Press "Enter" to skip to content

“Кариана” (Ерден) – от дъното, през върха, до небитието

Нека видим как “Кариана” (Ерден), един на пръв поглед селски отбор, почти успя да покори българския футбол!

Какъв е този отбор?

“Кариана” (Ерден) е (или беше) отбор от монтанското село Ерден. Според данни от тази година, то е с население от 525 души. Основан през далееечната 2012 година, клубът направи революция в българския футбол. Начело с президента си, Милан Йосифов, тимът постигна наистина големи успехи.

Спринтът из дивизиите

За съжаление, ще успеем да съберем цялата история на отбора в тази статия. В първия си сезон в българския футбол (2012/2013) “Кариана” завършва на 13-то място в монтанската областна футболна група. Още през следващата кампания отборът успява да си проправи път към елита на аматьорския футбол.

Там прекарва само 2 сезона, като завършва съответно на второ и първо място. Това означава и промоция за Втора лига. През сезоните 2018/2019 и 2019/2020 отборът продължава да бележи прогрес и завършва съответно на 12-то и осмо място, а през третия води люта битка за първата позиция с “Пирин” и “Локомотив” (София), но така и не успява да завърши сезона.

Стадионът на “Кариана” (Ерден)

Пропадането

Както вече споменахме, успехите се дължат предимно на станалия известен като “Революционера в българския футбол” и президент на отбора, Милан Йосифов. За съжаление, обаче, той започва да страда от здравословни проблеми и скоро след това “Кариана” прекратява участието си в шампионата. Това става след като до момента тимът заема водещи позиции и се е утвърдил като изключително корав съперник. Мачовете на “Кариана” от пролетния полусезон са анулирани, а тимът е разформирован.

Краят

Още през следващия сезон, дъщерята на Милан Йосифов връща отбора от Ерден в българския футбол. За съжаление, престоят му там е много кратък. Излъчен е представител, който си позволява да посети конгреса на Димитър Бербатов, което означава, че “Кариана” (Ерден) е разформирован окончателно. С това е сложен и краят на една славна история, която сякаш така и не намери своя добър завършек въпреки усилията на всички около този проект. Има много отбори, които успяват да извършат такъв спринт из българските дивизии. Възходът на някои продължава и до днес, но за съжаление “Кариана” не се оказа един от тях и то заради изцяло нефутболни причини.

Тези нефутболни причини са свързани изцяло със сегашното ръководство на БФС и с политиката, която се води. Тази политика се отразява по този начин на редица отбори. Някъде, цели академии биват затваряни, като така се получава истински парадокс: хората в БФС казват, че помагат на юношите в цялата страна, а се оказва, че е точно обратното. На други места не само академиите, но и клубовете биват закривани, което води до това градове да остават без футбол. Пример за такъв град е Дългопол. Местният “Камчиец” също изпрати представител на конгреса и беше разформирован, но се оказа един от щастливците, за разлика от “Кариана”.

В момента примерът за отбор-спринтьор е ФК “Крумовград”. При тях засега няма такива проблеми и се надяваме историята да не свърши по този начин.

Мнението на “Ритнитопъ”: Винаги е хубаво, когато един отбор успява да разбие статуквото в дивизиите у нас. Има приказки с щастлив край. Вие ще се сетите за такива. Има и с далеч не толкова щастлив край. Тази история е с повече от трагичен завършек: един отбор, който от селските групи, в които много често ставаме свидетели на примери как тимове си печелят групите, но заради страх или заради финансова нестабилност, така и не успяват да се развият.

Такива са шуменските “Енев” (Дибич) и “Мълния” (Климент), които години наред играеха финали в областната група. И двата отбора са все още там. Има още много такива примери от цялата страна. Очакват ви още материали за областните групи, защото футболът там е наистина подценен.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *