Press "Enter" to skip to content

Проектът „Нуфан“ – как всеки може да притежава и контролира футболен клуб?

Общността се радва на огромен интерес само 5 месеца след официалното си създаване.

Запитвали ли сте се какво би било, ако можехте да определяте какво се случва в даден отбор, който вие сте избрали? Такава възможност предлагат хората, които стоят зад проекта „Нуфан“. Повече за началото на кампанията, каква е йерархията, кой е отборът, който управляват, и какви са краткосрочните и дългосрочните цели на този клуб ще научите от интервюто, което проведохме с един от основателите на общността – Лиъм Бонд.

Как започна проектът и какви бяха мотивите за началото му?

Идеята за „Нуфан“ се зароди след обявяването на Супер лигата. Феновете бяха игнорирани от собствениците на големите клубове, които искаха да спечелят пари от това. Феновете биват отдалечени умишлено от футбола. Затова се появи идеята да съберем общност от футболни привърженици, която заедно да управлява отбор в интересите на неговите привърженици.

Как може всеки от нас да се включи в „Нуфан“?

Всичко, което трябва да се направи, е регистрация на сайта ни (https://nufan.co.uk/). Абонаментът струва £3.99 на месечна база, а всички финансови постъпления отиват директно в клуба. За тази цена вие притежавате акция в клуба, като всеки друг също има по една, и имате място в борда на тима. Веднага след регистрацията ще бъдете добавени в платформата, от която контролираме клуба. Тогава започва интересната част!

Наскоро достигнахте бройката от 1000 членове на борда. Има ли някакъв лимит за максимална допустимост на хората, които могат да се включат в проекта?

Страхотното при проект като нашия е, че всяко решение се взима от членовете на борда. Ще сложим такъв лимит веднага щом мнозинството от нас се съгласи да направим това.

Споменахте, че интересното започва, след като се присъединим към проекта. Какви обаче са решенията, които можете да взимате? Можете ли, например, да уволните старши треньора на отбора, който сте поели? Дайте ни примери за решенията, които ви се налага да взимате.

Членовете на борда гласуват при почти всяко важно решение. Наскоро нашият мениджър реши да напусне, тъй като му се роди дете. По тази причина всички ние в „Нуфан“ трябваше да гласуваме кой да бъде новият старши треньор. Дори процеси като назначаване на шофьори за пътуване при гостувания, определяне на дизайна на екипите, даване на имена на женските отбори – всичко подлежи на гласуване.

Най-важните решения се обявяват в социалните мрежи на „Нуфан“

Ние знаем, че преди да поемете сегашния си отбор – АФК „Крю“, за който ще говорим след малко, вие опитахте и дори обявихте, че сте постигнали споразумение с друг клуб – „Першър Таун“. Впоследствие обаче идеята пропадна. Какво се случи тогава – членовете на борда ли решиха да потърсят нов клуб, или вътре в клуба не бяха доволни от вашия проект?

Вярно е – и ние, и „Пеършър“ обявихме сделката за завършена, но след това стана ясно, че голяма част от хората в спортно-техническия щаб не са били уведомени за споразумението. Това доведе до големи скандали вътре в клуба. Не искахме да причиняваме проблеми на общността, която обича отбора си толкова много и затова бродът реши да потърси нов отбор. Все още поддържаме контакти с „Першър“ и му пожелаваме много успехи. Това е страхотен клуб!

Нека сега вече да поговорим повече и за настоящия ви клуб – АФК „Крю“! Как вървят процесите там и трудно ли е да се управлява един истински футболен отбор?

Ситуацията е страхотна в момента – миналия сезон клубът завърши на последната позиция в класирането, но през този шампионат след смяната на собствеността „Крю“ е на първо място без нито една загуба!

Официалният YouTube канал на АФК „Крю“

Какво мислят дългогодишните фенове на този отбор за случващото се в момента?

Обратната връзка, която получаваме от тях, е невероятна. Те не могат да повярват, че това се случва в техния клуб – настроението е страхотно след смяната на собствеността.

Мислите ли за разширяване на проекта? Например, да поемете контрола над друг клуб в Англия или дори в друга държава?

Членовете на борда са амбициозни и имаме нужната финансова стабилност и затова не знаем какво ни предстои в бъдеще. Сега сме фокусирани върху прогреса на АФК „Крю“ – искаме да се изкачим нагоре в английската футболна пирамида и да основем женски отбор. Същевременно, ако мнозинството в борда прецени да установим контрол над друг отбор в бъдеще, може би в някоя друга държава, може да се случи.

Какви са бъдещите планове на АФК „Крю“ във футболно отношение? Имате ли краткосрочни и дългосрочни цели?

Членовете на „Нуфан“ гласуваха за поставянето на две цели за настоящата кампания – да спечелим двете първенства, в които участваме (Crewe Premier League и District Premier League), и поне една от двете регионални купи, за които се борим. Това е в краткосрочен план. Дългосрочно сме амбицирани да направим всичко възможно да постигнем 5 промоции в следващите 5 сезона.

Каква е разликата между вашия проект и традиционно управляваните отбори или дори тези като „Барселона“, които също предоставят членски абонаменти?

Разликата е, че нашите членове имат пълен контрол и гласуват за абсолютно всичко. Всеки от спортно-техническия щаб в клуба е член и има роля в клуба. Нашите скаути са членове, хората от екипа, поддържащ социалните мрежи, са членове, дори нашият президент е член. В „Барселона“ се изисква да отговаряш на определени условия, за да кандидатстваш за закупуване на членски абонамент. Нашият клуб се контролира изцяло от „Нуфан“ общността, където няма ограничения за влизане.

Общо събрание на акционерите в „Левски“

Накрая имаме и няколко въпроса за българския футбол. Вие лично гледали ли сте някога български футбол и сред членовете на „Нуфан“ имате ли българи?

Не съм гледал много български футбол – не го излъчват достатъчно тук в Англия. Имаме членове на борда от целия свят, включително и от България!

Ако български отбор хареса вашия проект и се обърне директно към вас с молбата да поемете контрола над него, бихте ли го подложили на гласуване?

Ако български отбор има желание това да се случи и отправи формално запитване, със сигурност ще изслушаме мнението на всеки един от борда и ще гласуваме.

И за финал – какво бихте посъветвали футболните фенове, които не харесват сегашните си собственици, но нямат възможността да поемат сами контрола над клуба?

Мисля, че управление на феновете може да сработи само когато е направено по правилния начин. С опити, тестове и ясна структура – със сигурност не е лесно. Ние неслучайно започваме от ниските нива с АФК „Крю“, за да докажем, че форматът работи и да опознаем по-добре структурите и процесите за всекидневното управление на даден отбор. Феновете обаче трябва да бъдат чути. Тези, които не са доволни от собствениците си – протестирайте! Когато Супер лигата бе предложена, единственото, което спря проекта по това време, бяха протестите на привържениците. Ако собствениците не искат да слушат феновете, накарайте ги!

Протестите на феновете на „Челси“ след създаването на Супер лигата

Мнението на „Ритнитопъ“: Българският футбол може да спечели много от проекти като „Нуфан“. Не са много на брой фенските общности у нас, които могат да се похвалят, че са напълно доволни от своите собственици. Затова подобни структури със сигурност ще бъдат много интересни за наблюдаване особено в долните дивизии на България, където немалко районни кметове не полагат по-големи усилия от предоставяне на минималните финансови средства за съществуването на клуб, като впоследствие не се интересуват от всевъзможните начини за неговото подобряване от спортно-техническа и инфраструктурна гледна точка.

Ако подобна инициатива стане факт на родна земя, с огромен интерес ще следим нейното развитие.

“РИТНИТОПЪ” НА ПО ПИВО S1E8: Масов спорт в България с Георги Глушков, Иван Сандански и Андрей Петров

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *