зрители на Маракана и оставят домакините в ступор. Това е и дебютното световно първенство за англичаните.

Какво обаче прави Италия? “Скуадра Адзура” става жертва на самолетната катастрофа в Суперга година по-рано, отнела живота на 31 души от състава на Торино. Гръбнакът на италианците тогава е съставен именно от играчи на “биковете”. В крайна сметка “скуадрата” отпада в група със Швеция и Парагвай. Любопитен факт е, че италианците, все още в шок от самолетната катастрофа, пътуват до Южна Америка с кораб.

1954 г.

Мондиалът акостира на швейцарска земя, а с това се ражда и “чудото от Берн”, вдъхновило едноименния филм, задължителен за всички, обичащи футбола. Шампион става ФРГ, която на финала сразява считаните за непобедими унгарци. Не и без помощта на специално съдадените от Ади Даслер бутонки за дъжд, с които “маншафта” играе – голяма иновация и изненада за всички по онова време.

Уругвай, неочакваните победители от Маракана, печелят групата си в компанията на Австрия, Чехословакия и Шотландия. На четвъртфинала без проблем е надвита Англия, но стъпка преди финала унгарците слагат край на мечтата на Уругвай за защита на титлата. Това сякаш демотивира южноамериканците, които в малкия финал отстъпват на Австрия и стават четвърти.

Чуйте какво имаме да Ви разкажем за Бразилия!

1958 г.

Първата от общо пет. Най-накрая бразилците успяват да се изкачат на световния футболен връх. А огромен принос има за това един младеж, от състава им, на име Едсон Арантес до Нашименто – Пеле. На Мундиала в Швеция игрява звездата на бъдещия “крал на футбола”.

Младият Пеле. Снимка: https://twitter.com/SelecaoTalk

ФРГ едвам излиза от група със Северна Ирландия, Чехословакия и Аржентина. Минимална победа срещу Югославия в елиминациите класира “маншафта” за полуфиналите. Там съперник е домакинът Швеция. Германците рухват в края на мача и губят с 1:3. Мачът за трето място срещу Франция се превръща в пълно фиаско, като е регистрирана загуба с 6:3.

Мнението на “Ритнитопъ”:
Точно преди и точно след Втората световна война Италия е абсолютният футболен доминант на Европа и света. Можем само да гадаем какво би било, ако трагедията в Суперга не се бе случила.

Източници:
(1): https://en.wikipedia.org/wiki/1934_FIFA_World_Cup
(2): https://www.pmldaily.com/sports/2018/05/uruguay-refused-to-defend-their-world-cup-crown-in-1934.html
(3): https://en.wikipedia.org/wiki/1938_FIFA_World_Cup
(4): https://www.aljazeera.com/sports/2022/10/17/profile-world-cup-1938
(5): https://en.wikipedia.org/wiki/1950_FIFA_World_Cup
(6): http://www.sportdw.com/2012/03/torino-and-superga-disaster.html
(7): https://en.wikipedia.org/wiki/1954_FIFA_World_Cup
(8): https://www.gameplan-a.com/2020/11/adolf-dassler-the-creative-and-innovative-leader-behind-adidas/
(9): https://en.wikipedia.org/wiki/1958_FIFA_World_Cup

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *