Press "Enter" to skip to content

Най-добрите футболни звезди от Централна и Източна Европа, които също са опитни инвеститори

В тази статия, преведена за сайта на “Ритнитопъ” от Тhe Recursive, ще ви представим примери за това как футболът и инвестирането могат да вървят ръка за ръка.

Футболистите не са просто талантливи спортисти. Някои от тях се оказват и опитни инвеститори. Въпреки че инвестирането е рисков бизнес за футболисти, които обикновено получават високи заплати по време на кариерата си, те се пенсионират рано и най-вече в края на 30-те си години това също им позволява да преследват и проявяват интерес в други области.

Ето защо много футболисти инвестират от години и става все по-често да се намират настоящи или бивши играчи, които не само инвестират, но също така стават изпълнителни директори на стартиращи фирми и компании.

В тази статия разглеждаме топ футболисти и бивши футболни звезди от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), които са активни в инвестиционния свят и са инвестирали в дейности в областта на биотехнологичните и тренировъчните приложения, които включват игри и блокчейн.

Роберт Левандовски (Полша)

Нападателят на Барселона и Полша е не само един от най-добрите нападатели в света, но и успешен предприемач, тъй като е инвестирал в няколко стартиращи компании. Последната му инвестиция е в биотехнологичната индустрия, като съосновател на компания „BioLider“, която произвежда биопрепарати за растителна защита, стимулира растежа на растенията и активира процеса на хумификация на почвата.

Като голям почитател на технологиите и бизнес решенията, според самия Левандовски, инвестирането в биотехнологии е нещо, в което той дълбоко вярва, особено след като проектът съчетава „знания и опит с технологии, ноу-хау и модерна био-ген лаборатория“.

Лука Модрич (Хърватия)

Хърватският магьосник Лука Модрич е друг играч, който е активен в инвестиционния свят, тъй като той изигра значителна роля в рунда от €6 милиона за базираната в Хърватия спортна социална мрежа „Sportening“ миналата пролет. За звездата на Реал Мадрид и носител на най-престижната футболна награда Златната топка за 2018 г. Sportening е първата стартова инвестиция. Приложението се стреми да изгради „най-добрата фен общност“, което е от голямо значение за Модрич, който твърди, че сега „той иска да върне нещо в замяна и да помогне на Sportening да бъде най-добратa апликация за подобна дейност“

Златан Ибрахимович (Босна и Херцеговина/Швеция)

Шведска футболна суперзвезда с балкански корени Златан Ибрахимович е с всемогъщо присъствие във футболния свят вече повече от две десетилетия. През последните години обаче Ибрахимович се доказа и като запален инвеститор – първо като част от поддръжниците на шведския стартъп за електронни спортове ”Challengermode“, чиято цел е да помогне на създателите на съдържание и марките как да достигнат, монетизират и ангажират своята цел публика.

Това е втората инвестиция на Ибрахимович в игрални технологии, тъй като той също има 12,5 процента дял в студиото за разработка на игри „Ice Cube“. В момента все още играе като нападател за италианския шампион Милан, 41-годишният Ибрахимович не планира скоро да прекрати футболната си кариера.

Гжегож Криховяк – Полша

Полският футболист е друг инвеститор във футболния свят, който подкрепи приложение за управление на тренировки, наречено „Pontoon“, със 175 хиляди евро. В момента играещ за саудитския клуб Ал-Шабаб, полският играч преди това е играл за футболни гиганти като Пари Сен Жермен и Севиля.

Инвестицията в Pontoon е втората за Криховяк , тъй като той също притежава дял в „Lajuu“, компания, която създава натурална и веган козметика.

Арда Туран – Турция

Харизматичната и гореща турска футболна звезда Арда Туран се оттегли от футбола едва през септември тази година, като имаше бляскава кариера и играеше за футболни гиганти като Барселона и Атлетико Мадрид.

Бившият турски национал също е успешен инвеститор в родната си страна, като инвестира в „Lidyana“, турски моден уебсайт за електронна търговия, продаващ широка колекция от маркови дрехи, аксесоари, обувки, чанти и козметика.

Камил Гросицки – Полша

Камил Гросицки е друг полски играч, който също е активен като инвеститор, подкрепяйки „Bitacademy.io“, стартираща компания, използваща блокчейн технология за изграждане на футболна академия.

Платформата използва  алгоритми въз основа на изкуствен интелект, които помагат да се оцени как ще се развие конкретен играч въз основа на индивидуална статистика за отбелязани голове, асистенции или физическо представяне.

Хасан Салихамиджич – Босна и Херцеговина

Бившият национал на Байерн Мюнхен и Босна и Херцеговина Хасан Салихамиджич е друг футболист, превърнал се в инвеститор, тъй като той подкрепи базираната в Стокхолм стартираща компания за онлайн аптеки „Apotekamo“ с инвестиция от 2,5 милиона евро.

Apotekamo стартира за първи път в Сърбия и се разшири в Босна и Херцеговина през първото тримесечие на 2022 г. Салихамиджич, който е и настоящ спортен директор на Байерн Мюнхен, е третият по големина акционер в Apotekamo, като подчерта, че вижда „страхотна възможност в укрепването на пазара на здравеопазване в родния му регион и с нетърпение очаква да подкрепи компанията в различни маркетингови дейности.“

Мнението на “Ритнитопъ”: Футболът и инвестициите са неща, които само на пръв поглед нямат нищо общо. Или поне примерите за това са в тази статия. Има много истории на най- различни футболисти, за които футболът е помогнал освен като развлечение, но и като трамплин в живота.

Източници:
(1) “Тhe Recursive”: https://therecursive.com/top-cee-football-players-who-are-also-investors/

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *